Ecotoerisme: anders reizen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Vakantie > Ecotoerisme: anders reizen

Ecotoerisme: anders reizen

De constante groei van de toeristische industrie weegt alsmaar zwaarder op het milieu: CO2-uitstoot van de vliegtuigen die naar alsmaar verdere bestemmingen vliegen, de impact van de met het toerisme gepaard gaande vastgoedontwikkeling op het milieu en de bevolking... Toch biedt de sector ook reële mogelijkheden om het milieu te ontzien en anders te reizen. Wij moeten de keuze maken...

Bescherming van het milieu

De eenvoudigste oplossing zou natuurlijk zijn om de toeristische activiteiten te ontmoedigen. Maar we mogen niet vergeten dat het toerisme voor heel wat landen een belangrijke bron van inkomsten is. Bijna 15 % van de Egyptische bevolking leeft bijvoorbeeld rechtstreeks of onrechtstreeks van het toerisme. Het idee van het ecotoerisme is dan ook om de toeristische activiteiten te gebruiken om een steentje bij te dragen tot de bescherming van het milieu. Vanuit die optiek wordt het ecologische patrimonium de reden zelf van de toeristische activiteit en het moet absoluut beschermd worden, anders lopen we gevaar dat de bezoekersstroom op termijn gewoon opdroogt. Egypte heeft bijvoorbeeld de noodzaak ingezien om zijn kustwateren te beschermen. Die trekken elk jaar duizenden duikfanaten aan. Het land heeft de afgelopen jaren almaar striktere milieunormen uitgevaardigd om de zeefauna en -flora te beschermen.

Bescherming van de bevolking en de culturen

In sommige gevallen is het de bevolking, met haar cultuur en manier van leven, die het voorwerp wordt van de toeristische activiteit. Het gaat hier zeker niet om massatoerisme, want het idee is niet om de autochtonen te "folkloriseren", maar om ze te helpen om hun cultuur en de voorouderlijke leefwijze in stand te houden. Vaak wordt dit soort initiatieven georganiseerd door de lokale gemeenschappen zelf, of in samenwerking met hen. Deze ontdekkingsreizen bieden de bezoeker de kans om van gedachten te wisselen en te leren, in sommige gevallen zelfs ook om deel te nemen aan een ontwikkelingproject

Ook dicht bij ons

We hoeven niet altijd naar de andere kant van de wereld te vliegen - en dus ook weer te vervuilen - om aan ecotoerisme te doen. Ook verschillende landen van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, België en Italië, bieden verblijfsmogelijkheden aan waarin de nadruk ligt op het respect voor het milieu. Dat kan gaan om overnachtingen in hutten tot trajecten voor ontdekkingstochten per fiets. Er zijn massa's mogelijkheden voor een originele vakantie voor wie zich de moeite neemt om ze te zoeken. Een goed vertrekpunt is de fiche van het Waalse 'réseau éco-consommation' over verantwoord toerisme: http://www.ecoconso.be/spip.php?article249 en de Vlaamse internetsite over duurzaam toerisme: http://www.toerismevlaanderen.be/duurzaam. U vindt er ook een lijst van interessante adressen. Ook een bezoekje aan een reisbureau in uw buurt kan nuttige tips opleveren.

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio

Bron:

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Ken je iemand persoonlijk die doof of slechthorend is?