Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Toxische stoffen > Onze chemische wereld

Onze chemische wereld

We kunnen ons geen wereld zonder chemische stoffen meer voorstellen. Het aantal stoffen dat vandaag in allerlei producten beschikbaar is, en de hoeveelheden die ervan geproduceerd worden, zijn indrukwekkend.

In de Europese Unie alleen al zijn er 30.000 chemische stoffen op de markt waarvan de productie/import meer dan 1 ton per jaar bedraagt. Ze kwamen terecht in de lucht, de bodem en het water in heel Europa.

Enkele concrete voorbeelden van chemische stoffen waar we elke dag mee in aanraking komen:

Eten en drinken

Vergeet niet wat je eet! Onze voedinswaren kunnen wel 1000 verschillende chemische stoffen!

De meeste conservenblikken zijn gecoat met een hars dat de chemische stof bisphenol A bevat, een stof die de werking van onze hormonen beïnvloedt, en die vanuit het blik in de voedingswaren zelf terecht kan komen. Datzelfde bisfenol A vinden we ook terug in sommige flessen en opbergbakken uit de kunststof polycarbonaat (PC).

Onze voedingswaren kunnen wel 1000 verschillende chemische stoffen bevattenKleding

Allerhande kledingsstukken bestaan uit synthetische of een mengeling van natuurlijke en synthetische vezels. Vaak worden ze ook behandeld met chemische ververn en brandvertragende producten.

Reinigingsproducten

Alsmaar meer reinigingsproducten en desinfecteende middelen voor huishoudelijk gebruik bevatten anti-bacteriële stoffen als Triclosan. Ook wordt er vaak een kunstmatig parfum aan deze producten toegevoegd. Weet dat deze reinigingsmiddelen zeer lang in het milieu aanwezig kunnen blijven en dat ze zich opstapelen in mens en dier.

Cosmetica

Bij de aanschaf van cosmetica, weten we vaak niet of een product al dan niet chemische stoffen bevat die risico's kunnen inhouden. Dat is in het bijzonder een probleem voor de ftalaten. Hoewel die in veel cosmetica-producten zitten, worden ze zelden bij de ingrediënten vermeld. De onschuldig ogende term parfum verbergt de identiteit van wel 100 potentieel persistente of allergene stoffen in cosmetica en toiletartikelen. Onderzoek toont een verband aan tussen een frequent en langdurig gebruik van haarverven en het ontstaan van allergieën, en soms zelfs blaaskanker.

In de woonkamer

Meubels, tv's, elektrische apparaten, tapijten, … al deze voorwerpen bevatten vaak chemische stoffen om ze vlekbestendiger en minder ontvlambaar te maken. Sommige brandvertragers (de zogenaamde broomhoudende brandvertragers) blijven zeer lang in het milieu aanwezig, stapelen zich op in ons lichaam en kunnen de werking van onze hormonen verstoren.

Speelgoed

LDe Europese Unie heeft een tijdelijk verbod uitgevaardigd op het gebruik van ftalaten in speelgoed waar kinderen jonger dan drie op zuigen (bijtringen e.d.). Maar alle andere speelvoorwerpen mogen dergelijke stoffen wel nog bevatten.

Bron: WWF


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: