Feesten zonder stress, het kan!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Gezond leven > Feesten zonder stress!

Feesten zonder stress, het kan!

Kerstmis en Nieuwjaar zijn een heerlijke tijd! De sneeuw die buiten ligt terwijl het binnen lekker warm is, de cadeautjes onder de kerstboom, het blije weerzien met de familie, het lekkere eten...! Maar vaak is feesten ook... de zoenen aan die tante met haar prikkende baardstoppels, de organisatie van de feestmaaltijd die verandert in een nachtmerrie, en de eindeloze discussies aan tafel met een oude chagrijnige oom. Dit zijn vijf tips om toch uw kalmte te behouden.

1. Betaal u niet blauw aan cadeautjes

De beste manier om te voorkomen dat u te veel uitgeeft, is een budget vastleggen. Maak een lijst van alle mensen aan wie u iets wil geven. Schrijf er dan het bedrag naast dat u ervoor wil spenderen. Tel alle bedragen op en kijk of het haalbaar is. Stuur het bedrag bij als het te hoog is. En vergeet vooral niet om lijstje mee te nemen als u de geschenken gaat kopen.

2. Voorbereiden en nog maar eens voorbereiden

Bent u aan de beurt om de maaltijd te organiseren? Begin er op tijd aan. Maak enkele weken van tevoren een lijstje met alles wat u moet regelen om de organisatie perfect te laten verlopen. En verdeel dan het werk. U zult zien, als u vroeg genoeg begint, kunt u al heel wat dingen doen voor de kritieke periode er aankomt. En misschien vermijdt u zo ook het lange aanschuiven in de winkels!

3. Tante heeft me alweer een lamswollen trui gegeven...

Wat nu? Bedankt u haar met een geforceerd glimlachje om de trui dan thuis ergens weg te leggen en te vergeten, hem te koop aan te bieden op e-bay of hem weg te geven aan een goed doel? Waarom niet proberen om openhartig te zijn? Vat de koe bij de horens en leg uw tante of oma het probleem uit zonder haar te kwetsen. Met wat geluk heeft ze het ticket nog. Ga de trui in de winkel ruilen en koop tijdens de koopjes iets wat u graag ziet. Laat uw tante (of oma) daarna zien wat u gekocht hebt. Het zal haar deugd doen en ze zal de volgende keer meer rekening houden met uw smaak!

4. Zen, zelfs met een zeurende oom

Heeft uw oom er een handje van weg om aan tafel discussies uit te lokken? Blijf kalm. Probeer hoog oplopende ruzies te voorkomen door vooraf enkele van de hoofdgasten voor te bereiden. Vertel ze wat de lievelingstactieken van uw oom zijn en vraag hen of ze u willen helpen om hem te "neutraliseren". Hij zal het na enkele vruchteloze pogingen wel opgeven.

5. Opgelet!

Nog een laatste tip: de feestmaaltijden zijn vaak rijkelijk voorzien van drank. Zorg voor een Bob of neem een taxi om naar huis te gaan.

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: