Tien nuttige tips voor een zorgeloze vakantie!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgeloos thuis,...> Vakantie > Tien nuttige tips

Tien nuttige tips voor een zorgeloze vakantie!

1. Niet zoals op de foto!

Was het prachtige zwembad van uw hotel vorige zomer nauwelijks groter dan uw badkuip? Dan kunt u dit jaar beter nagaan of de foto's in de cataloog ook echt overeenkomen met de werkelijkheid voor u uw vakantie boekt. U hoeft zich daarvoor niet blut te kopen aan reisgidsen. U kunt de inhoud van heel wat reisgidsen ook raadplegen op het internet. Neem even een kijkje op lonelyplanet.

2. In de arm of de bil?

Bent u nog niet ingeënt tegen hepatitis B? Denk erom: u moet er 6 maanden voor uw vertrek aan beginnen, want de vaccinatie gebeurt in verschillende stappen! Houd er ook rekening mee dat sommige vaccins verplicht zijn in bepaalde landen. Het Tropisch Instituut in Antwerpen is dé expert op dit vlak. U vindt alle nodige informatie op de website Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen.

3. Uw papieren graag!

Op je eentje met de wagen rondtrekken is in sommige streken van Algerije ten sterkste af te raden vanwege het grote gevaar voor terroristische aanvallen. Controleer dus voor u uw koffers pakt wat de officiële aanbevelingen zijn voor het gastland en raadpleeg de lijst van vereiste officiële documenten. Meer details over uw bestemming vindt u op de website van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken.

4. Plots moeten uitwijken en boem!

Wist u dat reflecterende vestjes vanaf 1 juli 2008 verplicht zijn op de Franse wegen? Als u van plan bent om in het buitenland achter het stuur te gaan zitten, informeer u dan over de gedragsregels die in dat specifieke land gelden. Meer informatie voor Frankrijk vindt u op de website Bison Futé. Andere interessante informatie is ook te vinden op de website van de ANWB.

5. Nooit vertrekken zonder mijn gsm

Een vakantie zonder gsm is ondenkbaar! Voor wie niet buiten de Europese grenzen gaat, is er goed nieuws: mobiel bellen binnen een EU-land kost voortaan hooguit 49 cent per minuut voor een uitgaand gesprek, en 24 cent per minuut voor een inkomend gesprek (BTW niet inbegrepen). De website van de Europese Commissie geeft ook per land de goedkoopste operatoren.

6. Hemeltje, mijn juwelen!

U hebt geen zin om bij uw terugkeer uw huis leeg aan te treffen? De federale politie heeft een hele rist goede tips over hoe inbraken te voorkomen. De brievenbus die propvol zit, een ladder die achteraan in de tuin rondslingert.... het zijn dingen die om problemen vragen. Wist u trouwens dat u ook van een beroep kunt doen op een bewakingsdienst? Aan te vragen op de politiedienst van uw gemeente.

7. Heb je je badpak mee?

Bent u bang dat u net als vorig jaar zonder tandenborstel of zonnecrème zult vertrekken? Geen paniek, Brussels Airport heeft aan u gedacht. U kunt online een zeer volledige checklijst raadplegen en u vindt op de website ook een overzicht van voorwerpen die u beter niet meeneemt, als u zonder problemen het vliegtuig op wilt.

8. Dat neem ik mee!

Hebt u zin om een mooi souvenir mee te nemen van uw safari in Kenia? Let dan wel op wat u koopt. Anders kan het gebeuren dat u het prachtige ivoren beeldje op de luchthaven moet achterlaten en riskeert u er bovenop nog een boete. Raadpleeg de lijst van souvenirs die u beter niet mee naar huis neemt op de website van Wildlifetrade Europe.

9. Problemen met de bagage

Uw koffer is compleet gescheurd, of erger nog, hij is nooit aangekomen. In dat geval heeft het geen zin om Columbo, Morse of Derrick erbij te halen om een onderzoek in te stellen. Het European Consumer Centre Belgium is er om u te helpen en uw rechten als luchtvaartpassagier te doen nakomen.

10. Zorgeloos op vakantie

Wilt u met een gerust gemoed op vakantie vertrekken? Sluit dan een reisverzekering af.

Auteur: Coraline Burre, journaliste ViVio