Herfstklussen in huis: beter voorkomen dan genezen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Herfstklussen in huis

Herfstklussen in huis: beter voorkomen dan genezen

Wees gerust, u hoeft zich niet in een reeks zware en riskante klussen te storten. Enkele kleine voorzorgen volstaan om problemen veroorzaakt door het slechte weer te voorkomen en uw energiefactuur in de hand te houden.

Rondgang in de woning

Begin met eens rond te gaan in uw huis of appartement. Er zijn drie punten waar u op moet letten: het water, de isolatie en de verwarming. Controleer om te beginnen of er niets is wat de voorzieningen voor de afvoer van het water (dakgoten, leidingen en rioolputjes) verstopt. Op die manier voorkomt u dat er door een verstopte voorziening, water in uw huis binnenkomt. Een trucje: om te controleren of het water behoorlijk door de verticale leidingen kan stromen, kunt u een emmer water in de dakgoot gieten. Wees voorzichtig als u op de ladder gaat staan. Controleer of de ladder goed op de grond en tegen de muur steunt en vraag iemand om hem vast te houden terwijl u naar boven klimt. Maak van de gelegenheid gebruik om het raamwerk van de vensters en het dakwerk te controleren en ga na of beide nog in goede staat zijn. Controleer dan de leidingen voor de wateraanvoer in de vertrekken die zelden of niet verwarmd worden, zoals de garage. Pak ze in met schuimrubber als dat nog niet is gebeurd . Laat de toevoer van de buitenkranen leeglopen en sluit die af zodat u geen vorstschade krijgt.

"Speciale" onderhoudsklussen

Als uw dak aan reparatie toe is, laat u dat het beste doen door een specialist. Hetzelfde geldt voor de schoonmaak van uw schoorsteen (verwarming op hout, steenkool of stookolie). Laat ook uw verwarmingsketel nakijken. Als u dat door een erkend vakman laat doen, kunt u via de belastingen 40% van uw totale factuur terugkrijgen. Voor eventuele reparaties worden jammer genoeg geen kortingen toegekend.

Kleine klusjes

Als u houten raamlijsten hebt, kan een laagje vernis of verf nodig zijn om ze te beschermen tegen de kou en het vocht. De meeste producten zijn al na enkele uren droog als ze geen regen over zich heen krijgen. U kunt ze dus gemakkelijk aanbrengen tussen twee buien door. Verwijder het vuil eerst met wat schuurpapier. Dan neemt het hout de verf of het vernis beter op.
En ontlucht tot slot uw radiatoren. Als er lucht in de buizen zit, zal het rendement van uw installatie zakken. Laat de verwarmingsketel draaien en draai alle radiatoren volledig open. Zet de verwarmingsketel uit zo gauw de radiatoren goed heet zijn en ontlucht die een voor een. Begin met de radiatoren op de benedenverdieping (neem een doek mee en iets om het water op te vangen). Draai de radiator open met het sleuteltje en hou die zo lang open tot u geen sissend geluid meer hoort. Laat de verwarmingsketel weer draaien en ga na of de waterdruk hoog genoeg is (de hoogste en laagste druk staan aangeduid op de manometer van de verwarmingsketel). Als dat niet het geval is, moet u water bijvullen en de radiatoren een tweede keer ontluchten.

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio