Doe-het-zelven: wat te doen bij verwondingen?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Verwondingen?

Doe-het-zelven: wat te doen bij verwondingen?

Vastspijkeren, zagen, verven, ? : stuk voor stuk vaak lastige en gevaarlijke klussen. En bij een ongeval kunt u maar beter meteen weten hoe u op de juiste manier moet reageren!

Ongevallen tijdens doe-het-zelven kunnen voorkomen op alle leeftijden, soms zelfs bij professionals, maar vooral bij mannen tussen 30 en 40 jaar. Ze doen zich voor bij het gebruik van bepaalde materialen of gevaarlijke producten. Regel nummer één: sla niet in paniek en reageer op de juiste manier. Hanteer met andere woorden de juiste reflexen vóór u naar de dokter stapt of de hulpdiensten belt.

Ai, het snijdt!

U hebt een nieuwe zaag gekocht om hout te bewerken. Helaas kunt u nog niet perfect omspringen met dit werktuig, en plots komt het op uw hand terecht. Resultaat: u bloedt hevig. Druk de snijwond gedurende minstens 10 minuten dicht met een propere doek, want het normale stollingsproces duurt ongeveer 7 minuten. Ga zitten als u zich slecht voelt. Stopt de bloeding, leg dan een voorlopig verband aan en ga naar uw arts.

Een dergelijk ongeval kan echter ook veel ernstiger zijn. Stel dat u een schroevendraaier gebruikt. Het werktuig schiet uit naar uw arm en raakt een slagader. In dat geval is de bloeding veel heviger en dreigt u in shocktoestand te raken omdat u veel bloed hebt verloren. In dat geval moet u absoluut gaan liggen met uw benen omhoog. Verwittig uw omgeving en vraag om het gekwetste bloedvat met één of meer vingers stevig af te drukken (doe dat in afwachting zo mogelijk zelf) tussen het hart en de wonde. Gebruik alleen een knevelverband in allerlaatste instantie, vooral niet als er sprake is van amputatie, want in dat geval bestaat het risico dat de afgesneden ledemaat niet meer aangezet kan worden.

Wat te doen bij amputatie?

Snijdt u per ongeval één van uw vingers af tijdens het zagen of één van uw tenen terwijl u het gras maait, doe dan het volgende om uw ledematen zo goed mogelijk te bewaren:
- was uw handen en raap de afgesneden segmenten op;
- wikkel ze in een propere doek en stop dan alles in een luchtdichte plastic zak ;
- leg de zak (en dus niet het geamputeerde deel) in ijs of in ijskoud water;
- ga ten slotte zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Wat bij een valpartij?

U bent uw salon aan het herschilderen. Van boven op uw ladder probeert u met het uiteinde van uw verfkwast dat verdomde hoekje te bereiken. Eén gebaar te veel, en uw laddertje kantelt. Pardoes! Vermoedt u dat er iets gebroken is, beweeg de ledemaat in kwestie dan zo weinig mogelijk. Leg bij een verzwikking ijs op het pijnlijke lichaamsdeel, of laat er koud water over stromen, en verhoog het, zodat het minder zwelt. U moet hoe dan ook een arts raadplegen. Wie valt en bewusteloos raakt, mag niet verplaatst worden.

Wat bij contact met toxische producten?

Wasbenzine, aceton, zoutzuur, ? : heel wat doe-het-zelvers hebben die gevaarlijke producten in huis. Bij gebruik kunnen ze in contact komen met de huid. In dat geval moet u de getroffen zone(s) gedurende minstens 10 minuten overvloedig spoelen met zuiver water. Doe hetzelfde als u het product in uw ogen hebt gekregen. 10 minuten lijkt zeer lang, maar het is absoluut noodzakelijk, want het is de bedoeling zo veel mogelijk van het toxische product te elimineren. Doordrenkte kledingstukken ten slotte moeten meteen verwijderd worden.

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio