De weldaden van zonne-energie

De weldaden van zonne-energie

Achter de term "zonne-energie" gaan twee totaal verschillende toepassingen schuil: thermische en fotovoltaïsche zonne-energie.

1. Thermische zonne-energie

Van boilers...

Thermische zonnepanelen zetten zonnestralen om in thermische energie (warmte-energie). Ze kunnen gebruikt worden als centrale verwarming, zwembadverwarming, zonnekoeling en -verwarming of zonneboiler. Het is die laatste toepassing die het populairst is in ons klimaat.

Na de experimenten in de jaren 80 is de zonneboiler al sinds jaren "technologisch volwassen". Afhankelijk van het type collectoren kan vandaag 50 tot 65 % van het in één jaar verbruikte sanitaire warm water geproduceerd worden met thermische zonne-energie. Een bijkomende boiler blijft dus noodzakelijk.

Een basissysteem kost tussen 2.500 en 3.000 euro (installatiekosten inbegrepen). Een investering die aanzienlijk kan worden verlicht dankzij de diverse premies van de federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke overheden, en van bepaalde gas- en elektriciteitscommunales.

Info
ODE Vlaanderen (Organisatie voor Duurzame Energie), 016 23 52 51, info@ode.be, www.ode.be

...tot huisverwarming

Thermische zonnepanelen kunnen niet alleen sanitair warm water produceren, maar ook een deel van uw huisverwarmingsbehoeften dekken, op voorwaarde dat ze op de juiste manier ontworpen zijn en correcte afmetingen hebben. In dat geval gaat het altijd om vloerverwarming, want alleen die kan functioneren op zeer lage temperatuur.

"Gezien het klimaat in België kun je daarmee echter nooit in al je verwarmingsbehoeften voorzien. 's Winters is zo'n systeem niet doeltreffend", aldus Jean-Paul Vantomme, bestuurder van ESE in Rochefort, één van de weinige Belgische fabrikanten van thermische zonnecollectoren.

2. Fotovoltaïsche zonne-energie

Te duur voor particulieren

Fotovoltaïsche zonnepanelen van hun kant zetten zonnestralen rechtstreeks om in elektriciteit. Dat vereist wel een hightech-uitrusting, en die is momenteel nog te duur voor particulieren. Vooral dan in Wallonië en Brussel, waar de overheid in tegenstelling tot Vlaanderen daarvoor geen enkele premie toekent. Vandaar dat het aandeel van fotovoltaïsche zonne-energie zeer klein blijft in België.

"Om minstens 1.000 kW/uur/jaar te produceren (tussen 20 en 30 % van het gemiddelde jaarverbruik van een gezin), moet je minimaal 10 m² panelen installeren, wat momenteel een investering vertegenwoordigt van 8.000 tot 10.000 euro excl. btw. Dat alles voor een besparing van... 190 euro per jaar op je elektriciteitsfactuur", legt André Vandermeersch uit, bestuurder van Droben, één van de drie Waalse fabrikanten van fotovoltaïsche panelen.

Dat betekent: een investeringsreturn op meer dan 20 jaar! Tenzij we het aanpakken zoals sommige buurlanden (Duitsland, Frankrijk, ...), die de netwerkoperatoren verplichten om "groene elektriciteit" te kopen tegen een (tussen 4 en 9 keer) hogere vaste prijs, om het verschil met de marktprijs te compenseren.