Waar vandaan: Gezond Leven > Dossier Vitaliteit > Auteur: Dr.ir. Eric De Maerteleire

Publireportage

Auteur: Dr.ir. Eric De Maerteleire

Dr.ir. Eric De MaerteleireEric De Maerteleire studeerde af als bio-ingenieur aan de Faculteit van de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen in 1973. Hij behaalde een doctoraatstitel aan dezelfde faculteit in 1980.

Dr.ir. Eric De Maerteleire is lid van de Hoge Gezondheidsraad van België, lid van de BELAC-commissie en erkend scheikundige voor de rechtbanken op het vlak van voedingsmiddelen.

Als hoofd van het Stadslaboratorium van Gent is hij dagelijks belast met de lokale eetwareninspectie en met het scheikundig en bacteriologisch onderzoek van voedingswaren.

In zijn vrije tijd gaat zijn interesse uit naar de relatie "Voeding en gezondheid", een onderwerp waarover hij de voorbije jaren fel gesmaakte lezingen heeft gehouden voor een breed publiek. Hij heeft meerdere wetenschappelijke publicaties en boeken op zijn naam staan.

Bioactieve stoffen in de voedingBioactieve stoffen in de voeding, een wetenschappelijke stand van zaken door Dr. ir. E. De Maerteleire met medewerking van Prof. em. Dr. ir. J. Poppe.
ISBN 90-352-2798-0

Inhoud: 
Een gezonde en gevarieerde voeding is van levensbelang.
Tegenwoordig is de kwaliteit van voedsel wat betreft hygiëne en afwezigheid van giftige stoffen aanvaardbaar en vrij goed onder controle. De bewaking daarvan is in Europa en in de individuele lidstaten goed georganiseerd en moet ons een maximale veiligheid kunnen garanderen op dat vlak. Wat veel meer een probleem vormt, is het voedingspatroon in de westerse wereld.

Er worden te weinig groenten, fruit, vis en zeevruchten gegeten en te veel vlees.
De opname van vetten, eiwitten, suikers en complexe koolhydraten is bovendien bij veel mensen uit balans en niet overeenkomstig de regels van een gezonde voeding. Door deze ongezonde gewoonten krijgen veel mensen niet de voedingselementen binnen die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van een goede gezondheid. En dan gaat het niet alleen om vitaminen, mineralen en sporenelementen maar ook om vele bioactieve stoffen, waarvan de laatste decennia is aangetoond dat ze actief meehelpen bij de instandhouding van een gezond lichaam (en een gezonde geest).

Ook bij de preventie van talrijke aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten en dementie, spelen deze bioactieve stoffen een belangrijke rol.
Bioactieve stoffen in de voeding beschrijft vanuit wetenschappelijk oogpunt de rol van curcumine, groene thee, waterkers, beta-1, 3/1,6-glucaan, resveratrol, druivenpittenextract,  omega-3 vetzuren en maca in het voedingspatroon. Dit boek laat onmiskenbaar het grote belang zien van de inname van deze stoffen.

 

< Disclaimer >

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?