Gebruiksaanwijzing voor duurzaam skiën

Gebruiksaanwijzing voor duurzaam skiën

Rijkdommen in gevaar

Wie al geproefd heeft van heerlijke skiafdalingen, weet het wel: skiën is een sport die zijn gelijke niet heeft. Jammer genoeg is er ook een keerzijde. Wintersporten zijn synoniem van ontspanning, prachtige belevenissen en gezonde lucht, maar ze veroorzaken helaas ook veel schade. Skioorden brengen inderdaad de rijkdommen van de bergstreken in gevaar: definitieve vernieling van sommige bodems, een schadelijke impact op de biodiversiteit en een verstoord evenwicht van de ecosystemen. En dan mogen we de vermindering van de waterreserves en het gebruik van sneeuwkanonnen niet vergeten. Maar moeten we daarom afzien van ons sneeuwplezier? Zeker niet! We moeten waarschijnlijk wel onze sneeuwvakantie anders leren organiseren.

Ecologisch vervoermiddel

Het eerste aspect dat de skiër anders kan aanpakken, is zijn vervoermiddel. Naar Les Menuires, een skistation gelegen in de Rhône-Alpes, komt 17% van de toeristen met de trein, tegen 61% met de wagen en 7% met het vliegtuig. Vergeleken met andere vervoermiddelen, moet de positieve ecologische impact van de trein niet meer bewezen worden. Carpoolen kan ook een ecologisch alternatief zijn, in het bijzonder wanneer u alleen op weg zou gaan naar de besneeuwde toppen. Wanneer u op uw bestemming aangekomen bent, doet u er goed aan uw wagen in de garage te stallen. Talrijke Franse skistations hebben geopteerd voor zachte mobiliteit en bieden pendeldiensten aan. Een Oostenrijks skistation geeft zelfs prijsverminderingen aan skiërs die hun autosleutels afgeven zodra ze op hun bestemming zijn aangekomen.

De keuze van het juiste skistation

Op gebied van duurzame ontwikkeling, bestaan er grote verschillen tussen de skistations. Verschillende stations investeren in ecologische initiatieven. Het sportcentrum van Val Thorens investeerde bijvoorbeeld in een waterverwarmingsinstallatie op zonne-energie, terwijl Les Gets opteerde voor een verwarmingsinstallatie op hout. Sorteren van afval, recuperatie en behandeling van regenwater, recycling van oude ski's of energieproductie uit hernieuwbare bronnen: de skistations wedijveren met elkaar op gebied van enthousiasme en originaliteit om de toeristen ecotoerisme aan te bieden. Tot op dit ogenblik, hebben 35 van de 350 Franse skistations een charter ondertekend ten gunste van de duurzame ontwikkeling. Raadpleeg www.mountain-riders.org om meer te weten te komen over deze ecologische stations en hun verschillende initiatieven. De website biedt zeer veel informatie op een praktische en overzichtelijke manier.

Auteur: Stéphanie Koplowiz, ViVio-journaliste