Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Soorten pensioenen

Soorten pensioenen

Voor werknemers en zelfstandigen bestaan er verschillende soorten pensioenen. We maken om te beginnen een onderscheid tussen een rustpensioen en en overlevingspensioen.

Als u zelf gewerkt hebt en met pensioen gaat, dan geniet u een rustpensioen. Indien u alleenstaande bent, is dat een rustpensioen voor alleenstaanden. Indien u een echtgeno(o)t(e) ten laste hebt die zelf geen pensioen of sociale uitkering geniet, dan is dat een gezinspensioen. Dit verhoogde pensioen kan alleen op een gezamenlijke rekening worden uitbetaald of indien beide echtgenoten tekenen voor ontvangst op de postassignatie.

Als uw overleden echtgeno(o)t(e) gewerkt heeft, dan geniet u een overlevingspensioen. U kunt er aanspraak op maken als u op het ogenblik van het overlijden minstens 45 jaar oud bent en minstens één jaar met de overledene gehuwd bent. Indien u niet aan deze twee voorwaarden voldoet, dan is het overlevingspensioen beperkt tot 12 maanden. Noteer wel dat aan deze beide voorwaarden nog een aantal uitzonderingen verbonden zijn. U verneemt er meer over in het kantoor Pensioenen van de dienst Sociale Zaken in uw gemeente- of stadhuis.

Bron: "Een nieuwe lente, een nieuw geluid", van de Stad Oostende en de Seniorenadviesraad.

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: