aanpak allergie

Waar vandaan: Gezond Leven > Dossier Het krachtigste uit de natuur > Energie > Aanpak allergieën

Allergieën: een aanpak op natuurlijke wijze

Allergieën zijn in opmars en zijn op dit ogenblik de meest voorkomende chronische aandoening in de geïndustrialiseerde landen, vooral in het Westen.

Men schat dat in Groot-Brittannië één op drie Britten te kampen heeft met een allergie en cijfers voor België schommelen tussen 20 en 25% van de bevolking die getroffen wordt door een allergie.
De reden voor de stijging is onduidelijk.

Sommige experts geloven dat het wordt geassocieerd met vervuiling.  Een andere theorie is dat allergieën worden veroorzaakt doordat vele mensen leven in een schonere, kiemvrije omgeving - de bekende Hygiëne-paradox van professor David Strachan -  waardoor ons immuunsysteem in de eerste levensjaren met te weinig kiemen en potentiële allergenen in contact komt.

Ons immuunsyteem wordt dus te weinig “getraind” met als gevolg dat een latere blootstelling aan ogenschijnlijk onschadelijke stoffen een allergische respons veroorzaakt. 

Allergie is het woord gebruikt om een negatieve (slechte) reactie te omschrijven van het lichaam wanneer het met een “vreemde” stof in contact komt.

Elke stof die een allergische reactie veroorzaakt heet een allergeen. Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn pollen, huisstofmijt, schimmels en huisdieren.  Minder vaak voorkomende allergenen zijn noten, fruit en latex.

Een allergie ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op een allergeen alsof het een bedreiging vormt, zoals een infectie. Het produceert antilichamen om te vechten tegen het allergeen: dit is de sensibilisatiefase en de eerste stap in de immuunrespons.

De volgende keer dat een persoon in aanraking komt met het allergeen, 'onthoudt' het lichaam de eerdere blootstelling en produceert meer van de antilichamen.  Dit veroorzaakt het vrijkomen van chemische stoffen in het lichaam (histamine) die leiden tot een allergische reactie.

Vaak voorkomende allergische aandoeningen omvatten astma, eczeem en hooikoorts.  Symptomen kunnen zijn niezen, piepende ademhaling, hoesten en huiduitslag. De meest voorkomende reacties zijn – vooral bij kleine kinderen – astma en bij volwassenen huiduitslag (urticaria), rhinitis (verstopte neus), conjunctivitis (een oogontsteking) en migraine.

Voor de behandeling van allergieën wordt dikwijls gegrepen naar medicijnen – de bekende antihistaminica – in die gevallen waar men niet goed de oorzaak van de allergie kent. Kent men wel de oorzaak dan kan men proberen het allergeen te mijden (bijvoorbeeld: koemelkallergie of een allergie voor pindanoten of eieren) of men kan zijn toevlucht nemen tot immunotherapie (desensibilisatie) of andere veelbelovende recente technieken. Niet alle vormen van allergie komen hiervoor in aanmerking en soms is men gedwongen een (preventieve) medicamenteuze behandeling via antihistaminica te volgen.

Deze producten zijn niet altijd vrij van nevenwerkingen en worden door sommige mensen niet altijd even goed verdragen. Er bestaan antihistaminica die een kalmerend of sederend effect hebben, die hoofdpijn, moeheid en trillingen kunnen doen ontstaan en antihistaminica die deze effecten niet of minder hebben. De reactie is soms zeer individueel en dient besproken te worden met de behandelende geneesheer.

De vraag wordt daarom dikwijls gesteld: bestaan er ook natuurlijke stoffen (moleculen) die een gunstig werking hebben bij de ontwikkeling, eventueel het verloop, van allergische reacties, doch zonder schadelijke bijwerkingen?

Het antwoord is ja.  Allergieën kunnen op een natuurlijke wijze benaderd worden. De twee voornaamste stoffen zijn extracten van de schil van de rode druif – met als actieve stof resveratrol en extracten van de Franse maritieme den of van druivenpitten. In dit laatste geval zijn de actieve stoffen de bekende OPC’s of oligomere proanthocyanidines. Er bestaan nog andere natuurlijke stoffen zoals curcumine en natuurlijke polyfenolen (bijvoorbeeld quercetine en flavonoïden), die interessante anti-allergische eigenschappen vertonen.

Het is belangrijk om voor bepaalde aandoeningen, vooral hooikoorts, tijdig te beginnen met de inname van deze verbindingen, teneinde het lichaam te ‘trainen’ tegen het moment dat het immuunsyteem in aanraking komt met het uitlokkende allergeen. Nog vermelden dat men dikwijls een synergetisch effect waarneemt wanneer verschillende natuurlijke stoffen simultaan worden opgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een combinatie van resveratrol en OPC’s of resveratrol en curcumine of resveratrol, curcumine en quercetine.

De behandeling van allergieën is niet altijd eenvoudig en soms spelen meerdere factoren een rol, waarvan een erfelijke gevoeligheid één is. Het is aan de (gespecialiseerde) arts om uit maken wat de beste behandeling is en uiteraard is dit sterk persoonsgebonden. Sterke organische, natuurlijke moleculen kunnen soms soelaas bieden en het is de moeite waard om deze optie te overwegen, gezien praktisch geen nevenwerkingen worden vastgesteld.

 

Bron:

Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire