Hoe kunnen we deze winter energie besparen?

Hoe kunnen we deze winter energie besparen?

Wil u uw energiefactuur naar beneden halen? Voor deze winter mag het misschien te laat zijn om nog te investeren in het isoleren van uw woning of in een condensatieketel, maar er bestaan heel wat trucjes om in het dagelijkse leven te besparen.

Draag zorg voor uw radiatoren

Hoe zwaarder uw radiatoren belast zijn, hoe minder efficiënt ze werken. Haal er dus regelmatig het stof af en leg er niets op. Doe de gordijnen dicht om de koude buiten te sluiten. Als de radiator onder een raam staan, let er dan op dat de gordijnen zo vallen dat het radiator en het raam van elkaar gescheiden zijn. Zo voorkomt u dat u ook de ruimte tussen het gordijn en de ruit verwarmt!

Isoleer de leidingen

Als de buizen warm water vervoeren van de warmwaterboiler of de centrale verwarming en onderweg door koude ruimten lopen, breng dan een isolerende huls rond de leidingen aan. Zo gaat er niet onnodig warmte verloren.

Verwarm met mate

Zet de verwarming in de woning niet hoger dan 19 tot 20°C. Dat is ruimschoots voldoende in de woonkamers. Draai de verwarming 's nachts of in de kamers die minder gebruikt worden op 16 tot 17 graden.

Leg het deksel op uw kookpot

Wist u dat en kookpot met water er drie keer langer over doet tot het water kookt als er geen deksel op ligt? Gebruik dus systematisch een deksel. U zult uw maaltijden voordeliger klaarmaken en verwarmen. Gebruik ook liever microgolven om uw aardappelen te garen in plaats van ze in water te koken. Dat is drie keer goedkoper! En als u kookt op een elektrisch vuur of op vitrokeramische platen, zet dan het vuur enkele minuten voor het einde van de kooktijd af.

Spring verstandig om met koelkast en diepvriezer

Zet geen schotels die nog warm zijn in de koelkast of de diepvriezer. Vergeet ook niet om uw diepvriezer regelmatig te ontdooien. Een laagje ijs van amper 2 mm doet het verbruik al 10% stijgen!

Vergeet ook de spaarlampen niet

Gebruik spaarlampen overal waar het licht lange tijd achtereen brandt. Met fluocompacte lampen kunt u heel wat stroom sparen als u ze op de juiste manier gebruikt. Ze gaan ook veel langer mee dan de traditionele gloeilampen. U wint dus twee maal.

Maak slim gebruik van verdeeldozen

Toestellen zoals de televisie en de DVD-speler verslinden echt energie als ze in standby staan. Vergeet ze na gebruik dus niet uit te zetten. Sommige toestellen functioneren trouwens in groep. Dat is bijvoorbeeld het geval met het televisietoestel, de DVD-speler en de geluidsinstallatie van de "home cinema", of de pc, de flatscreen en de printer. Sluit ze aan op een verdeeldoos die voorzien is van drie of meer stopcontacten en een schakelaar en schakel daarmee alles uit als u ze niet gebruikt.

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: