Slim bruinen, hoe doe ik dat?

Slim bruinen, hoe doe ik dat?

De zomer, dat is zon, zee, strand en lekker niksen! Met deze regels zont u verstandig en vermijdt u zonnebrand.

Regel 1: ik zoek informatie over de UV-index van de dag

De UV-index wordt meegegeven in de weerberichten en is ook te vinden op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut. Het is een maat voor de maximale intensiteit van de ultraviolette straling op een bepaalde dag. Als de index tussen 1 en 2 ligt, hoeft u zich niet te beschermen. Ligt ze tussen 3 en 7, dan zijn een hoedje, dekkende kledij, een zonnebril en een zonnecrème aangewezen. Bij een index van meer dan 8 bestaat er een groot risico op verbranding bij blootstelling aan de zon. Het is dan raadzaam om de zon tijdens de heetste uren te mijden en binnen te blijven. Zorg de rest van de dag ook voor een goede bescherming. Deze index wordt in heel wat landen gebruikt.

Regel 2: ik zon niet tussen 12 en 16u

Probeer als het even kan niet te zonnen tussen 12 en 16u. Dan zijn de zonnestralen het sterkst.

Regel 3: ik kies een crème die past bij mijn huidtype

Zonnecrèmes met een lage bescherming tegen de UVB (SPF 6-10) kunnen door mensen met een lichtbruine huid gebruikt worden, maar dan alleen bij matige blootstelling aan de zon ('s ochtends, in de late namiddag of als het bewolkt is bijvoorbeeld). Bij hogere blootstelling is een matige beschermingsfactor (SPF 15-25) vereist. Mensen met een lichte huid moeten een matige beschermingsfactor gebruiken bij matige blootstelling en een crème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30-50) bij hogere blootstelling. Mensen met een bleke huid kunnen deze beschermingsfactor gebruiken bij matige blootstelling. Op het strand of in de volle zon is voor deze mensen een factor van 50 of hoger aanbevolen.

Regel 4: ik kies een bescherming 2 in 1

Niet alleen de UVB-straling is schadelijk voor de huid. De - minder bekende, maar al net zo nefaste - UVA-stralen leiden tot een snellere veroudering van de huid en kunnen kanker veroorzaken. Uw zonnecrème moet u dus afdoend beschermen tegen deze twee types van stralen. Het logo UVA met een cirkel eromheen garandeert u een UVA-beschermingsfactor die minstens een derde bedraagt van de UVB-beschermingsfactor.

Regel 5: ik smeer me om de twee uur in met een zonnecrème

Opschriften zoals "total blocker" of "all day prevention" zijn voortaan verboden, want geen enkel product kan de zonnestralen volledig filteren of een volle dag werken. Een zonnecrème is pas doeltreffend als ze minstens om de 2 uur opnieuw wordt aangebracht.

Regel 6: een zonnecrème alleen volstaat niet...

Een goede bescherming betekent ook dat u ruim zittende kleren, een hoed en een zonnebril draagt. Denk eraan als u uw strandtas klaarmaakt!

Regel 7: ik ben extra alert voor de kinderen

Vooral kinderen lopen groot gevaar om te verbranden. Hun huid is namelijk dunner en gevoeliger dan die van volwassen mensen. Ze moeten dus dubbel beschermd worden. Houd kinderen van minder dan een jaar ook liever uit de zon.

Auteur: Aurélie Bastin, journaliste ViVio