Verven en solventen: bescherm u!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Hebben en houden> Preventie > Verven en solventen!

Verven en solventen: bescherm u!

U wilt zelf het salon of de slaapkamer van de kinderen herschilderen? U wilt een oud gebouw opknappen? Occasioneel gebruik van verven en solventen die voldoen aan de Europese veiligheidsnormen is in principe ongevaarlijk, op voorwaarde dat u enkele voorzorgen neemt. Lees goed de etiketten vóór u uw mouwen opstroopt!

Kies veilige producten

Particulieren gebruiken bijna altijd (95 %) verven op waterbasis (latex of acryl). Verven op basis van solventen (voor hout of metaal) hebben vandaag nog slechts een klein marktaandeel. Kies dus bij voorkeur voor producten op waterbasis, want ze zijn veel minder schadelijk voor uzelf, uw omgeving en het milieu.

Het staat geschreven en gedrukt!

De gouden regel luidt: lees het etiket op de verpakking! Eenvoudig, maar het wordt o zo vaak vergeten. Het etiket bevat nochtans twee soorten nuttige informatie: technische gegevens (hoe gebruikt u het product in kwestie?) en vooral veiligheidstips. Onthou één principe: ?Als het product gevaarlijk is, wordt dat uitdrukkelijk vermeld!?

Enkele symbolen

Leer enkele makkelijk herkenbare symbolen uit het hoofd (zwart op een oranje achtergrond): ze geven de belangrijkste gevaren weer. Zo staat een sint-andrieskruis voor producten die schadelijk zijn bij inademing, terwijl een boom en dode vissen producten symboliseren die schadelijk zijn voor het (water)milieu.

Twee vaak gebruikte solventen

Aceton en white spirit zijn de twee solventen die particulieren het meest gebruiken voor courante werken. Aceton wordt gebruikt om droge verf te reinigen, terwijl white spirit dient om verf op basis van solventen te verdunnen en de penselen te spoelen als de verf nog nat is. Beide producten zijn echter toxisch, waardoor u enkele voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Longen en luchtwegen

Het gevaar komt vaak van de inhalatie van de vluchtige organische bestanddelen (VOS) die in deze producten zitten (solventen, vernis, lak, ?). De effecten van blootstelling aan VOS verschillen van persoon tot persoon (hoest, hoofdpijn, duizeligheid of ernstigere klachten). In de regel moet u uw longen en luchtwegen ertegen beschermen.
- Draag een ademhalingsmasker (een stofmasker biedt onvoldoende bescherming).
- Verlucht uw werkplaats. Opgelet: de schadelijke bestanddelen van het product blijven nog enkele uren in de lucht hangen nadat de geur is verdwenen.
Bij hoofdpijn gaat u het best zo snel mogelijk naar buiten om frisse lucht in te ademen.

Nulcontact!

Huidcontact is te mijden. Draag altijd handschoenen. Komt het product ondanks die voorzorgen in contact met de huid, spoel ze dan overvloedig met water. Gebruik geen solventen om verf- en vetsporen op uw huid te verwijderen, en doe uw vuile kleren uit zodra u klaar bent. Draag ook steeds een beschermingsbril die goed gesloten is aan de zijkanten.

Eet en drink niet terwijl u schildert, en bewaar ook geen voedsel en drank in de buurt van de werken. Spoel overvloedig uw handen en gezicht als het werk erop zit.

Bel bij een ongeval het Belgische Antigifcentrum (070 245 245) en hou het etiket van het ingeslikte product bij de hand: u hebt het absoluut nodig om te weten wat u precies moet doen. Gaat het om een reeds gebruikte pot, veeg dan alle verfvlekken van het etiket, zodat het goed leesbaar blijft.

Brandpreventie

Rook niet tijdens uw werk en doof alle vuurbronnen in de buurt (radiator, gasboiler) of hou ze op voldoende afstand. Laat met solventen doordrenkte vodden niet rondslingeren. Ga ook altijd na waar er zich een brandblusapparaat bevindt en waar er een telefoontoestel in de buurt is vóór u van start gaat.

Toxisch afval

Flessen en verf- of solventresten moet u behandelen als speciaal afval: gooi ze niet in de wasbak, de toiletten of de goot, en evenmin in de vuilnisbak. Ze moeten verwerkt worden door gespecialiseerde bedrijven, volgens zeer strenge veiligheids- en milieuvoorschriften.
Aan u om ze te bezorgen aan de diverse gespecialiseerde inzamelcentra:
- in Brussel: in een containerpark of in de ?mobiele groene plekjes? (www.bruxelles-proprete.be);
- in Vlaanderen: in een containerpark of via de "chemo-car";
- in Wallonië: in een containerpark.

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio