Waterkers biedt anti-kankerwerking.

Waterkers biedt anti-kankerwerking

Waterkers is zo uniek omwille van de hoge gehaltes glucosinolaat, genaamd phenylethylisothiocyanaat of PEITC. PEITC geeft de plant haar specifieke pikante smaak en, zoals blijkt uit wetenschappelijke studies, verhoogt het de weerstand van het lichaam tegen bepaalde kankerveroorzakende stoffen.

Meer dan 50 wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat PEITC niet alleen de ontwikkeling van kanker sterk afremt, maar dat het ook in staat is om kankercellen te elimineren en de omzetting van kankerveroorzakende stoffen in carcinogenen te verhinderen. Bovendien stimuleert PEITC de enzymatische activiteit bij de ontgifting van carcinogenen.

In de jaren 90, zette een Amerikaanse wetenschapper het onderzoek naar PEITC verder via een voedingsstudie bij mensen waarbij de relatie tussen het gebruik van waterkers en roken bekeken werd. Hij toonde aan dat rokers die bij elke maaltijd 2 oz (1 oz = 28,349 gram) waterkers aten, beschermd waren tegen een belangrijk carcinogeen (NKK) in tabak aanwezig en dat een rol speelt bij het ontstaan van longkanker.

Dossier Vitaliteit - WaterkersIn 2000 werden eerdere vaststellingen i.v.m. de antikanker eigenschappen van waterkers bevestigd door onderzoeken uitgevoerd aan het Institute of Food Research in Norwich en aan het John Innes Institute. Omdat het antikanker-effect hierbij echter groter bleek te zijn dan uitsluitend met PEITC volgde er verder onderzoek. Dit toonde aan dat er in waterkers nog een ander glucosinolaat zat MEITC, dat gewoonlijk in broccoli en spruitkool aangetroffen wordt.
Deze verbindingen samen vormden een nog krachtiger wapen tegen kanker.

Epidemiologisch onderzoek suggereert dat Brassica groenten over het algemeen een beschermende werking hebben tegen kanker van de longen en het spijsverteringskanaal.

 

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: