Als de lente kriebelt: hooikoorts

Als de lente kriebelt: hooikoorts

Een nieuwe lente, een nieuw begin... ook voor hooikoorts. De periode van hooikoortsklachten loopt immers samen met de bloeiperiode van grassen en bomen. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen (en soms keel en longen) op de pollen van bomen, planten en grassen. Pollen zijn minuscule stuifmeelzaadjes die dienen voor de voortplanting. De wind neemt het stuifmeel mee naar planten van dezelfde soort maar … soms eindigt de reis in de neus of mond van een hooikoortspatiënt. U kunt allergisch zijn aan de pollen van bomen en/of grassen. De pollen van bomen als de berk (één van de grootste boosdoeners), de eik of de hazelaar ontwikkelen zich al vanaf februari, terwijl graspollen vooral in de zomer het luchtruim onveilig maken.

Gevolgen laten zich voelen

De klachten zijn divers en doen zich niet bij iedereen in dezelfde mate voor. Neusklachten (opzwellend neusslijmvlies, branderig en jeukend gevoel, niesbuien, lopende of verstopte neus) en oogklachten (jeukende en tranende ogen, gezwollen oogleden) komen het meeste voor. Indien u astmatisch bent, kunt u bij een hooikoortsaanval ook keel- en longklachten ondervinden (branderig gevoel in de keel, irriterende hoest of een piepende ademhaling). Typisch voor hooikoorts is dat de klachten elk jaar in dezelfde periode opduiken. U doet er goed aan langs te gaan bij uw huisarts voor een juiste diagnose.

Geen wondermiddel

Een wondermiddel tegen hooikoorts bestaat niet. De symptomen kunnen bestreden worden met antihistaminica. Deze geneesmiddelen gaan de werking van histamine tegen. Die stof komt vrij bij een allergische reactie en is verantwoordelijk voor de ongemakken. Zelfs indien het fenomeen, dankzij de farmaceutische vooruitgang, stilletjes aan vermindert, is het mogelijk een zekere slaperigheid waar te nemen. Belangrijk om te weten, vooral indien men veel met de auto rijdt.
Ook een neusspray op basis van cortisone kan helpen de klachten te verminderen. Een andere optie is een allergievaccinatie waarbij progressief de allergenen worden toegediend waaraan iemand allergisch is. In deze verschillende gevallen blijft de huisarts onvermijdelijk.

Aan zee en in de bergen

Uiteraard kunt u ook de blootstelling aan pollen proberen te vermijden. Daarbij mag u gerust een beroep doen op uw gezond verstand: rollebollen in het gras, klimmen in de bomen en het gazon maaien, doet u beter niet als de pollenconcentratie het grootst is (bij droog, warm en winderig weer). Vlak na een regenbui is de pollenconcentratie in de lucht het laagst en ook 's ochtends vroeg is een goed moment om te gaan wandelen of sporten. Als u thuis bent, doet u er goed aan ramen en deuren goed te sluiten, regelmatig uw haar te wassen en u niet om te kleden in de slaapkamer. Aan zee en in de bergen komen dan weer bijna geen pollen voor.
De website www.airallergy.be van het Wetenschappelijk Instituut Volkgezondheid houdt u dagelijks op de hoogte van de pollenconcentratie in de lucht.

Auteur: Dr Philippe Gevaert, Universitair Ziekenhuis Gent