Vakantie: met het vliegtuig of met de wagen?

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Vakantie > Vliegtuig of met de wagen?

Vakantie: met het vliegtuig of met de wagen?

Het broeikaseffect is onze aarde aan het verstikken, dat staat vandaag vast. Dé uitdaging van de 21ste eeuw wordt dan ook: de CO²-uitstoot drastisch verminderen. Wordt "Gij zult niet vervuilen" het elfde gebod? Als de apostelen de blijde boodschap hadden verkondigd per vliegtuig, hadden ze alleen maar droefenis veroorzaakt. Te voet gaan, blijft in die zin het beste vervoermiddel. Dichtbijvakanties zijn dan ook het milieuvriendelijkst. Ecologie of exotisme, de auto of het vliegtuig: that's the question!

Uw auto op stal laten

Autoreizen mogen dan al milieuvriendelijker zijn dan vliegreizen, de trein of de bus blijven de groenste oplossing. Helaas houdt de "homo automobilis" halsstarrig vast aan zijn gewoonten: hij is tuk op vrijheid (met de auto kies je zelf je reisroute), flexibiliteit (met de auto ben je niet gebonden aan tijdsschema's), comfort (in de auto heb je geen last van opdringerige medereizigers) en schaalvoordelen (kostendelend rijden). Toch is niemand vrij van motorpech, de weg kwijtraken of een ongeval. En als u door Amerika wilt reizen met een grote Buick, vergeet dan niet dat de auto trager is dan het vliegtuig... En dat er geen stewardessen zijn om u een drankje aan te bieden in Death Valley.

Het vliegtuig: voor en tegen

Vliegen is vervuilender en schrikt ook sommigen af. Het vliegtuig mag dan al het veiligste transportmiddel ter wereld blijven, hart- of sinusitislijders gaan beter niet aan boord, want de zuurstof- en drukdaling op grote hoogte kunnen hinderlijk of zelfs gevaarlijk zijn. Verder is de ene bestemming al duurder dan de andere. Wordt het Sydney of Marseille? De Filipijnen of de Cycladen? Ushuaia of Malaga? Vandaag spreken we hoe dan ook niet meer van het totale aantal kilometer, maar van het aantal ton CO² dat uitgestoten wordt in de atmosfeer. Moraal van het verhaal: hoe minder vaak u het vliegtuig neemt, hoe meer u bijdraagt tot de redding van onze planeet.

Vliegen voor een fluitje van een cent

Vandaag bieden steeds meer luchtvaartmaatschappijen spotgoedkope tickets aan, om toch maar concurrentieel te blijven. Soms kunt u met € 20 al door heel Europa vliegen. Eigenlijk betaalt u dus alleen luchthavenbelasting, terwijl het ticket gratis is. Enig nadeel: het gaat meestal om vluchten die u maanden vooraf moet boeken en ook buiten de vakantieperiodes vallen. Hoe dan ook, hoe verder u vliegt, hoe duurder en hoe belastender voor het milieu. Ach, kon u maar met één enkele vingerknip op de Caraïben belanden, nietwaar...

Auteur: Grégory Escouflaire, journalist ViVio

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: