Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Bijverdienen naast uw pensioen: fiscale penalisatie

Bijverdienen naast uw pensioen: fiscale penalisatie

Het risico het pensioen te moeten teruggeven is echter niet het enige probleem voor een bijverdienende gepensioneerde. Ook fiscaal wordt bijverdienen naast het pensioen vaak erg zwaar gepenaliseerd.
Voor u een bijverdienste als gepensioneerde aanvaardt, gaat u best na wat er van uw bijverdienste netto zal overschieten. Vaak is dat minder dan de helft van het bruto inkomen. Met een belastinggids en de bijbehorende software kan u dat gemakkelijk zelf berekenen. U kan daarvoor natuurlijk ook een fiscalist of accountant inschakelen. Maar dan gaat u het u wellicht geld kosten aan erelonen.

En dat geldt niet alleen voor bijverdiensten uit arbeid. Ook als u onroerende goederen bezit die u verhuurt, is de fiscus er als de kippen bij.

Gepensioneerden met een relatief groot vastgoedpatrimonium kunnen pogen de dans te ontspringen door hun eigendommen in te brengen in een patrimoniumvennootschap. Op die manier ontvangt niet u, maar wel uw patrimoniumvennootschap de huurinkomsten, en wordt u er dus ook niet zelf op belast.

Maar hier kunnen dan weer andere hinderpalen in de weg staan. Laat uw zaak dan ook altijd eerst grondig bestuderen door een fiscaal expert of boekhouder vooraleer u deze stap zet, want voor u het weet liggen de kosten van deze truuk hoger dan de baten.

Ontvangt u huurinkomsten of inkomsten uit een bijverdienste, dan zit er vaak niets anders op dan de loodzware belastingdruk te ondergaan. Gepensioneerd en bijverdienen, is veelal werken voor de fiscus!

Bron: FET


Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: