Winterschade aan uw huis. En wat nu?

Winterschade aan uw huis. En wat nu?

"Zolang het kwik onder nul blijft, is er geen enkel risico", vertelt een deskundige in woningbouw. "De problemen beginnen als de dooi inzet." De oorzaak is een wet uit de fysica: water zet uit als het bevriest. In de herfst en tijdens de winter dringt er water tussen de bakstenen of andere stenen. Als het dan dooit, kunnen er barstjes ontstaan, er kan water binnensijpelen of het voegsel kan loskomen omdat de stukjes metselwerk die door de vorst gebarsten zijn dan vrijkomen. Hoe al die ongemakken te voorkomen? Zorg voor een goede afwatering en kijk de dakgoten en de afvoerpijpen na de winter grondig na.

Acties tegen de regen

Ook felle en steeds terugkerende buien kunnen schade aanrichten aan uw woning. Het water kan in de buitenmuren dringen en verder doordringen tot in de binnenmuren. Dat is vooral het geval bij gevels die uitgeven op het westen en in mindere mate op het zuiden. Controleer om dat te voorkomen of deze muren genoeg open verticale voegen hebben zodat het water weg kan dat in de spouw tussen de binnen- en de buitenmuur zou kunnen indringen.

Snel ingrijpen

Er zijn massa's voorbeelden van winterschade aan woningen. Veel voorkomende problemen zijn schade aan schoorstenen, opstijgend vocht en gesprongen leidingen. Meestal volstaan wat knutselwerk, een paar gereedschappen en enkele basisproducten om de problemen het hoofd te bieden. Maar soms is de schade te groot en zijn er zwaardere ingrepen nodig. Voor dit soort gevallen biedt Ethias een Verbouwingskrediet aan waarmee u dit type schade kunt herstellen. Voor problemen die dringende herstellingen vergen (een gesprongen leiding bijvoorbeeld) biedt Ethias daarnaast ook de dienst Home Emergency aan. Met deze bijkomende waarborg van Ethias Assistance, kunt u 24 uur per dag een beroep doen op een vakman. Eén telefoontje en Ethias stuurt meteen iemand ter plaatse.

Auteur: Patrick Bartholomé, journalist ViVio