Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Toxische stoffen > Wat wil WWF?

Wat wil WWF?

De Europese overheden hebben een unieke gelegenheid om een veiligere toekomst voor mens en milieu te garanderen door een nieuwe, degelijke wetgeving voor chemische stoffen vast te leggen.

In februari 2001 publiceerde de Europese Commissie een Witboek over het toekomstige beleid inzake chemische stoffen, dat een nieuwe wetgeving voorstelde voor de registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen.

WWF steunt het nieuwe wetsvoorstel van de Europese Unie om het probleem van de chemische stoffen aan te pakken, en verwelkomt de publicatie van REACH, het nieuwe wetsvoorstel dat in alle landen van de Europese Unie van toepassing zal worden.

Maar zal de nieuwe wet voldoende controle uitoefenen op de gevaarlijkste chemische stoffen?

Neen, het wetsvoorstel gaat nog niet ver genoeg: noch de zeer persistente en bioaccumuleerbare stoffen, noch de EDC's (stoffen die de hormonale werking verstoren) zullen er voldoende door gereguleerd worden.

De Europese Commissie heef haar wetsvoorstel gepubliceerd, en nu is het aan het Europees Parlement en de regeringn van de lidstaten om te beslissen of het voorstel, al dan niet in zijn huidige vorm, wet wordt.

WWF hoopt dat het Europees Parlement en de ministers van de Lidstaten (verenigd in de Europese Raad) een strengere versie van REACH zullen aannemen.

WWF rekent erop dat de Europese parlementsleden en de Ministers van de lidstaten REACH nog zullen versterken door met drie problemen rekening te houden:

  1. Het gebruik van stoffen met een hoog risico mag niet langer toegelaten zijn waar veiligere alternatieven beschikbaar zijn. In het huidige voorstel kan dit wel als producenten stellen dat zij “de risico’s onder controle hebben” .
     
  2. Er zou slechts één registratie per stof mogen zijn, zodat producenten verplicht worden hun veiligheidsinformatie te delen. Dat is niet alleen goedkoper maar zal ook het aantal dierproeven doen dalen.
     
  3. Importeurs van chemische stoffen moeten aan dezelfde eisen beantwoorden als producenten in de EU. De chemische stoffen in de producten die ze importeren moeten dus in de EU geregistreerd staan.
 

Bron: WWF