Inbraakbeveiliging

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Inbraakbeveiliging

Inbraakbeveiliging

Inbrekers willen ongemerkt, maar vooral snel hun slag slaan. In de meeste gevallen houden ze het na drie minuten vruchteloze pogingen voor bekeken. Vandaar dat u hun werk zo veel mogelijk moet vertragen: aan u om het ze moeilijk te maken! Hoe moet u dat aanpakken? Ziehier enkele technische maatregelen en goede gewoonten om uw woning te beveiligen.

Deuren en vensters: de populairste toegang!

In 70% van de gevallen komt de inbreker binnen via deuren en vensters. Het slot van uw voordeur is dan ook een essentieel beveiligingselement: kies een slot met drie verankeringspunten (bovenaan, onderaan en in het midden). Zo?n slot is steviger en vertraagt het werk van de inbreker. Sluit de voordeur systematisch met de sleutel, ook als u slechts even de deur uit bent, en laat geen enkel raam open.

Hebt u een garage met kanteldeur, dan kunt u ze makkelijk zelf beveiligen door een gaatje te boren in de rails, achter de wieltjes. Daarin plaatst u dan een hangslot, waardoor de poort niet open kan.

Wat de ramen betreft: laat geen waardevolle voorwerpen achter die van buitenaf zichtbaar zijn, en sluit ?s avonds uw (over)gordijnen als u eenmaal het licht hebt aangestoken.

Dubbel glas werkt ontradend omdat het meer lawaai maakt als het verbrijzeld wordt, maar is minder resistent dan gelaagd glas.

De tuin: berg uw gereedschap op

Hebt u een omheining aan de tuinkant, sluit die dan zo mogelijk met de sleutel.

Als uw tuin bijzonder afgelegen is en moeilijk zichtbaar is vanaf de straat of voor de buren, dan kunt u er infraroodsensoren plaatsen die bij de minste beweging de schaduwzones doen oplichten. Zeer ontradend!

Laat ?s avonds geen tuin- of knutselgereedschap (houweel, schroevendraaier, ? en zeker geen ladder!) rondslingeren, want inbrekers zouden die tuigen wel eens dankbaar kunnen gebruiken om bij u binnen te dringen.

Sleutels: een beetje verbeelding graag!

U moet uw sleutels buiten laten liggen? Zoek dan een iets moeilijker plek dan de bloempot of de deurmat. Geef ze bijvoorbeeld aan een buur.

Laat ze ook niet in de wagen liggen en noteer vooral niet uw naam of adres op de sleutelhanger.

Laat uw sleutels nooit op het stuur zitten: de inbreker hoeft maar een raam in te slaan en hij is weg met uw auto!

Bent u lange tijd weg, wees dan discreet?

Vertrekt u op vakantie, zet dan geen boodschap op uw antwoordapparaat waarin u zegt hoelang u afwezig bent!

Vraag een buur om de post uit de bus te halen of aan de Post om ze bij te houden tot u terug bent.

U kunt uw afwezigheid ook melden aan de Politie . Die zal dan af en toe een oogje in het zeil houden.

Waardevolle voorwerpen: bereid uw dossier voor

Neem digitale foto's van uw waardevolle voorwerpen, vanuit verschillende hoeken, en zet ze op een cd-rom die u opbergt op een veilige plaats.

Bewaar zorgvuldig alle facturen en aankoopbewijzen, want verzekeraars hebben die nodig in geval van inbraak.

Voor uw meubelen en kunstvoorwerpen (schilderijen, vazen, juwelen, ?) kunt u terecht bij een erkend expert. Die zal een lijst opmaken van uw bezittingen, met hun kenmerken.

Specialisten kunnen ook een onzichtbare markering aanbrengen op uw waardevolle goederen, via een elektronische chip of een specifiek merkteken. Dat is ook mogelijk op hifi-, foto-, computer- en bureautica-apparatuur.

Sommige goederen (computers bijvoorbeeld) kunt u zichtbaar laten markeren. Dat werkt op zich ontradend, want ze kunnen dan onmogelijk doorverkocht worden aan eerlijke kopers.

Al die voorzorgen vergemakkelijken de eventuele stappen die u moet nemen bij verzekeraars.

Voor een optimale beveiliging stopt u uiteraard uw kostbaarste juwelen en kunstvoorwerpen het best in een safe.

Alarmsystemen: liefst geen amateurisme

Alarmsystemen moeten professioneel geïnstalleerd worden, en het materiaal dat nodig is voor hun installatie, moet erkend zijn. De ?adviseur in technopreventie? van uw gemeente (die opgeleid is door het ministerie van Binnenlandse Zaken) geeft u gratis de informatie en het advies die u nodig hebt.

Zet uw alarm aan als u weggaat, maar ook als u gaat slapen. Het is dan ook interessant om het in te delen in verschillende zones. Op die manier kunt u ?s avonds het systeem inschakelen in bepaalde zones (de woonkamer bijvoorbeeld) en in andere niet (de gang naar de badkamer bijvoorbeeld, zodat uw alarm niet afgaat als u ?s nachts naar de badkamer gaat). Zo?n systeem heeft echter alleen maar zin als de toegankelijke vertrekken van buitenaf beveiligd zijn (benedenramen zonder luik zijn dus te vermijden).

En als er toch ingebroken wordt?

Krijgt u toch ongewenst bezoek, verwittig dan meteen de politie. Een nauwkeurige en snelle aangifte is belangrijk voor het onderzoek.

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?