Vocht in huis: een echte kanker

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Vocht in huis

Vocht in huis: een echte kanker

Als de regen binnenkomt...

Regenvocht sijpelt meestal binnen in het dak, waar het dankbaar profiteert van de kleinste onvolkomenheden: gebroken dakpannen, slecht geplaatste dakvensters, ongelukkige schoorsteenaansluitingen, ... Regenwater kan echter ook binnensijpelen via de gevel, bij een barst in de pleisterlaag of bij beschadigde raamlijsten. De oplossing om het droog te houden is eenvoudig: ramen en gevel goed onderhouden, regelmatig uw dak controleren (idealiter twee keer per jaar) en gebroken of poreuze dakpannen vervangen.

Met de voeten in het water

Het moeilijkste probleem is ongetwijfeld vochtinsijpeling via de grond. Dé waterramp bij uitstek is opstijgend vocht. In dat geval baant het ondergrondse water zich via capillariteit een weg door de funderingen. Typisch gevolg: de bekleding van de plinten op de benedenverdieping komt los en er vormt zich schimmel op de binnenmuren, tot één meter hoog. Als u het probleem meteen aanpakt, kunt u er nog zelf iets aan doen. Hoe? Door gaatjes te boren in de muur en er een vochtwerende oplossing in te spuiten, meestal op basis van siloxan (een siliconenderivaat). Als siloxan verhardt, vormt het een chemische barrière waardoor het vocht zich niet kan verspreiden. Is het probleem al vergevorderd (loskomend behang, zwarte vlekken op de muren), dan moet u de hulp inschakelen van een professional.

Te veel damp!

Wist u dat een gezin van 4 personen dagelijks gemiddeld 10 liter water produceert in de vorm van damp? Niet alleen door te ademen en te transpireren, maar ook door zich te wassen en te koken. Schade door luchtvochtigheid is dan ook vaak het resultaat van overisolatie in combinatie met slechte verluchting. Een woning is trouwens zowat vergelijkbaar met het menselijke lichaam: ze moet kunnen ademen! Een hermetisch gesloten gebouw kan het vocht in de omgevingslucht niet afvoeren. Gevolg: condensatieproblemen, die merkbaar zijn aan de witte vlekken die verschijnen op de muren en aan de "dauwdruppeltjes" op de ruiten. Toch bestaat er een heel eenvoudige oplossing om die ongemakken te voorkomen: uw woning uitrusten met een doeltreffend verluchtingssysteem (toevoer van frisse lucht in de koelste vertrekken en ervoor zorgen dat diezelfde lucht doorkan via deurroosters, plus systemen om de verontreinigde lucht af te voeren uit de keuken, de toiletten en de badkamer).

Het komt er dus in de eerste plaats op aan de juiste diagnose te stellen. Een lokale vochtbehandeling is zelden de goede oplossing, zeker niet als u de oorzaak van het probleem niet duidelijk kent. Vocht kan verschillende oorzaken hebben, en de zichtbare tekens wijzen vaak op een onderliggend probleem dat alleen een professional doeltreffend kan aanpakken.

Auteur: Admon Wajnblum, ViVio-journalist