Schoorsteenvegen : zorg voor veilige verwarming!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Schoorsteenvegen

Schoorsteenvegen : zorg voor veilige verwarming!

Verwarming met hout, steenkool, gas of stookolie is niet alleen comfortabel, maar houdt ook gevaar in voor brand of vergiftiging als de afvoerleidingen slecht onderhouden worden. Laat daarom regelmatig een schoorsteenveger langskomen, om die risico?s te voorkomen. Ziehier, het hoe en waarom van schoorsteenvegen?

Hout, steenkool en stookolie: een wettelijke verplichting

Schoorsteenvegen is de directe mechanische reiniging van de binnenwand van de rookgang en de schoorsteenbuis, om roet en afzettingen te verwijderen en ze volledig leeg te maken.

Volgens het Koninklijk Besluit van 6 januari 1978 (Belgisch Staatsblad van 9 maart 1978) moeten verwarmingsinstallaties met stookolie en steenkool (en open haarden) minstens één keer per jaar onderhouden worden. Bent u huurder, dan bepaalt uw huurcontract dat u één keer per jaar en bij afloop van uw contract een schoorsteenveger moet laten komen.

Hij bezorgt u dan een veegcertificaat of een factuur die dienst doet als certificaat, als bewijs dat u die verplichting bent nagekomen.

Waarom?

Mettertijd zetten er zich roet en teer vast op de binnenwanden van de leiding, waardoor deze nauwer wordt, minder goed trekt en de goede werking aantast van het verwarmingstoestel dat erop is aangesloten. In dat geval is het gevaar voor schoorsteenbrand groot.

Zo moest de Brusselse brandweer in 2004 59 keer uitrukken voor een schoorsteenbrand.

Bij verwarming met stookolie moet de brander elk jaar gecontroleerd worden; dat moet tegelijk gebeuren met het vegen van de schoorsteen.

Gasverwarming: een geval apart

Voor gasverwarming is er niets wettelijk verplicht. Sommigen gaan er ten onrechte van uit dat ze geen schoorsteenveger nodig hebben omdat er geen roetaanslag is. Toch is schoorsteenvegen sterk aan te raden om de twee à drie jaar, om er zeker van te zijn dat de leiding volledig leeggemaakt is.

Een schoorsteen kan immers verstopt raken door interne slijtage of door baksteen- of dakpanschilfers. Het meest voorkomende geval (60 %) blijft de aanwezigheid van een vogelnest in de leiding. Als het regent, komt het nest naar beneden en vormt het een prop. In dat geval is er gevaar voor rookneerslag en CO-vergiftiging, doordat de schoorsteen niet meer trekt. Verbrand gas is reukloos, dus bestaat de kans dat u gaat slapen zonder u van enig kwaad bewust te zijn. U loopt dan geen risico op brand, maar wel op verstikking!

Schoorsteenvegen: hoe pakt u het aan?

U kunt terecht bij elke schoorsteenveger die lid is van de Federatie van de Belgische Schoorsteenvegers of die vermeld staat in de gouden gids. Aan u om elk jaar een afspraak met hem te maken, want u kunt geen meerjarencontract sluiten met één bepaalde schoorsteenveger. Hij mag u dus niet vragen om een contract te tekenen waarin hij zich ertoe verbindt om bijvoorbeeld gedurende vijf jaar één keer per jaar langs te komen.

Betaal geen voorschot

Hoedt u voor ?schoorsteenvegers? die hun diensten aanbieden van deur tot deur. Het zijn meestal malafide personen die u een voorschot vragen en beloven om enkele dagen later langs te komen, maar nooit komen opdagen. In dat geval bent u uw geld kwijt.

Wanneer moet u een beroep doen op een schoorsteenveger?

Liefst buiten het stookseizoen: ervoor (in september) of erna (vanaf maart of april). De schoorsteenveger zal dan meer beschikbaar zijn dan in de winter.

Hoeveel kost zoiets?

Reken op 50 à 60 euro per veegbeurt voor gas en stookolie en op 65 à 70 euro voor een open haard, want in dat geval moet er meer teer verwijderd worden.

Eén adres:
Federatie van de Belgische Schoorsteenvegers
Nerviërslaan 117
1040 Brussel
telefoon: 02 427 81 03

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio