Waar vandaan: SeniorenNetMagazine > Culinair

SenNetMagazine

dé nieuwsbrief voor de actieve 50-plusser



Culinair

Ook diabetici hebben recht op lekker eten

Het is niet omdat je lijdt aan diabetes dat je niet lekker zou kunnen eten. Wel zijn er een aantal voorzorgmaateregelen die je moet in acht nemen.

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Salades: lekker en gezond

Salades zijn een populaire keuze voor gezonde eters en fijnproevers. Of je nu een liefhebber bent van vlees, vis of groenten, er is altijd een smakelijke salade die aan je smaakpapillen kan voldoen.

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Gezond koken

Gezond koken is als het bouwen van een huis: je moet beginnen met goede fundamenten, want hoe duur en trendy de verdiepingen die je erboven bouwt ook zijn, je huis zal altijd bouwvallig blijven als de funderingen niet solide zijn. Wil je echt gezonde voeding klaarmaken, dan moet je ingrediënten met een voldoende hoge voedingswaarde aankopen en vooral variëren.

>> Lees verder Reageer

januari 2024

Kiezen voor lichte maaltijden tussen Kerst en Nieuwjaar

Tussen Kerst en Nieuwjaar eten - en drinken - we traditioneel meer dan anders, soms gewoon echt té veel. Eens de kerstfeestelijkheden achter de rug zijn is het geen slecht idee om op weg naar oudejaarsavond wat te matigen.

>> Lees verder Reageer

december 2023

Verzot op pasta

Pasta (en noedels) zijn voor velen een godsgeschenk: goedkoop, snel klaar en beschikbaar in talloze soorten, vormen en kleuren. Ook kinderen zijn er dol op, en als je echt helemaal authentiek wil zijn maak je je pasta gewoon zelf...

>> Lees verder Reageer

december 2023

De smaken en geuren van kruiden en specerijen

De herfst is het seizoen waarin we het meest koken, blijkt uit onderzoek. In dit jaargetijde gebruiken we meer dan ooit kruiden en specerijen, en dat is niet toevallig. Het zijn zijn ware smaakbommen die zelfs de eenvoudigste gerechten naar een hoger niveau kunnen tillen.

>> Lees verder Reageer

november 2023

Schenk ze nog eens vol...

Jenever is lange tijd uit de mode geweest, maar lijkt nu aan een voorzichtige opmars toe. Grasduinend in de geschiedenis blijkt er een duidelijke relatie te zijn tussen deze 'straffe' borrel en onze landbouw.

>> Lees verder Reageer

november 2023

Dilemma: is diepvries verser dan 'vers'?

Diepvriesgroenten zijn vaak verser dan 'vers': waar of niet? De moeite waard om dit dilemma te onderzoeken...

>> Lees verder Reageer

november 2023

Heerlijk kokkerellen in november

November is een overgangsmaand waarin de herfst langzaam vervloeit in de winter. Het weer wordt kouder, de dagen korter en de keuken roept om warme en voedzame gerechten. Gelukkig biedt november een schat aan seizoensgebonden ingrediënten om van te genieten, van knapperige herfstgroenten tot sappig fruit. 

>> Lees verder Reageer

november 2023

Genieten van pasta en noedels

De opmars van pasta en noedels is niet meer te stuiten. Niet te verwonderen, want je kan ze snel bereiden en er zijn eindeloos veel variaties mogelijk.

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Toch genieten zonder alcohol

Waters, frisdranken, fruitsappen en smoothies hinken vaak wat achterop in vergelijking met alcohol. Toch hebben ze zeker hun plaats naast bier en wijn. Steeds meer zelfs, want het thema gezondheid weerspiegelt zich letterlijk duidelijker dan ooit in het glas.

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Heerlijk kokkerellen in de herfst

Een mens heeft zijn seizoenen nodig, ook culinair. Zo leent de herfst zich uitgesproken tot heerlijke bereidingen met groenten en fruit in de hoofdrol. We serveren een aantal eenvoudige maar verrukkelijke recepten om volop van dit jaargetijde te genieten. Smakelijk!

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Rijkdom aan wijnen uit Bordeaux

Als je op tijd en stond houdt van een goed glas wijn, dan ben je wellicht een liefhebber van Bordeaux. Deze regio heeft een uitgebreid gamma wijnen voor elk wat wils. Ideaal om ter plaatse of thuis in het glas te ontdekken...

>> Lees verder Reageer

oktober 2023

Specerijen zijn ideale smaakmakers

Specerijen zijn ideale ingrediënten om heerlijke gerechten en bereidingen nog verder mee op smaak te brengen. Specerijen gaan nooit vervelen en zetten de culinaire verbeeldingskracht van de hobbykok aan het werk. We selecteerden tien opmerkelijke specerijen met verrassende eigenschappen.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Creatieve aperitiefhapjes stimuleren de eetlust

Ontvang je graag gasten? Eigenlijk mag je het aperitiefhapje als een toegangsexamen beschouwen. De hapjes die je bij het aperitief geeft, moeten een weerspiegeling zijn van de rest van de maaltijd en je invités al naar het vervolg doen uitkijken.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Koken met whisky

Steeds meer professionele, maar ook amateurkoks koken graag met whisky. Niet verwonderlijk, want deze edele sterkedrank heeft het breedste smakenpalet van allemaal. Van licht fruitig tot zware turfrooktoetsen: met whisky kan je in de keuken alle kanten uit.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Kiezen voor inlands, of toch exotisch fruit?

Met de nazomer in het land heb je misschien ook zin in fruit. Of dat inlands of exotisch is: je slaat er meerdere vliegen in één klap mee. Gezond, kleurrijk en smaakvol: als kok kan je er alle kanten mee uit.

>> Lees verder Reageer

september 2023

Smullen van pannenkoeken en wafels

Pannenkoeken en wafels scoren het hele jaar door. Het zijn tijdloze klassiekers die je bovendien moeiteloos aan alle seizoenen kunt aanpassen. Van traditionele tot gedurfde eigentijdse varianten, met of zonder eieren, gluten- en lactosevrij, vers of uit brik: er is een wafel en pannenkoek voor ieders beurs.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Onze keuken wordt steeds diverser

Sta je ook graag in de keuken, of is het gewone een noodzakelijke bezigheid? Feit is dat we intussen helemaal anders koken dan de generatie van onze (groot)ouders. Enerzijds is fastfood niet meer weg te denken, anderzijds staan we vaak urenlang achter het fornuis. We kunnen zelfs van een ware culinaire revolutie spreken.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

De edele kunst van het distilleren

Lust je graag een biertje of een wijntje, of mag het voor jou straffere kost zijn? Distilleren is van alle tijden. We duiken met dit artikel in de geschiedenis.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Schartong, de vis van het jaar

De schartong werd uitgeroepen tot vis van het jaar. Misschien een ietwat 'kunstmatige' verkiezing, maar het kan geen kwaad deze vis eens extra in de schijnwerpers te zetten.

>> Lees verder Reageer

augustus 2023

Heerlijke en gezonde zomerse gerechten

De maaltijd blijft naast een levensnoodzakelijke activiteit ook een aangename bezigheid die we met elkaar kunnen delen. Misschien heb je in de zomer wat minder 'goesting' om lang in de keuken te staan. Toch is het perfect mogelijk om heerlijke gerechten te maken die weinig tijd kosten maar toch lekker én gezond zijn. Deze recepten kunnen je wellicht inspiratie geven om zelf aan de slag te gaan.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Kazen van bij ons

Lust jij ook zo graag kaas? 's Morgens bij de boterham, in een saus, als tussendoortje of in een volwaardige kaasplank: je kan er alle kanten mee uit. Je vindt overal ter wereld kazen, maar een beetje chauvinisme mag best. Vandaag gaan we op ontdekking in eigen land de slogan 'Belgische kazen blijven verbazen' indachtig.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Verfrissende zomerse salades

Ook geen zin om op deze warme dagen uitgebreid te koken? Met een frisse salade kan je alle kanten uit. Vlees, vis, groenten, fruit: er is voor elk wils. En ook het oog wil wel wat... Op zoek naar recepten? Wij helpen je graag op weg!

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Genieten van zomerse cocktails

De zomer is de perfecte tijd om te genieten van verfrissende en kleurrijke cocktails. Of je nu een feestje plant of gewoon wilt ontspannen op je terras, een heerlijke cocktail kan echt de smaak van de zomer vangen. Ga mee op stap in de wereld van zomerse cocktails, en mocktails voor degenen die liever alcoholvrije opties hebben.

>> Lees verder Reageer

juli 2023

Genieten van zomerse desserts

Heb je in de zomer ook minder zin in een uitgebreide maaltijd? Dan kan een heerlijk dessert er misschien wel altijd in. Desserts kunnen niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en zelfs voedzaam.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Koken op zijn Aziatisch

Kook jij ook wel eens Aziatisch? Je bent zeker niet de enige. Deze keuken is een mooie aanvulling op de onze en wint steeds meer aanhangers. Lekker, gezond en veelzijdig: meer moet dat niet zijn...

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Smullen van zeetong

Tong wordt wel eens de lekkerste vis uit de Noordzee genoemd  In Vlaanderen wordt de tong, die er gevangen wordt langs de Belgische kust dichtbij de Nederlandse en Franse grens, vooral in de vismijnen van Zeebrugge en Oostende verkocht. Voor velen een absolute 'feel good' vis die we graag aan zee nuttigen.

>> Lees verder Reageer

juni 2023

Tijd voor thee in de keuken

Thee is (na water en koffie) de derde meest gedronken drank ter wereld. Met overigens fervente fans en rabiate tegenstanders. Tot welk kamp behoor jij, of laat thee je letterlijk koud? Vandaag hebben we het over een verrassend aspect, namelijk het gebruik van thee in de keuken.

>> Lees verder Reageer

april 2023

Frankrijk: grootste kaasproducent ter wereld

Kaas bij de boterham, als tussendoortje of bij een feestelijk menu: je kan er alle kanten mee uit. Ben jij ook zo een liefhebber van Franse kaas, De grootste producent ter werelds heeft op dat vlak heel wat te bieden, voor elk wat wils.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Nederlandse kazen blijven verbazen

België is zeker een topkaasland, en enig chauvinisme is hier zeker op zijn plaats. Maar ere wie ere toekomt: ook Nederland speelt een belangrijke rol in het kaaslandschap. In dit artikel gaan we even over de grens bij onze noorderburen kijken wat zij op dit vlak te bieden hebben.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Genieten van de Chinese keuken

Ik bestel graag nummer 43 (pittige sesamvis) bij mijn favoriete Chinees. Houd je ook zo van deze keuken? Keuze te over, want dit enorme land heeft heel wat culinaire schatten om te ontdekken.

>> Lees verder Reageer

maart 2023

Rog: een veelzijdige vis

Rog behoort tot de meest gevangen vissoorten in ons land. Geen toeval, want deze vis is bijzonder veelzijdig. Lekker, gezond en eenvoudig klaar te maken: niet te verwonderen dat rog voor velen een favoriet is.

>> Lees verder Reageer

februari 2023

Langoustines: smullen maar...

Langoustines behoren tot de kreeftachtigen. Ze zijn weliswaar wat goedkoper dan kreeften al betaal je er helaas steeds meer voor. Dit mag ons niet beletten om van deze heerlijkheden te genieten. Smullen maar...

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Genieten van nootmuskaat en waterkers

Eet je in de winter ook meer soep dan anders? Een goed idee, want zo doe je vanzelf de nodige vitamines op om deze koude(re) dagen door te komen. Waarom niet eens een soep met nootmuskaat of waterkers proberen?

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Schelvis: verrassend lekker

Liefhebbers van de intussen behoorlijk duur geworden kabeljauw hebben met schelvis een volwaardig en goedkoper alternatief. Deze vis met behoorlijk vast vlees is vooral in Groot-Brittannië populair maar maakt intussen ook bij ons opgang.

>> Lees verder Reageer

januari 2023

Kerstrecepten

Wellicht heb je al je kerstmenu helemaal uitgewerkt. Indien niet dan kan je misschien inspiratie halen uit deze recepten.

>> Lees verder Reageer

december 2022

Genieten van frieten

Hoe vaak staat bij jou friet (thuis of buitenshuis) op het menu? Niet voor niets is dit ons nationaal gerecht bij uitstek. Komt het water je ook al in de mond, of ben je eerder een koele minnaar?

>> Lees verder Reageer

december 2022

Verfijnd culinair genot met sint-jakobsschelpen

Eindejaar komt langzaam in zicht. Bij velen (ook bij jou?) staan dan sint-jakobsschelpen op het menu. Krijg je ook al het water in de mond, of vind je deze delicatesse overroepen?

>> Lees verder Reageer

december 2022

Crémant de Loire: elegante veelzijdigheid

Nu de eindejaardagen langzaam in het zicht komen begint voor velen de zoektocht naar verrassende wijnen met bubbels om niet altijd met champagne of cava te moeten uitpakken. Nog vaak onbekend maar daarom niet minder lekker is de Crémant de Loire.

>> Lees verder Reageer

november 2022

Creatief aperitieven

Aperitieven is zeker niet enkel voorbehouden voor de zomer. Je kan het hele jaar door genieten van heerlijke creaties in het glas, ook buiten de feestdagen.

>> Lees verder Reageer

november 2022

Recepten uit grootmoeders keuken: augurken en pickles

Deze week snuistert grootmoeder in haar receptenboekje naar typisch 'zure' ingrediënten. Augurken zijn bij jongeren minder populair, maar je kan er lekkere bereidingen mee maken. Zoals je eigen pickles bijvoorbeeld...

>> Lees verder Reageer

november 2022

Waalse grootmoederrecepten met everzwijn, forel en paling

Grootmoeder keek in haar keuken ook over de taalgrens. Deze week serveren we recepten met everzwijn, forel en paling. Het beste uit de Waalse bossen en rivieren.

>> Lees verder Reageer

november 2022

Uit grootmoeders keuken: schorseneren, sjalot en bloemkool

Niemand kookte zoals grootmoeder... Deze week serveert ze uit eigen tuin schorseneren, sjalot en bloemkool. Smakelijk!

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Sober Oktober: alcoholvrije cocktails

Het kan ook wel een keertje lekker zonder alcohol in het glas. Dat bewijzen deze recepten voor mocktails op de valreep van de campagne Sober Oktober.

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Creatief met krab

Lust je graag krab? Geen goedkoop ingrediënt, maar o zo lekker... Wist je overigens dat deze indrukwekkend ogende schaaldieren eigenlijk behoorlijk kwetsbaar zijn?

>> Lees verder Reageer

oktober 2022

Aardbeien: de rode verleider

Kan je ook zo van aardbeien genieten? Deze schijnvrucht wordt ook weleens 'de rode verleider' genoemd. Een leuk weetje: het is geen bes, maar een lid van de familie van de rozen.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Smullen van de Aziatische keuken

Kan je ook zo genieten van de bijzonder veelzijdige Aziatische keuken? Je hebt groot gelijk! Vietnamees, Chinees, Japans, Koreaans, Indisch en noem maar op: deze gerechten kunnen niet alleen erg lekker en gemakkelijk te bereiden zijn maar onze gezondheid vaart er ook wel bij.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Tips uit grootmoeders keuken

Zoals grootmoeder kookte niemand…  Ontdek deze tien ingrediënten die bij menigeen herinneringen aan dampende bereidingen op de stoof zal oproepen. Lekker en gezond gaan hierbij hand in hand, overgoten met een stevige scheut nostalgie.

>> Lees verder Reageer

september 2022

Voordelen en gemak van koude sauzen

Een saus hoeft niet altijd warm te zijn. Meer zelfs, koude sauzen kunnen verrassende accenten aan je bereidingen geven en de pure smaak van de ingrediënten naar voren brengen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Creatief met aardappelen

De Belg wordt niet alleen met een baksteen, maar ook met een aardappel in de maag geboren. We houden van ons dagelijks ‘patatje’, en dat niet alleen in de vorm van frietjes. Met aardappelgerechten kan je alle kanten uit. Bovendien zijn aardappelen (en dan vooral gekookt of gebakken in weinig vetstof) zeker gezond te noemen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Cachaça: de ziel van Brazilië

In een vorig stuk hadden we het uitgebreid over de caipirinha, dé Braziliaanse cocktail bij uitstek. De basis van die cocktail is cachaça – kort door de bocht: Braziliaanse rum. Wat is cachaça juist, en welke soorten bestaan er zoal? We nemen jullie opnieuw graag mee op een reis langs hagelwitte stranden en doorheen het Amazonewoud.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Genieten van de eetbare tuin

De eetbare tuin vindt steeds meer ingang Zowel de supermarkten als de kleinhandel hebben nog nooit zo’n ruim aanbod aan groenten, fruit, kruiden en zelfs eetbare bloemen gehad, maar anderzijds zijn steeds meer mensen bezig met zelf hun gezond tuintje aan te leggen. Of laten ze dat anderen voor hen doen. Ook met een eenvoudig balkon en zelfs met een minimum aan inspanningen kom je trouwens al een heel eind.

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Verrassen met pasta en noedels

Pasta is bij ons aan een opmars toe. Je kan er eindeloos mee variëren, want er is veel meer dan enkel de klassieke spaghetti bolognaise. En waarom niet eens noedels proberen? Keuze genoeg om lekker te koken zonder al te veel inspanningen...

>> Lees verder Reageer

augustus 2022

Zeewier: groenten uit de zee

Eten we in de toekomst allemaal zeewier? Momenteel wordt de economische haalbaarheid van dit ‘superfood’ onderzocht. Opzet is van zeewier en zeegroenten letterlijk dagelijkse kost te maken bij zowel de consument thuis als in de horeca. De troeven: zeewier is gezond, je kan er culinair alle kanten mee uit en overal ter wereld kan het groeien.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Handige tips om eenvoudig te koken in de zomer

Hopen maar op een zonnige zomer... Daar hoort genieten bij, en lekker eten staat dan hoog op het lijstje van de prioriteiten. Wellicht heb je op warme dagen minder zin in uitgebreid koken, maar dat hoeft ook niet. Deze tips kunnen je helpen om eenvoudig te koken in de zomer.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

Barbecue is meer dan alleen maar grillen...

Staat bij jou de barbecue ook klaar? Je bent zeker niet de enige! De zomer is voor velen hét moment bij uitstek om naar hartenlust buitenshuis aan de slag te gaan. Dacht je dat dat je al alles wist over barbecue? Lees dan zeker dit artikel om je kennis te testen... Zo bijvoorbeeld dit: barbecue is meer dan alleen maar grillen, en het hoeft niet tot de zomer beperkt te worden.

>> Lees verder Reageer

juli 2022

(H)eerlijk frisse zomersalades

Houd je ook zo van een heerlijke salade? Zeker op warme dagen kan dit heerlijk smaken. Een zomersalade heeft niets dan voordelen: het is gezond, je maakt het zo lekker als je zelf wil, en je hebt er ook weinig werk aan. Dus laat je creativiteit de vrije loop en haal de zomer op je bord! Het verschil maak je met de saus of dressing, en daar vertellen we hier alles over.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

De Aziatische keuken: verrassend veelzijdig

De Aziatische keuken is verrassend veelzijdig. Het gaat om een hele reeks ingrediënten en bereidingstechnieken die ook bij ons steeds meer ingang vinden, denken we maar aan sojasaus en de wokpan. Enkele van de grote voordelen van de oriëntale keuken zijn de brede waaier aan mogelijkheden en de doorgaans erg betaalbare producten die gemakkelijk te bereiden en gezond zijn.

>> Lees verder Reageer

juni 2022

Zon, zee, samba en… caipirinha!

Kan je ook zo genieten van een heerlijk warme dag? Voor velen hoort daar een cocktails bij (al dan niet met alcohol). Sterkedrankenkenner Stijn Hiers maakt ons deze week wegwijs in de geheimen van caipirinha. En geeft ook graag enkele tips mee die erg eenvoudig zijn zodat je binnen de kortste keren van een verrukkelijke cocktail kunt genieten. Santé! Smeer je alvast in en ga mee op reis naar Brazilië...

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Kiezen voor kazen in de lente

Hou je ook zo van kaas? Je bent zeker niet de enige! Het aanbod aan kazen uit binnen- en buitenland is zodanig gevarieerd dat er zeker voor elk wat wils bij zit. Kaas kan trouwens de hele dag door van bij het ontbijt tot en met 's avonds als tussendoortje bij de televisie. En ook het hele jaar door, niet in het minst in de lente want dan komen heel wat verse kazen op de markt.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

De pro's en contra's van de diepvriezer

Sommige voedingspuristen blijven met klem producten uit de diepvriezer bestrijden met het argument dat je altijd voor verse ingrediënten moet kiezen. Maar is dat wel zo? Steeds meer fabrikanten maken gebruik van de modernste technieken en claimen dat hun producten vaak ‘verser dan vers’ zijn. Ken je overigens het verschil tussen diepvriezen en invriezen? Je komt er in dit artikel meer over te weten.

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Verrassende toepassingen van chocolade

Hou je ook zo vaak chocolade? Nog al te vaak is deze lekkernij uitsluitend een ingrediënt voor het dessert, een tussendoortje of gewoon een extraatje bij de koffie. Toch zijn er heel wat nieuwe evoluties in de toepassingen van chocolade, een dankbare speeltuin voor de foodpairing die op zoek gaat naar verrassende combinaties in de wereld van voeding en drank. Komt het water je nu al in de mond? Heb je zelf overigens chocoladetips? Deel ze onderaan dit artikel met onze lezers!

>> Lees verder Reageer

mei 2022

Olijfolie: een boost voor je gezondheid

Olijfolie wordt weleens 'het vloeibare goud' genoemd. Het belang van olijfolie in de keuken neemt steeds toe. De grote variëteit aan aroma's en smaken en de heilzame werking op ons lichaam geeft deze olie tal van toepassingsmogelijkheden. Wie er nog mocht aan twijfelen: kwaliteitsolijfolie is goed voor de gezondheid en brengt je maaltijden op een hoger niveau.

>> Lees verder Reageer

april 2022

Smullen van mosselen uit de Shetlands

Hou je ook zo van een portie mosselen met friet? Vroeger was dit een gerecht voor armelui, maar intussen worden mosselen soms het culinaire zwarte goud genoemd. Traditioneel komen onze mosselen grotendeels uit Zeeuwse wateren, maar ook steeds vaker uit andere gebieden zoals de Shetlands. Smullen maar...

>> Lees verder Reageer

april 2022

Creatief met zuring en zuurkool

Mijn grootmoeder zaliger kweekte in haar tuin bossen zuring (ook wel bekend als zurkel). Achteraf bekeken niets eens zo gek, want deze plant is een gezonde apotheek op zich. En bovendien een lekker ingrediënt bij tal van gerechten. Van oma gesproken: bij haar stond er altijd wel een pot zuurkool klaar. Word je hier ook nostalgisch van?

>> Lees verder Reageer

maart 2022

De veelzijdigheid van groenten

Eet je graag vlees? Daar is op zich niets mis mee, al wijzen tal van studies op het belang van groenten in ons dagelijks voedingspatroon. Met groenten kan je alle kanten op, en wie een beetje creativiteit aan de dag legt zal zijn tafelgezelschap zeker weten te verbazen.

>> Lees verder Reageer

februari 2022

Denk aan je ontbijt...

Voor velen is het ontbijt een verplicht nummer. Snel iets achter de kiezen werken of zelfs helemaal niets eten: het is een slechte gewoonte. Door de dag met een evenwichtige en gezonde maaltijd te beginnen krijg je al meteen de nodige energie om de komende uren aan te komen. We hebben er niet altijd de tijd voor, maar toch af en toe voldoende tijd uittrekken om (samen) te ontbijten kan bovendien erg ontspannend zijn.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Kaas: (met mate) gezond

Lust je ook graag kaas, gewoon bij de boterham, als hapje bij de aperitief of in een of andere bereiding? Geniet er vooral van! Maar is kaas nu wel of niet gezond? En hoe zit het met kaas van rauwe melk? We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje. Kern van de boodschap is grootmoeders wijsheid: 'te' is nooit goed, behalve in 'tevreden'...

>> Lees verder Reageer

januari 2022

De geheimen van de Italiaanse keuken

We associëren de Italiaanse keuken vooral met pizza en lasagne, maar dat is nog maar een tipje van de ijsberg. Eén feit is zeker: Belgen houden van Italiaanse producten, en je kan er eindeloos mee variëren. Van het hapje vooraf over een rijkelijke menu of een snelle schotel tot het (zoete) dessert: Italië heeft culinair heel wat te bieden.

>> Lees verder Reageer

januari 2022

Verrassende aperitiefhapjes

Ben je binnenkort kok van dienst om een feestelijk menu te bereiden? Geef toe, dat zorgt soms voor stress maar dat is nergens voor nodig. Zeker niet als je al van bij het begin de juiste toon zet en de nodige aandacht besteedt aan je aperitiefhapjes. Lig je er nu al wakker van dan kunnen volgende tips je zeker helpen om bij het feest een goede eerste indruk te maken op je gasten.

>> Lees verder Reageer

december 2021

De veelzijdigheid van thee

Hou je ook zo van thee? Je bent niet de enige! Na water is thee, in de 17de eeuw door de Nederlanders in Europa ingevoerd, de meest verbruikte drank ter wereld. Toch ontbreekt het vaak nog aan kennis ter zake, te beginnen met het zetten van thee. Om nog maar te zwijgen van de extra opportuniteiten voor de zaak zoals high tea en afternoon tea.

>> Lees verder Reageer

november 2021

Doe de interactieve aardappeltest!

Aardappelen blijven de maaltijdbegeleider bij uitstek in Vlaanderen. Echter, consumptiecijfers tonen aan dat de verbruiksfrequentie, zeker bij de jongere generatie, daalt. Met de campagne ‘Aardappelen – Prepare to be surprised’ wil VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) millennials maar ook ouderen opnieuw warm maken voor aardappelen door hen te inspireren met verrassende recepten.

>> Lees verder Reageer

november 2021

Konfijten

In de keuken is er niets nieuws onder de zon. Steeds meer technieken uit grootmoeders tijd worden door onze chefs herontdekt en vinden op hun beurt hun weg naar onze keuken. Zo is konfijten een oude conserveringstechniek die recent opgang maakt en zelfs weer trendy mag genoemd worden. Konfijten kan zowel bij vruchten (met suiker) als bij vlees, vis, en groenten (met dierlijke vetstoffen of olie).

>> Lees verder Reageer

november 2021

Soep van nootmuskaat en waterkers

In de herfst is een lekkere soep ideaal om op krachten komen. Waterkers en nootmuskaat zijn in dit verband ideaal om mee te experimenteren. Beide kruiden geven de nodige kracht aan een soep mee en hebben een bloedzuiverend effect, ideaal dus om je lichaam al op de winter voor te bereiden.

>> Lees verder Reageer

oktober 2021

Smullen van zeebaars

De zeebaars is een van de meest gewaardeerde culinaire vissoorten, een favoriet van heel wat chefs en fijnproevers. Inderdaad behoorlijk duur maar o zo lekker, en deze vis wordt best op eenvoudige wijze klaargemaakt. Voor wie zichzelf en zijn geliefden eens wil verwennen met een van de schatten uit de zee...

>> Lees verder Reageer

september 2021

Wijnen uit Bordeaux: inspiratie voor gourmands

Bordeauxwijnen hebben een grote verscheidenheid aan geuren, kleuren en smaken waardoor ze een kleurrijk geheel vormen. We kennen vooral de rode wijnen uit Bordeaux, maar ook in het gamma wit, rosé en zelfs bubbels heeft deze regio heel wat te bieden. In de keuken lenen ze zich eveneens tot tal van bereidingen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Koude sauzen

Niet alleen de ingrediënten en technieken zijn in de keuken van belang. Bij steeds meer chefs groeit het besef dat ook een eenvoudige bereiding of gerecht gebaat is met een bijhorende koude saus. Die is vaak snel en met eenvoudige ingrediënten te maken. Ook kan je spelen met de balans op het bord tussen warm en koud. Zeker in de zomer helpt een koude saus om je gerechten en slaatjes heerlijk te verfrissen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Gefrituurde aardappelbereidingen

In onze nieuwsbrief hameren we zowat elke week - terecht - op het thema gezondheid. Té is nooit goed, behalve in tevreden, wist mijn grootmoeder al. Vandaag deze culinaire bijdrage hoe we ook af en toe eens met mate mogen zondigen over aardappelbereidingen om te frituren. Geniet ervan, overdrijf niet en morgen kunnen we weer de gezonde toer opgaan...

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Soepjes met gember en citroenkruid

Soep koken kan iedereen, en je hoeft echt geen sterrenchef te zijn om toch creatief uit de hoek te komen. Vandaag gaan we aan de slag met gember en citroenkruid om tot twee verrassend lekkere en gezonde soepjes te komen die een ode aan de zomer zijn. Smakelijk!

>> Lees verder Reageer

augustus 2021

Kazen blijven verbazen

Vreemd toch hoe weinig creatief we gebruikmaken van kaas. Het is nochtans een fantastisch product dat je niet alleen bij het ontbijt, maar ook als aperitiefhapje, in tal van gerechten, desserts en sauzen, maar ook al volwaardige maaltijd kunt serveren. En je kan er de lokale toer mee opgaan, want tal van producenten van eigen bodem zorgen voor een brede waaier aan smaken en stijlen. Bovendien is kaas niet alleen lekker maar ook nog eens gezond (mits met mate genuttigd...).

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Gezond lekkers uit het water

Proportioneel gezien moet vis het nog altijd duidelijk afleggen tegen vlees. Een gemiste kans, want het lekkers uit de zee (en ook uit de rivieren) biedt tal van mogelijkheden. Lekker, gezond en eenvoudig te bereiden: vis, schaal- en schelpdieren bieden heel wat troeven waarbij variatie het sleutelwoord is. Dit geldt eveneens voor de wijn en verrassende zeegroenten die je hierbij kunt serveren. Zeker in de zomer heeft vis voordelen op vlees, want het is minder zwaar en beter verteerbaar.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Smullen van goedkopere vissoorten

De Belg houdt vast aan klassieke producten zoals kabeljauw, garnalen, zalm, tong en mosselen, producten die onderhevig zijn aan grote prijsschommelingen. Toch is ook sprake van een toenemende aandacht voor goedkopere vissoorten. Goedkopere vissoorten zoals wijting en zeeduivel scoren steeds beter. Veel heeft te maken met de visserij, waar men vissen die vroeger als onverkoopbare bijvangst van andere wel commerciële soorten nu toch probeert aan de man te brengen.

>> Lees verder Reageer

juli 2021

Schots rundsvlees

We hebben het in onze nieuwsbrief geregeld over vegetarische voeding, maar uiteraard hebben ook de vleesliefhebbers hun rechten. Vlaanderen heeft een rijke traditie aan vlees van eigen bodem, maar in deze aflevering kijken we graag even over de grenzen. Zo heeft Schotland op het vlak van vlees heel wat te bieden. Er is niet alleen het Schotse lam, maar ook het Schotse rund dat de vleesliefhebbers onder u ongetwijfeld doet watertanden.

>> Lees verder Reageer

juni 2021

Het verschil tussen pasta en noedels

Het zou een quizvraag kunnen zijn: ken je het verschil tussen pasta en noedels? Pasta is de verzamelnaam voor de uitgebreide reeks Italiaanse deegwaren gemaakt uit harde granen (vooral harde tarwe) die in allerlei vormen versneden kan worden. Komen de deegwaren van buiten Italië, dan spreken we van noedels. Noedels worden overal ter wereld gegeten. Zo werden in de Chinese provincie Qinghai 4.000 jaar oude noedels van gerst gevonden.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

Creatief met hondshaai

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker voor hondshaai, een typische vis van bij ons die helaas al te vaak door vissers weer overboord gegooid wordt. Toch kan je er culinair alle kanten mee uit. Zo is hondshaai een prachtig alternatief voor paling.

>> Lees verder Reageer

mei 2021

Amandelen: lekker en gezond

Amandelen zijn misschien wel de meest perfecte snack. Met hun subtiele, boterachtige smaak en veelzijdigheid kunnen ze gemakkelijk alleen of als onderdeel van een mix worden gegeten. Een portie kan je een stevige oppepper geven, ongeacht het tijdstip van de dag. Je kan ze puur eten, of verwerken in gerechten. Voor elk wat wils dus, en ze zijn bovendien ook erg gezond.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Koken met hysop en pimpernel

In de lente laden we ons lichaam op met energie van de zon, maar ook een hartig soepje kan ons nieuwe energie geven. In deze bijdrage experimenteren we met hysop en pimpernel. Deze twee kruiden zijn oorspronkelijk uit Azië afkomstig en doen misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar dat is jammer. Beide soorten hebben een heilzame werking op diverse lichamelijke functies en geven bovendien een verrassend smaakaccent aan tal van bereidingen mee.

>> Lees verder Reageer

april 2021

Wijntoerisme in Bourgondië

Droom je ook al van opnieuw op reis te mogen? Vlakbij huis blijft Frankrijk een absolute topper, de moeite waard om naar uit te kijken zodra het weer kan. Alle nieuwe opkomende wijnregio’s ten spijt blijft Frankrijk voor de rechtgeaarde wijnliefhebber toch een referentieland bij uitstek. Reden genoeg om de vakantie in het kader van de wijn te plaatsen, en een trip doorheen Bourgondië is hierbij zeker een aanrader.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

Onbekend maakt onbemind: hondshaai en zeewolf

Hondshaai en zeewolf zijn twee minder populaire vissoorten. En dat is jammer, want deze vissen zijn verrassend lekker, relatief vlot te vinden bij de gespecialiseerde vishandel en ook best betaalbaar. Zowel gemotiveerde hobbykok als de professionele chef kunnen met deze vissen verrassend uitpakken en zo onze eigen visserij een steuntje in de rug bieden.

>> Lees verder Reageer

maart 2021

De smaak van geur

Hoe heerlijk de smaak van een bereiding ook, wanneer je neus weinig of niets waarneemt zullen je hersenen het gerecht als minder geslaagd registreren. Koken is dan ook een ware symfonie waarbij alle elementen elkaar moeten aanvullen. Sterker nog, eten doen we in eerste instantie met de neus en pas dan met de mond.

>> Lees verder Reageer

februari 2021

Italië is ook een kaasland

We kunnen voorlopig alleen maar dromen van reizen naar Italië. Gelukkig biedt de 'Laars van Europa' ook heel wat lekkers op het bord en in het glas zodat we toch even kunnen wegdromen. Naast pasta, fijne vleeswaren en wijnen heeft Italië een ruim aanbod aan kazen waarvan de meeste hier vlot te vinden zijn. Schuif mee aan tafel aan en laat het je smaken!

>> Lees verder Reageer

februari 2021

Feestelijke eindejaarsrecepten

Ook al moeten we eindejaar gedwongen in beperkte kring doorbrengen, dat betekent niet dat we er geen feest kunnen van maken. Heb je nog nood aan inspiratie? Volgende recepten - die je zeker niet op de voet moet volgen - kunnen je misschien een mooie aanzet geven. Laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop en pas de recepten naar eigen hartenlust aan!

>> Lees verder Reageer

december 2020

Eenvoudige feestelijke recepten van chef Guy Van Cauteren

Op 25 november jongstleden overleed topchef op rust Guy Van Cauteren op 70-jarige leeftijd. Bij wijze van eerbetoon deze feestelijke recepten van onze allereerste televisiekok, vele jaren lang de bezielende kracht van sterrenrestaurant 't Laurierblad en voor ondertekende niet alleen een gedroomde partner om in vele publicaties mee samen te werken maar ook een echte vriend.

>> Lees verder Reageer

december 2020

Heerlijke feestcocktails

Bij cocktails denken we doorgaans aan de zomer. De reclamewereld doet ons heerlijk wegdromen van een zuiders strand waar we genieten van een heerlijk fris longdrinkglas vol rinkelende ijsblokjes in de hand. Maar ook bij de eindejaarsfeesten hebben cocktails of hun niet-alcoholische variant (mocktails) zeker hun plaats. Kleurrijk, vol variatie qua smaken en texturen: je kan er alle kanten mee uit en je maakt ze op het moment zelf.

>> Lees verder Reageer

december 2020

Op zoek naar de ideale kaastafel

Ook op zoek naar een manier om de eindejaarsperiode met je eigen beperkte kring toch op een leuke manier door te brengen? Al gedacht aan een kaastafel? Het is een manier om een brede waaier van smaken, geuren en kleuren op tafel te zetten zonder er zelf veel werk aan te hebben. De 'ideale' kaastafel bestaat trouwens niet: je vult die in zoals je dat zelf graag hebt.

>> Lees verder Reageer

december 2020

Verrassend koken met bonito

Al gekookt met bonito, ook wel schertsend 'neptonijn' genoemd? Deze vis doet qua smaak en uiterlijk inderdaad wat aan tonijn denken, maar behoort in feite tot de familie van de makrelen en de orde van de baarsachtigen. Voor wie op zoek is naar iets anders... En goed nieuws: de bonito is in tegenstelling tot de tonijn geen bedreigde vissoort.

>> Lees verder Reageer

november 2020

Een ongewoon wijnjaar voor Bordeaux

In coronatijden is voor velen een goed glas wijn een vorm van troost en verpozing. Liefhebbers van een goede bordeauxwijn hebben goede vooruitzichten, want alles wijst erop dat ondanks een bewogen klimatologisch jaar het wijnjaar 2020 van uitstekende kwaliteit zal zijn. Toch iets om naar uit te kijken in de hoop dat we de wijn met onze intimi zullen kunnen delen...

>> Lees verder Reageer

november 2020

Zeg nooit zomaar achteloos 'koffie' tegen een espresso...

Ben je ook zo verkikkerd op een espresso (zeg maar een stevige shot koffie)? Italianen zijn er lyrisch over, maar ook bij ons kent dit opkikkertje heel wat liefhebbers. Ze beschouwen het als onderdeel van hun culinair erfgoed en in de school voor barista's leren ze de kneepjes van het vak.

>> Lees verder Reageer

november 2020

De geschiedenis van de 'schatjes van patatjes'

De Belg heeft zijn aardappelen nodig, al dan niet in frietvorm. De slogan 'Schatjes van patatjes' van Lutosa kan dan ook bij menigeen op de nodige bijval rekenen. Maar wat is nu de geschiedenis van onze meest geliefde knol, destijds hier vooral als ordinair veevoeder gebruikt? En wat heeft auteur Louis-Paul Boon met aardappelen te maken?

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Onbekend maar lekker: rode poon

Rode poon is een van die vissoorten die bij veel mensen nog altijd onbekend in de oren klinkt. Jammer, want het is een verrassend lekkere vis met tal van culinaire mogelijkheden. Bovendien is het geen dure vis, een reden te meer om er naar op zoek te gaan.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Pladijs Vis van het Jaar

Pladijs is opnieuw is 'Vis van het Jaar'. Met deze 'verkiezing' wil de Vlaamse visserijsector deze wat in de vergetelheid geraakte vissoort in de schijnwerpers zetten. Terecht, want met pladijs kan je alle kanten uit. Het is een erg gezonde en smaakvolle vis, gemakkelijk te bereiden en vast van structuur. En bovendien niet echt duur.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Heerlijke aperitiefhapjes

Aperitiefhapjes zijn de voorbode van al het lekkers wat nog komen gaat. Toch is het de moeite waard om hier ook de nodige aandacht aan te besteden. Ze zijn als het ware het voorspel op de grote culinaire pret die nog volgt, en je toont er als gastvrouw/gastheer meteen je culinaire kunde mee.

>> Lees verder Reageer

oktober 2020

Het brede aanbod van kaas: voor elk wat wils

Hou je ook zo van kaas, of vind je het niet lekker? Hoe dan ook: het aanbod is enorm divers. Van de commerciële kaas uit de supermarkt tot de (vaak duurdere) ambachtelijke kaas uit speciaalzaken: er is voor elk wat wils. Kaas is een toegankelijk product dat geschikt voor zowel het dagelijkse ontbijt, het tussendoortje als de feesttafel. Smakelijk...

>> Lees verder Reageer

september 2020

Aan de kook: nootmuskaat en waterkers

Bij koken gaat het niet altijd om spectaculaire bereidingen en moeilijk te vinden ingrediënten. Met bijvoorbeeld nootmuskaat en waterkers - vlot te vinden voor wie een klein beetje zoekt - kom je al een heel eind. Deze ogenschijnlijk eenvoudige accenten kunnen een gezonde en verrassende toets aan je bereidingen meegeven. lees hier ook een aantal opmerkelijke weetjes.

>> Lees verder Reageer

september 2020

Heerlijke soepjes met hysop en pimpernel

De herfst hangt al in de lucht, het uitgelezen moment om ons lichaam te wapenen tegen de koude en kilte van de wintermaanden. Deze twee hartige soepjes met hysop en pimpernel zijn snel te maken en kunnen je een boost geven. Deze twee minder bekende kruiden hebben heel wat weldoende effecten en geven bovendien extra smaak aan je bereidingen.

>> Lees verder Reageer

september 2020

Vergeet het ontbijt niet...

'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar': dit Engelse gezegde vat het goed samen. Een evenwichtig en gezond ontbijt is van groot belang, want geeft je de nodige energie om goedgezind aan de dag te beginnen. Het moet niet altijd uitgebreid zijn, en ook hier is voldoende afwisseling het sleutelwoord.

>> Lees verder Reageer

september 2020

Wijnen uit Bordeaux

Bordeauxwijnen behoren tot de absolute top en kennen in ons land heel wat vurige pleitbezorgers. Deze wijnen hebben een grote verscheidenheid aan geuren, kleuren en smaken waardoor ze een kleurrijk geheel vormen. In de keuken lenen ze zich bovendien tot heel wat bereidingen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Sauzen en dressings

Niets zo heerlijk als een ongecompliceerd fris slaatje waarbij je al je creativiteit de vrije loop kunt laten en het gezelschap uit je bubbel verrassen. Los van de gebruikte ingrediënten staat of valt een slaatje met de saus en dressing, en op dat vlak heeft de zomer heel wat te bieden. Eenvoudig maar toch lekker: een sausje kan je zomers slaatje naar een hoger niveau tillen.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Anders bekeken: de Aziatische keuken

De term ‘Aziatische keuken’ is een vlag die vele ladingen dekt. Maar of we het nu hebben over Japan, China, Thailand, India, Indonesië, Korea of Vietnam om er maar enkele op te noemen, er zijn gemeenschappelijke kenmerken. Veelzijdig, gezond en snel klaar zijn de bindende factoren van deze fascinerende keuken met voor elk wat wils. Smakelijk!

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Misverstanden rond varkensvlees

Varkensvlees zit, zij het aarzelend, weer in de lift. Toch blijven rond het varken een aantal misverstanden bestaan. Graag helpen we die even uit de wereld. Want zoals de kenner weet: “Van het varken is alles goed…” Er is in de keuken maar één stelregel: overdaad schaadt. Voor de vleesliefhebber heeft gematigde consumptie van varkensvlees dan ook zeker een plaats in het weekmenu.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

18 waardevolle kooktips en -trucs

Het dagelijks koken kan een sleur worden. Deze handige kooktips en -trucs kunnen je alvast heel wat ergernis vermijden. Ongetwijfeld ken je er zelf ook nog wel een paar... Ze met elkaar delen is de boodschap zodat koken weer prettig wordt.

>> Lees verder Reageer

augustus 2020

Genieten van fruit

Met de zon in het land groeit vanzelf de zin naar fruit. Of dat inlands of exotisch is: je slaat er meerdere vliegen in één klap mee. Gezond, kleurrijk en smaakvol: je kan er werkelijk alle kanten mee uit. Fruit van 's morgens tot 's avonds gewoon uit het vuistje, op het bord of in het glas: op elk moment van de dag is er wel een toepassing mogelijk.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

Gezonde en gemakkelijke maaltijden voor senioren

Eten is niet alleen levensnoodzakelijk, maar het kan ook een gezellige bezigheid zijn. Naarmate je wat meer jaren op de teller hebt wordt het steeds belangrijker om aandacht aan je voeding te besteden. Onderstaande tips kunnen je helpen bij de dagelijkse 'strijd' om te voorzien in gezonde en gemakkelijke maaltijden.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

De geheimen van het roken bij de barbecue

Pierre Hacha moet je niets meer leren over BBQ. Meer dan 35 jaar geleden al begon hij als verdeler en invoerder van houtskool en BBQ-producten. Hij was in 2003 deel van het winnend team van het wereldkampioenschap BBQ, en Pierre’s BBQ Corner is intussen uitgegroeid tot een begrip. De ideale figuur dus om ons alles te leren over de geheimen van het roken aan de hand van een praktische miniworkshop.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

Ook diabeten hebben recht op lekker eten

Koken voor iemand die diabetes heeft hoeft geen beletsel zijn om er iets lekkers van te maken. Binnen de beperkingen van wat je mag serveren zijn er heel wat mogelijkheden om creatief uit de hoek te komen. Het is niet omdat je bepaalde dingen niet mag eten dat een gerecht ook niet smaakvol kan zijn.

>> Lees verder Reageer

juli 2020

Het belang van koude sauzen

Niet alleen de ingrediënten en technieken zijn in de keuken van belang. Steeds meer groeit het besef dat ook een eenvoudige bereiding of gerecht gebaat is met een bijhorende koude saus, zeker nu de warme weken voor de deur staan. Die is vaak snel en met eenvoudige ingrediënten te maken. Ook kan je spelen met de balans op het bord tussen warm en koud.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

Creatief met pasta en noedels

Pasta staat voor velen bij de top drie van de meest geliefde bereidingen. Je kan er (warm én koud) eindeloos mee variëren, en pasta is ook snel klaar te maken. Noedels zijn wat minder bekend, maar maken toch een duidelijke inhaalbeweging.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

Experimenteren met mocktails

Een lekkere cocktail kan ongelooflijk smaken. Maar niet iedereen lust (altijd) alcohol, en ook kinderen vallen uit de boot. Waarom niet eens experimenteren met mocktails? Deze alcoholvrije variant van cocktails zit steeds meer in de lift en intussen uitgegroeid tot een evenwaardige variant van een cocktail met alcohol.

>> Lees verder Reageer

juni 2020

De kunst van het konfijten

De moderne keuken (her)ontdekt steeds meer technieken uit grootmoeders tijd. Zo is konfijten een oude conserveringstechniek die recent opgang maakt en zelfs weer trendy mag genoemd worden. Konfijten kan zowel bij vruchten (met suiker) als bij vlees, vis, en groenten (met dierlijke vetstoffen of olie). Voor wie in deze coronatijden graag zijn kookkunsten op punt wil stellen...

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Olie of boter?

Olie en boter zijn uit onze keuken niet weg te denken. Ze doen niet alleen dienst als vetstof om bereidingen klaar te maken maar ook als smaakmaker. Maar voor welke van beide moet je kiezen? Of kunnen ze allebei? En is olie echt zoveel gezonder dan boter? Je komt er in deze bijdrage meer over te weten.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Genieten van het lekkers uit de zee en de rivieren

Vis, schaal- en schelpdieren moeten het in verhouding nog altijd afleggen tegen vlees. Toch biedt het lekkers uit de zee en de rivieren aan de creatieve kok een aantal troeven. Gezond, veelzijdig, eenvoudig te bereiden en vooral lekker: vis is een bijzonder dankbaar product.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

Ingemaakt

Nu we voorlopig toch nog altijd wat meer tijd hebben om thuis aan de slag te gaan kunnen we misschien ook in de keuken extra actief blijven. Waarom niet opnieuw voedsel inmaken, zoals grootmoeder het deed? Haal de weckpotten vanonder het stof en ga maar aan de slag... Met op deze manier bewaard voedsel zijn hele generaties opgegroeid, al heb je er wel wat geduld voor nodig.

>> Lees verder Reageer

mei 2020

We hebben groenten nodig

Eet zeker je groentjes op, zei grootmoeder, en zij kon het weten. Groenten zijn gezond, en onontbeerlijk voor het lichaam. Ze verdienen dan ook een prominente hoofdrol in onze dagelijkse voeding, maar toch worden ze door sommigen nog altijd als noodzakelijk kwaad beschouwd en eerder geduld dan geliefd. Nochtans kun je met groenten in de keuken alle kanten uit en ze zijn nog eens lekker ook.

>> Lees verder Reageer

april 2020

Creatief met dille en kerrie

Twee tips uit grootmoeders geheime schriftje: dille en kerrie doen het goed n de keuken. Gezond, lekker en veelzijdig: het zijn smaakmakers waar je alle kanten mee uit kunt. Dille is rijk aan vitamine C, en de gemengde specerij kerrie helpt de spijsvertering te bevorderen.

>> Lees verder Reageer

april 2020

De Jambrouwerij

Al gehoord van de Jambrouwerij? Dit staat voor ambachtelijk gemaakte jam uit Limburg waarbij creativiteit de vrije loop gelaten wordt. In coronavrije tijden kan je deze heerlijke jam ter plaatse komen proeven, nu is er gelukkig de webshop waar je al het lekkers kan bestellen. En het boek 'Koken met confituur' dat de lezers van Seniorennet met korting thuisgestuurd kunnen krijgen. Voor wie thuis zelf creatief aan de slag wil!

>> Lees verder Reageer

april 2020

Wilde zalm

Wilde zalm is een van de lekkernijen die in het Aards Paradijs wellicht niet zal ontbreken. Een vis die je eigenlijk niet kan verknoeien, want je doet er best zo weinig mogelijk mee om de pure smaak ook puur te houden. Zalm is bovendien een van de gezondste vissen.

>> Lees verder Reageer

maart 2020

Creatief met postelein

Postelein is een wat vergeten kruid met vele mogelijkheden. Het is niet alleen een perfect bindmiddel in gerechten, maar je kan er ook een heerlijk slaatje mee maken. Lekker, licht en voedzaam zijn de sleutelwoorden van dit kruid. Ontdek in dit artikel ook de eigenschappen voor de gezondheid.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Smullen van grijze garnalen

Grijze garnalen kunnen we een echt streekproduct noemen. Volgens sommigen véél te duur, maar ze behoren intussen tot ons culinair erfgoed. Ooit was het bijvangst die door de visser vaak gewoon weer overboord gegooid werd, maar intussen staan garnalen als een ware delicatesse voor de liefhebber bekend.

>> Lees verder Reageer

februari 2020

Inktvis: een stuk prehistorie op je bord

Puur natuur eventjes aangebakken in wat olijfolie, opgevuld of gefrituurd: met inktvis kan je in de keuken alle kanten uit. Deze merkwaardige weekdieren behoren tot de oudste nog overlevende dieren op aarde.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Ode aan grootmoeders keuken

Denkend aan mijn grootmoeders komen spontaan geuren en smaken in me op. Zij kookte nog op gevoel, met groenten uit de eigen tuin en haar recepten stonden in piepkleine lettertjes in een beduimeld schriftje genoteerd.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

Geiten- en schapenkaas aan een opmars toe

Geiten- en schapenkaas was lange tijd een in aanbod te verwaarlozen delicatesse. Maar intussen groeit het besef dat geiten- en schapenmelk gezonder is dan koemelk en is het ook voor mensen met een koemelkallergie in vele gevallen een oplossing.

>> Lees verder Reageer

januari 2020

5 feestelijke cocktails met hapjes

Niets zo feestelijk als een kleurrijke en vooral lekkere cocktail met een bijhorend hapje. Ideaal om het feest te beginnen of gewoon tussendoor. Zonder alcohol is het een heerlijke mocktail, met een scheut drank erbij kan wie wat meer pep wil er ook van genieten. Voor elk wat wils dus… Deze vijf cocktails zijn niet moeilijk te maken en smaken naar meer.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Even ontgiften in de eindejaarsperiode met kervel en zeewier

In deze eindejaarsdagen tussen het feesten door behoefte aan een lichte maar toch krachtige oppepper? Een soepje met kervel of zeewier doet wonderen voor ons gestel... Het levende bewijs dat gezond ook lekker kan zijn.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Tien tips uit grootmoeders keuken

Zoals grootmoeder kookte niemand… Ontdek deze tien ingrediënten die bij menigeen herinneringen aan dampende bereidingen op de stoof oproepen. Lekker en gezond gaan hierbij hand in hand, overgoten met een stevige scheut nostalgie.

>> Lees verder Reageer

december 2019

Culinaire trends

De voorbije twintig jaar zijn op culinair vlak zonder meer revolutionair te noemen. Nooit eerder werd zoveel aandacht besteed aan eten en drinken met als resultaat een steeds groeiend aantal foodies. En daar staat geen leeftijd op...

>> Lees verder Reageer

november 2019

Vous lé vous: klassiek en hedendaags in balans

In de Limburgse natuurpracht kan je voor een tafel en hotelkamer terecht bij Giovani Oosters van restaurant Vous lé vous. In een hedendaags decor, voorzien van een aantal klassieke toetsen, kan je genieten van meesterlijk klassieke maaltijden met een verrassende twist. Het leverde hen een Michelinster op.

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Sterrenrestaurant La Truffe Noire

In de buurt van het Terkamerenbos in Brussel kan je voor een tafel terecht bij Luigi Ciciriello van restaurant La Truffe Noire. In elk van de exclusieve gerechten is een glansrol voor een van de meest delicate en mysterieuze producten uit de natuur weggelegd: de truffel. Het leverde hen een Michelinster op.

>> Lees verder Reageer

juli 2015

Sterrenrestaurant Sans Cravate

In de buurt van de Brugse Kruispoort, op het einde van de Langestraat kan je voor tafel en bed terecht bij Véronique en Henk van restaurant Sans Cravate en B&B La Suite. Niet zomaar een tafel trouwens: eentje met een Michelinster.

>> Lees verder Reageer

juni 2015

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark
Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.
Untitled Document