Respect voor milieu en behoud van comfort

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Energiebesparing > Respect voor milieu

Respect voor milieu en behoud van comfort

Elke levensstijl vraagt een bepaalde hoeveelheid aardoppervlakte, zeg maar een ecologische voetafdruk. Er is plaats nodig om voedsel te produceren, om bomen te planten die de lucht zuiveren, ... Gemiddeld verbruikt een Belg 5,1 ha aardoppervlak. De planeet is te klein om iedereen zoveel plaats te geven. Eerlijker is een voetafdruk van 1,6 ha per jaar.

Maximaal 350 kWh per jaar

Steven Vromman, een medewerker van de vzw Ecolife, ging de uitdaging in april 2008 aan. Samen met zijn twee kinderen Adam en Marieke probeerde hij die 1,6 ha voetafdruk te halen. Eén van zijn doelstellingen was bijvoorbeeld om maximaal 350 kWh per jaar te gebruiken. Een gemiddeld gezin verbruikt 4.000 tot 6.000 kWh. "Na 3 maanden bleken we amper 0,5 kWh per dag verbruikt te hebben. Maar daarom hadden we niet alle comfort afgezworen."

Een educatieve energiefiets

Low Impact Man nam verschillende maatregelen om zijn energieverbruik te beperken. Hij laat enkel nog volle wasmachines draaien, en dan nog bij een temperatuur van 30 of 40° C. De koelkast staat op de laagste stand. Magnetron en strijkijzer gebruikt hij niet meer. De desktop is vervangen door drie laptops, de televisie door een beamer en een dvd-speler. Alles samen maakte hij zijn elektriciteitsverbruik 10 keer kleiner dan het gemiddelde. Steven Vromman wil niet enkel energie besparen, hij maakt ook zelf elektriciteit aan. Meer als een educatief instrument voor zijn kinderen dan als een blijvende manier om elektriciteit op te wekken, liet hij een energiefiets installeren. Een kwartier fietsen is gelijk aan ongeveer een uur op de computer te werken.

Doel bereikt

Ook op andere vlakken veranderde de Low Impact Man zijn levensstijl drastisch: hij ging anders eten, verbruikte minder water, koos andere kleding, beperkte zijn afval tot minimale hoeveelheden, ging met een containerschip op reis, poetste zijn huis met duurzamere producten en koos voor milieuvriendelijke producten voor de persoonlijke hygiëne. In november bleek dat de Low Impact Man zijn doelstelling van 1,6 ha nipt had gehaald. "Op 1 mei kan ik de definitieve balans op maken, maar ik weet nu al dat het mogelijk is om goed te leven met een lage ecologische voetafdruk. De meeste van mijn gewoontes zal ik dan ook gewoon blijven aanhouden."

Over zijn belevenissen heeft Steven Vromman een boek geschreven: 'Low Impact Man. Praktische tips voor een ecologisch leven van wieg tot graf.' Meer informatie op www.lowimpactman.be.

Pieter Segaert, journalist ViVio