Rugsparend werken

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Rugsparend werken

Rugsparend werken

Uw wervelkolom torst letterlijk een zware verantwoordelijkheid: ze draagt het gebinte van uw lichaam en krijgt het dan ook hard te verduren. U kunt ze dus maar beter sparen. Het principe is eenvoudig: hij moet mooi recht blijven. Aan u om eventuele slechte gewoonten af te leren.

Verwoed aan de slag gaan en uiteindelijk geveld worden door verlammende rugpijn: het is al te jammer! Doe-het-zelvers krijgen vaak rugpijn omdat ze verkeerde bewegingen maken. Ziehier enkele praktische tips om lage rugpijn te vermijden. U kunt ze maar beter lezen vóór u uw gereedschapskist opent?

Een last optillen en dragen

Buig nooit voorover om een voorwerp op te tillen, want het is uw onderrug (lendenstreek) die het gewicht moet dragen. Ga integendeel zo dicht mogelijk bij het voorwerp staan en neem het stevig vast. Spreid daarbij uw benen en plaats uw voeten aan weerskanten van de last zodat u er nagenoeg boven staat.

Ligt het voorwerp op de grond, steun dan op uw dijen en plooi uw benen. Hou u zo recht mogelijk als u het optilt en hou de last tegen uw lichaam, zodat u uw zwaartepunt zo weinig mogelijk verplaatst. Hebt u vaak rugpijn, aarzel dan niet om een lendengordel te dragen vóór u dit soort bewegingen maakt. Opgelet: die gordel mag u niet verhinderen om volop uw buikspieren te gebruiken, want dat zijn de belangrijkste bondgenoten van uw rug.

Tips & tricks

Verdeel de lasten evenwichtig (draag ze niet volledig aan één kant) en hou uw rug mooi recht. Benut daarbij uw ademhaling, zoals gewichtheffers doen: adem uit, hou uw adem in en hef de last op. De ideale oplossing blijft natuurlijk uw last rollen of een karretje gebruiken. U wilt van richting veranderen? Gebruik dan uw voeten en uw benen: draai op uw voeten, maar hou uw romp stabiel bij het dragen van de last.

Idem als u het voorwerp wilt verplaatsen: buig door uw knieën zonder voorover te buigen en hou het voorwerp zo dicht mogelijk bij uw lichaam. Plaats het tussen uw benen.

U hebt het moeilijk om al die principes tegelijk toe te passen? Leef ze dan in elk geval zo veel mogelijk na, voor een maximale veiligheid. Want vergeet niet: u hebt maar één rug!

In de hoogte

Een lamp vervangen, het plafond herschilderen, behangen: ook bij al die karweien moet u zich recht houden. Werk op de juiste hoogte en gebruik uw ellebooggewrichten, niet uw schoudergewrichten. Buig nooit voorover of achterover. Gebruik een krukje of een ladder, werktuigen met lang handvat, enz.

Op de grond en onder de wagen

Als u parket legt of uw tegelvloer schoonmaakt, kan uw rug flink afzien. Ziehier de beste methode: zet één knie op de grond en steun op één hand. Gebruik afwisselend beide knieën als steunpunt, zodat u uw lichaamshelften niet overbelast.

Wring u niet in alle mogelijke bochten om toch maar onder uw wagen te kunnen. Improvisatie is hier uit den boze! Ga op een kleine matras liggen (ook matjes in frigoliet zijn heel comfortabel en isoleren bovendien tegen koude en vochtigheid), neem een comfortabele houding aan, met uw rug mooi plat, en hou uw werktuigen binnen handbereik.

Zittend werk

Uw werkblad moet zich 10 cm onder uw ellebogen bevinden. Moet u veel bewegen met uw bovenlichaam, dan is het beter om niet volledig te zitten, maar een ? zit-stastoel? (een hoge stoel zonder rugleuning) te gebruiken, zodat u makkelijker kunt bewegen. U kunt ook blijven rechtstaan, met één voet naar voren; uw gewicht steunt dan op uw voorste voet, en uw knie is lichtjes gebogen. Ook hier geldt: verander regelmatig van steunvoet. U kunt uw voorste knie ook doen steunen tegen de werkbank of het werkblad.

U hebt nog wat tijd over? Profiteer er dan van om uw buikspieren te versterken. Een stevig buikkorset is immers de ideale partner van uw rug.

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio