Laat de zon binnen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Energiebesparing > Laat de zon binnen

Laat de zon binnen

Het belangrijkste energieverbruik (81%) in onze huishoudens gaat naar verwarming. De tweede grootste energievreters zijn de huishoudapparaten (13%). Wanneer we denken aan warmte (en aan energie in het algemeen), denken we natuurlijk in de eerste plaats aan de zon. Logisch dus, dat meer en meer mensen de stap zetten en kiezen voor installaties waarin de zon als een echte elektriciteitscentrale werkt. Een blik op de mogelijkheden...

De zon en het water

Wat dacht u van een zonnige douche? De zonne-energie, opgevangen door zonnepanelen (of zonnecollectoren) geïnstalleerd op het dak van uw huis, wordt in warmte omgezet. Deze wordt naar een accumulator geleid, die dient om sanitair water op te warmen (douche, bad, vaat, enz.). In de zomer kunnen de zonnecollectoren meer dan 90% van uw warmwaterbehoeften dekken. In de winter bedraagt dat percentage 50%, afhankelijk van de afmetingen van de installatie.

Elektriciteit uit de zon

Een andere mogelijkheid is de fotovoltaïsche installatie. Deze bestaat uit cellen, die de zon in elektrische energie omzetten. De op die manier opgewekte energie wordt doorgaans het openbare elektrische netwerk ingestuurd en betaald door de beheerder van het netwerk (een afzonderlijke teller registreert de hoeveelheid elektriciteit die naar het openbare netwerk gaat). Elk straaltje zon is dus geld waard!

De plaatsing van de zonnecollectoren of de fotovoltaïsche installaties schept geen bijzondere problemen. De hoofdvereisten zijn dat het dak naar het zuiden gericht is en de kantelhoek tussen de 30 en 50 graden ligt.

Tips

We zeiden het al, de verwarmingskosten vormen het leeuwendeel van de energiekosten van onze huishoudens. Een voordelige verwarmingsinstallatie betekent bijgevolg een forse daling in de kosten van uw gezinsbudget.

  • Een temperatuur van 20 à 22°C volstaat ruimschoots om u lekker te voelen in uw woonruimte.
  • Verberg de radiatoren niet achter lange gordijnen of meubels.
  • Sluit 's nachts de luiken, zo houdt u de warmte beter binnen.
  • Zet de thermostaat in de verschillende kamers lager, twee uur vóór u gaat slapen.
  • Schakel de verwarming tijdens erg koude dagen nooit helemaal uit. Het heropwarmen van de kamers zal meer energie verbruiken dan als u ze constant lichtjes verwarmt.