Veilig bomen en struiken snoeien

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Bomen en struiken snoeien

Veilig bomen en struiken snoeien

Herfsttijd is snoeitijd. Haal alvast uw haagscharen, snoeischaren en kettingzagen boven, maar spring altijd voorzichtig om met die tuigen. Beste tuiniers, lees aandachtig de volgende tips?

Veilig opbergen

Elk jaar komen heel wat tuiniers in spe door onvoorzichtig gedrag op de dichtstbijzijnde spoedgevallendienst terecht omdat ze onveilig omspringen met hun snijgereedschap. Eerste voorzorgsmaatregel: berg ze veilig op! Laat dus nooit een open snoeischaar slingeren in een kast (en stop hem zeker niet in uw zak!) en stop de messen van de haagschaar of de ketting van de boomzaag altijd in hun beschermingsomhulsel.

Controleer ook regelmatig de staat van uw werktuigen. Zijn de messen goed geslepen en zitten ze stevig vast? Beginnen de elektriciteitssnoeren niet uit te rafelen? Werp ook een blik op de handvatten. Ze moeten altijd proper en droog zijn en mogen vooral geen oliesporen bevatten. Ook het regelmatige onderhoud van uw materiaal is een goede veiligheidswaarborg?

Snoeien maar!

Hou allereerst de kinderen op afstand als u zich aan mogelijk gevaarlijke tuinieractiviteiten waagt. Heel even niet opletten, kan hun immers fataal zijn. Laat bijvoorbeeld nooit uw snoeischaar rondslingeren. Gebruikt u een kettingzaag, let dan op dat er geen spaanders in hun ogen terechtkomen. U gaat even weg van uw haagschaar? Trek dan onmiddellijk de stekker uit.

Ga vervolgens heel precies te werk. Waag u niet aan elektrisch snoeien als de bladeren nat zijn. Trek aangepaste kledij aan die niet kan vastraken in uw gereedschap. Draag ook stevige handschoenen (vooral voor scherpe hagen en rozenstruiken!) en beschermingsschoeisel voor de zwaarste karweien. Ziezo, u kunt nu veilig aan de slag!

Bereid tot slot het terrein voor! Snij zo nodig eerst de grootste takken af vóór u uw haagsnoer bovenhaalt. Let ook op voor glibberige plaatsen en hellingen. U werkt met scherp gereedschap, dus mag u zeker geen risico lopen op glijpartijen.

Een goed onderhoud

Een kettingzaag of een haagschaar mogen niet zomaar om het even hoe gebruikt worden! Verwijder allereerst alle harde voorwerpen die tegen de messen kunnen stoten. Richt de messen van uw haagschaar nooit naar uw lichaam. Hou het toestel tijdens het werken altijd vast met beide handen. Makkelijk gezegd, maar als u tegelijk een tak wilt afsnijden of de draad wilt uittrekken, zult u de neiging hebben om even uw greep te lossen. Een typische situatie die vaak tot ongevallen leidt. Werk nooit boven schouderhoogte en hang het aansluitsnoer over uw schouder.

Werken met een kettingzaag vereist nog meer voorzorgen, ook al hindert geen enkele elektrische draad uw werk. Zet de zaag altijd aan op een vlakke, stabiele ondergrond en hou ze altijd stevig vast met beide handen. Professionals moeten bij het gebruik van een kettingzaag altijd een helm dragen met oogscherm, gehoorbescherming en veiligheidsschoenen met versterkt uiteinde. Het gaat hier stuk voor stuk over absolute musts om uw veiligheid te waarborgen! Werk ook nooit met een te losse ketting.

Tot slot is het verstandiger om te zagen in team, op veilige afstand van elkaar, mocht er zich een incident voordoen. Niet dat we de dappersten onder u willen ontmoedigen, maar we willen toch benadrukken dat een kettingzaag op zich een zeer gevaarlijk tuig is, ook al houdt u zich strikt aan de bovengenoemde regels. Een grondige kennis van de structuur en de staat van het hout en van de zaagtechnieken is essentieel, kwestie van onaangename verrassingen te vermijden. De fameuze ?kick back? bijvoorbeeld, waarbij de zaag terugslaat en op die manier een echte bedreiging vormt voor voeten en benen (soms zelfs de schedel).

Maken onze tips van u geen rasechte ?snoeiprofessional?, dan bent u nu toch minstens voldoende gewapend om 100 % veilig te werken. Succes!

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio