Zich 'anders' verwarmen is zeker mogelijk!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Energiebesparing > 'anders' verwarmen!

Zich 'anders' verwarmen is zeker mogelijk!

Nu de winter nadert, zullen zij die het niet zo gauw koud hebben, uiteindelijk toch moeten toegeven en de centrale verwarming moeten aanzetten. En als u nu eens zou nadenken over een aantal alternatieve manieren om u te verwarmen? Zowel uw portefeuille als onze planeet zouden u dankbaar zijn.

Genieten van de zonnestralen

De goedkoopste oplossing (gedeeltelijk, uiteraard) bestaat uit een optimaal gebruik van de zonnestralen die binnenkomen via grote ramen of een veranda, op voorwaarde dat deze gescheiden is van de aangrenzende ruimte. U kunt zo genieten van de warmte die tussen de seizoenen in de veranda opgeslagen wordt, maar u kunt u ook afzonderen wanneer het er te warm of te koud is.

Warmtepomp en Canadese put

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de grond en de lucht. Het systeem is vrij duur en alleen compatibel met zeer goed geïsoleerde huizen, die bovendien vanaf het begin ontworpen zijn voor een warmtepomp. Financieel toegankelijker, maar ook minder doeltreffend, kan een Canadese put gekoppeld worden aan de installatie van een MVS (mechanisch ventilatiesysteem) in het huis. De 'put' is eigenlijk een geheel van plastic leidingen die op een diepte van 2 m in de tuin ingegraven zijn. In de leidingen circuleert buitenlucht die op een temperatuur van 12 °C gestabiliseerd wordt. Ongeacht het seizoen, is dat in ons land de temperatuur van de bodem. De Canadese put biedt via het MVS extra warmte wanneer het vriest en koelte tijdens de zomermaanden.

Kachelwarmte

De ouderwetse kachels met brandhout, die vervuilend waren en een laag rendement hadden, worden tegenwoordig vervangen door pelletkachels. Ze zijn misschien minder romantisch, maar ze verbruiken duidelijk minder, zijn programmeerbaar en volledig automatisch. Wat de oude technieken betreft, wekt de massakachel opnieuw belangstelling: dit is een tegel- of gemetste kachel waarin men slechts eenmaal per dag, en dus niet continu stookt. De hoge temperaturen en de geometrie van de verbrandingskamer zorgen voor een zeer goed rendement. Opgeslagen in de massa van het metselwerk, straalt de warmte gedurende 24 uur de kamer in, tot het 's anderendaags opnieuw tijd is om te stoken. Nog een voordeel: de op deze manier afgegeven infraroodstraling is bijzonder aangenaam.

Hoogontwikkelde elektrische oplossingen

Een andere aanvullende oplossing is de elektrische radiator met speksteen die functioneert op een manier die vergelijkbaar is met de massakachel. Er bestaan ook decoratieve panelen of spiegels die eveneens een infrarood warmte uitstralen die 'anders' is dan de warmte van traditionele radiatoren.

De ideale oplossing

Deze bestaat erin de verschillende mogelijkheden te combineren: genieten van wat gratis is, goed isoleren, de warmtebronnen afwisselen en het centrale systeem aanvullen daar waar het nodig is.

Auteur: Patrick Bartholomé, ViVio-journalist