Schenken van aandelen op naam

Waar vandaan: Geld en Werk > Persoonlijke Financiële Planning > Nalatenschapsplanning > Schenken aandelen op naam

Schenken van aandelen op naam

Meer over nalatenschapsplanning:

osteo6 Schenken van aandelen op naam
osteo6 Een restschenking: iets voor u?
osteo6 Vrijstelling van successierechten op de gezinswoning voor de langstlevende partner
osteo6 Erfrecht wettelijk samenwonen
osteo6
Een perfect huwelijkscontract
osteo6
De gezinswoning binnen een nieuw samengesteld gezin
osteo6
Wijziging van huwelijkscontract: procedure vereenvoudigd
osteo6 Huwen: tien weetjes omtrent contracten
osteo6 De gesplitste aankoop: Een meerwaarde bij uw successieplanning?
osteo6 Een deel van uw erfenis belastingvrij naar uw kleinkinderen
osteo6 Beding van aanwas voor roerende goederen
osteo6 Vlaamse vrijstelling van successierechten voor familiebedrijven gewijzigd
osteo6 De optimalisatie van de overdracht van onroerende vermogen naar de kinderen

U heeft het ongetwijfeld al vernomen, effecten aan toonder verdwijnen binnenkort van het toneel. Vanaf 1 januari 2008 mogen geen effecten aan toonder meer worden uitgegeven en ten laatste op 31/12/2013 dienen bestaande effecten aan toonder te worden omgezet in effecten op naam of dienen ze te worden gedematerialiseerd (lees op een effectenrekening te worden geplaatst). Meteen rijst de vraag welke schenkingsmogelijkheden ons resten om aandelen op naam over te dragen in het kader van successieplanning.

Voorwaarden voor een rechtsgeldige schenking.
Volgens het burgerlijk wetboek komt een schenking slechts rechtsgeldig tot stand wanneer aan bepaalde vormvereisten is voldaan:

  • Elke schenking dient bij authentieke akte plaats te vinden (art. 931 B.W.)
  • Bij schenking van roerende goederen dient er ook een overzicht aangehecht te worden met een schatting van de waarde van de geschonken goederen (art. 948 B.W.)

Het schenken via een authentieke akte zorgt er echter voor dat er schenkingsrechten verschuldigd zijn. Uiteraard duikt bij elke optimaliserende huisvader de vraag op of het ook niet gratis kan.

De handgift.
Een door de rechtspraak aanvaarde techniek om enerzijds aan de verplichting van de authentieke akte te ontsnappen en om anderzijds de schenking gratis te bewerkstelligen vinden we in de handgift. Zonder in technische details te treden wordt onder andere de effectieve overhandiging van de geschonken goederen als essentieel beschouwd om een rechtsgeldige handgift tot stand te laten komen.

Hier knelt nu net het schoentje: enkel gedrukte aandelen aan toonder zijn materieel overdraagbaar. De handgift is bijgevolg onbruikbaar voor schenking van aandelen op naam en gaat als schenkingstechniek voor aandelen, samen met de aandelen aan toonder, een stille dood tegemoet tegen 31/12/2013.

Overschrijving in het aandelenregister.
Een andere regelmatig opduikende methode om een overdracht van aandelen op naam gratis te realiseren is de aantekening van de overdracht in het aandelenregister. Hier dient echter het grootste voorbehoud te worden gemaakt.
Een aantekening in het aandelenregister is op zich geen rechtshandeling met een eigendomsoverdragend effect. De aantekening is een techniek of middel om een eerder uitgevoerde rechtsgeldige overdracht van aandelen tegenstelbaar te maken aan derden en aan de vennootschap.

Een daguitstap naar Nederland.
De oplossing om een schenking van aandelen op naam op een kosteloze manier te realiseren ligt bij onze noorderburen. Wanneer we immers een ommetje maken via een Nederlandse notaris is meteen voldaan aan de vormvoorwaarde van een authentieke akte. Bovendien valt er noch in Nederland noch in België iets te betalen: op een schenking door een niet-Nederlands rijksinwoner zijn in Nederland geen schenkingsrechten verschuldigd en er rust geen verplichting tot registratie in België van een notariële akte opgesteld door een buitenlandse notaris.

Hou echter wel rekening met de klassieke driejarige periode die moet verstreken zijn tussen de datum van de schenking en het overlijden van de schenker opdat de schenking definitief buiten schot blijft van de ontvanger van successierechten bij het overlijden van de schenker.

Conclusie
Indien u in het kader van successieplanning gratis uw aandelen op naam wil schenken aan de volgende generatie dient u op uitstap te gaan naar Nederland. Laat u echter wel begeleiden door deskundigen in België opdat de akte in Nederland voldoet aan alle vormvoorwaarden van de schenking die door de Belgische wetten worden gesteld.
Indien de driejarige periode u afschrikt en u onmiddellijk een oplossing wenst voor de schenking van uw aandelen op naam, kan ook de Belgische notaris u te hulp schieten. U dient er dan wel 3% voor over te hebben indien u schenkt in rechte lijn en 7% in alle andere gevallen. Voor aandelen van het familiebedrijf geniet u onder bepaalde voorwaarden een gunsttarief van 2%.

<<< Vorige pagina

Bron: Optima Financial Planners
(update oktober 2008)