Werking tegen kanker van broccoli

Werking tegen kanker van broccoli

Nieuw onderzoek heeft het recentelijk wetenschappelijk inzicht in de manier waarop groenten van de Brassica familie zoals broccoli, witte kool, bloemkool, groene kool en spruitkool kanker helpen voorkomen, erg bevordert. Bij het versnijden, kauwen of verteren van deze groenten, wordt er een zwavelhoudende verbinding in contact gebracht met het enzym myrosinase. Hierbij komen hoog reactieve verbindingen, die isothiocyanaten genoemd worden, vrij.

Net zoals enkele andere kruisbloemige groenten (bloemkool, groene kool, meiraap), bevat broccoli naast het specifieke isothiocyanaat sulforafaan ook de groep van de indolen, die duidelijke antikanker effecten hebben. Onderzoek wijst uit dat deze verbinding helpt bij de desactivatie van tumorgroei voornamelijk in oestrogeengevoelige borstcellen.

Dossier Vitaliteit - BroccoliVerder verhoogt het gehalte aan een oestrogeen met een beschermende werking tegen kanker. Er werd aangetoond dat indol-3-carbinol de migratie van kankercellen naar andere lichaamsdelen onderdrukt. Broccoli bevat ook veel calcium-D-glucaraat, een verbinding die onrechtstreeks de kans op borstkanker kan beperken, door de lichaamsstress, die door oestrogeen veroorzaakt wordt, te verminderen.

Sulforafaan kan eveneens een specifieke bescherming bieden bij aanwezigheid van genen die tussenkomen in het proces van colorectale kanker. Indol-3-carbinol werd ook erkend als een veelbelovend antikanker middel tegen reproductieve tumorcellen. Er werd aangetoond dat indol-3-carbinol de groei van prostaatkankercellen op een dosisafhankelijke manier onderdrukt door een aantal belangrijke stappen in het metabolisch proces van de cellen te blokkeren.

Overal tonen recente studies aan, dat diegenen die het meeste kruisbloemige groenten eten, minder risico lopen op prostaatkanker, colorectale kanker en longkanker zelfs in vergelijking met degenen die regelmatig andere groenten eten.

Bron: Vitanza HQ

Auteur: Dr. ir. Eric De Maerteleire