Toegang verboden voor kanker

Resistentie bieden aan indringers

Zijn verkoudheid en griep te vermijden?
We kunnen in ieder geval onze weerstand ertegen verhogen.
Medicinale paddenstoelen worden steeds meer ingezet bij de preventie en behandeling van eenvoudige (winter)verkoudheden en zelfs bij het bestrijden van virussen.

Hoewel in studies ook bij de oesterzwam en de maitake heilzame stoffen voor de bevordering van de weerstand zijn beschreven, is de shiitake toch de kampioen. De werking van de shiitake is een samenspel tussen verschillende actieve componenten die zich zowel in de cel als in de celwand bevinden. Het is daarom belangrijk om de gehele paddenstoel te consumeren ofwel supplementen te nemen op basis van volledige gevriesdroogde exemplaren.

Hoe is het immuunsysteem opgebouwd?
Onze eerste barrière tegen microvijanden die de buitenkant bestoken bestaat uit de huid, de huidflora en de slijmvliezen (hoesten, niezen).
Tegen indringers die toch binnen zijn geraakt, komen het spijsverteringssysteem, de darmflora (braken, diarree) en de sluitspieren van de blaas in actie.
De laatste verdedigingslinie bestaat uit het Reticulo Endotheliaal Systeem (RES).
Tot het RES behoren lever, milt, thymus (zwezerik), ganglia (structuren van grijze stof in de hersenen), alle sappen (bloed, lymfe) en het cellulair systeem (killercellen, geheugencellen, supressorcellen).

Dossier VitaliteitHoe werkt het immuunsysteem?
Wanneer we in contact komen met een vreemde stof, een gif of een indringer zal het immuunsysteem reageren via speciale cellen, die zich in de bloedbaan bevinden.  De gespecialiseerde cel (bijvoorbeeld een macrofaag) stort zich op de indringer (bijvoorbeeld een virus), slorpt de indringer op, trekt deze vacuum, spuit sterke gifstoffen (antioxidanten) in en doodt daarmee de indringer. Ons lichaam besluit dan hoe deze verwijderd zal worden: ofwel via de lymfen ofwel via het  bloed. Bij sterke indringers zal ons lichaam antistoffen aanmaken tegen de ziekmakers en deze nadien pas afvoeren.

Het RES moet dus steeds alert en/of actief zijn, zoniet hebben we geen immuniteit meer. De supressorcellen zien erop toe dat na elke aanval en afvoering van de indringer uit het lichaam, het immuunsysteem weer terug naar de waakfase gaat.

Wanneer spreken we van een overactief immuunsysteem of een auto-immuunziekte?
Bij personen met een  auto-immuunziekte werken de suppressorcellen niet meer naar behoren: het systeem gaat niet meer terug naar de waakfase.  Het blijft voortdurend actief en maakt geen onderscheid tussen lichaamsvreemde en lichaamseigen stoffen.  De eigen weefsels of organen worden aangevallen.

Er zijn verschillende soorten auto-immuunziekten, maar alle brengen ze het lichaam schade toe. Auto-immuunziekten zijn ondermeer:
arteritis temporalis en vasculitis (bloedvaten), psoriasis en vitiligo (huid), insuline-afhankelijke diabetes (type 1) (alvleesklier), Hashimoto-thyroïditis (schildklier), multiple sclerose en myasthenia gravis (zenuwstelsel), ziekte van Crohn (darmen), hemolytische anemie en pernicieuze anemie of bloedarmoede (rode bloedcellen), reumatoïde artritis en systemische lupuserythematodes (spier-beenderstelsel).

Over auto-immuunziekten is nog veel onbekend. Wel is geweten dat ons erfelijk materiaal er een rol in speelt, dit in combinatie met externe invloeden.  Auto-immuunziekten zijn niet besmettelijk.

Het zonlicht zou auto-immuunziektes draaglijker maken. De zon verhindert een opflakkering van het klachtenpatroon bij auto-immuunziektes omdat het zonlicht de aanmaak van vitamine D in onze huid stimuleert.

Shiitake en immuniteit
Beta-glucanen zijn bestanddelen die afkomstig zijn uit de celwanden van planten.  Zij behoren tot de polysacchariden die de cellulaire immuunrespons kunnen regelen. Shiitake Lentinus edodes bevat lentinan, het krachtigste polysacharide uit de gehele plantenwereld, bestaande uit 1,3- en 1,6-betaglucanen. 

Beta-glucanen werken via binding aan specifieke receptoren op T-cellen en macrofagen (beide afweercellen), waardoor cellulaire responsen ontstaan. De aanwezigheid van deze receptoren op immuuncellen biedt bescherming tegen allerlei mogelijke besmetters (virussen, bacteriën, schimmels, parasieten).
Door zijn vrij eenvoudige manier van werken, heeft beta-1,3/1,6-glucaan ook een invloed op vele andere biologische processen, zoals wondheling, het opruimen van dode lichaamscellen, het doden van tumorcellen, ontstekingsremming en het herstel van cellen en weefsels die door ultraviolet licht beschadigd zijn.

De polysachariden in de Shiitake-zwam werken krachtig op het immuunsysteem, voornamelijk door stimulering van de werking van de macrofagen. Zo wordt een serie reacties op gang gebracht. Eerst worden moleculen aangemaakt die het immuunsysteem stimuleren om indringers aan te vallen. De macrofagen op zichzelf zijn ook bijzonder heftig: het zijn als het ware octopussen met grote grijparmen die alle indringers aanvallen, opslorpen en vernietigen of fagocyteren. Dit kunnen zowel virussen als bacteriën en zelfs kankercellen zijn.
Shiitake is bijzonder krachtig en geschikt voor personen die geen allergie hebben aan medicinale paddenstoelen en niet lijden aan een auto-immuunziekte.

Bevind je je toch in één van deze situaties, kies dan voor eveneens natuurlijke ontstekingsremmende antioxidanten zoals broccoli, groene thee en curcumine.

 

Bron: Vitanza HQ

Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire