De gesplitste aankoop: Een meerwaarde bij uw successieplanning?

De gesplitste aankoop: Een meerwaarde bij uw successieplanning?

Meer over nalatenschapsplanning:

osteo6 Schenken van aandelen op naam
osteo6 Een restschenking: iets voor u?
osteo6 Vrijstelling van successierechten op de gezinswoning voor de langstlevende partner
osteo6 Erfrecht wettelijk samenwonen
osteo6
Een perfect huwelijkscontract
osteo6
De gezinswoning binnen een nieuw samengesteld gezin
osteo6
Wijziging van huwelijkscontract: procedure vereenvoudigd
osteo6 Huwen: tien weetjes omtrent contracten
osteo6 De gesplitste aankoop: Een meerwaarde bij uw successieplanning?
osteo6 Een deel van uw erfenis belastingvrij naar uw kleinkinderen
osteo6 Beding van aanwas voor roerende goederen
osteo6 Vlaamse vrijstelling van successierechten voor familiebedrijven gewijzigd
osteo6 De optimalisatie van de overdracht van onroerende vermogen naar de kinderen

Het regelen van de nalatenschap op een tactvolle en evenwichtige wijze: het blijft een uitdaging van formaat. Hoe kunnen de ouders toch inkomsten behouden en anderzijds een stuk eigendom reeds doorgeven? Wie heeft welke rechten? Hoe kunnen medioren en senioren op latere leeftijd nog onroerend goed verwerven zonder een extra successieprobleem te creëren? De gesplitste aankoop biedt een uitweg..

Er was eens een appartement aan de kust
Eindelijk. Het is zover: met pensioen en nu genieten. Tijdens één van de talloze wandelingen in een Vlaamse badstad bezoekt u een modelappartement op een topligging. Het zou toch fantastisch zijn…Plots ziet u het licht: misschien kunnen de kinderen nu al worden betrokken bij deze aankoop? U koopt het vruchtgebruik en de kinderen verwerven de naakte eigendom. Via deze techniek behouden de ouders controle en inkomsten (bijvoorbeeld de huurgelden) en kan men tegelijkertijd successierechten besparen. Bij het overlijden van de langstlevende dooft het vruchtgebruik uit. De kinderen verwerven automatisch en van rechtswege de volle eigendom zonder dat in principe successierechten verschuldigd zijn.

Leef de spelregels na
Deze techniek combineert vaak het mooie van twee werelden. De ouders maken gebruik van het onroerend goed, genieten van eventuele inkomsten, maar de werkelijke eigendom zit al bij de kinderen (naakte eigendom). Het is echter evident dat de kinderen naar aanleiding van een eventuele nalatenschap een aantal zaken moeten bewijzen:

1. Elk kind dient te bewijzen dat het de nodige persoonlijke gelden bezat (op het moment van de compromis) om zijn deel in de blote eigendom te betalen
2. Bijkomend moet men de documenten kunnen aandragen waaruit blijkt dat het vermogen wel degelijk werd gebruikt voor de betreffende aankoop
3. De prijs van de blote eigendom zal tevens moeten worden gestaafd. Dit om te vermijden dat aan het vruchtgebruik een te hoge waarde werd toegekend. In de meeste gevallen baseert men zich op de gekende sterftetabellen om een correcte waardering van het vruchtgebruik te bekomen. Een subjectieve inschatting zonder wetenschappelijke basis is dus uitgesloten.

Om te bewijzen dat de kinderen (blote eigenaars) over de nodige geldmiddelen beschikten om hun deel in de prijs te betalen, wordt in de praktijk vaak gewerkt met een voorafgaandelijke handgift (of bankgift). Gelijktijdigheid van handelen (handgift en aankoop op hetzelfde moment) is dus absoluut af te raden. Artikel 9 van het Wetboek Successierechten blijft dan immers van toepassing waardoor over de volle eigendom successierechten dienen te worden betaald. Ook een overlijden van de ouders binnen de drie jaar na de handgift, geeft alsnog aanleiding tot het heffen van successierechten (de gekende driejaarstermijn van artikel 7).

<<< Vorige pagina

Bron: Optima Financial Planners
(update oktober 2008