Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Toxische stoffen > Het probleem

Toxische stoffen: Het probleem

Tussen 1930 en 2000 nam de jaarlijkse wereldwijde productie van door de mens geproduceerde chemische stoffen toe van 1 miljoen tot 400 miljoen ton.

Veel chemische stoffen hebben zeker hun nut in onze maatschappij, denken we maar aan de gezondheidszorg. Maar helaas vormen sommige stoffen een bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Bovendien zijn van veel stoffen de gevolgen op lange termijn niet of niet voldoende bekend.

Ze zitten overal…

We zijn als het ware door chemische stoffen 'omsingeld': ze zitten in pesticiden, cosmetica, kunststof voor babyflesjes, computers,… Onze maatschappij van de 21ste eeuw berust voor een groot stuk op (en in?) chemische stoffen.

Chemische stoffen blijven echter niet “mooi op hun plaats zitten”. Zowel bij de productie als bij het gebruik komen ze in het milieu terecht. Via de lucht en het water kunnen ze zich bovendien over zeer grote afstanden verplaatsen en vele kilometers verder opgenomen worden door mensen, dierne en planten.

Gevaarlijke chemische stoffen hebben zich verspreid over alle gebieden op aarde en alle levende wezens dragen er de gevolgen van:. vogels, ijsberen, kikkers, alligators, panters… Onderzoek bij mensen bracht aan het licht dat sommige personen wel 300 chemische stoffen in hun lichaam hebben zitten.

Schadelijke eigenschappen

Van de chemische stoffen die vandaag nog steeds in gebruik zijn, maaken we ons vooral zorgen over stoffen met volgende eigenschappen:

  • zeer persistente stoffen stoffen (die niet of zeer moeilijk afbreekbaar zijn) en zeer bioaccumuleerbare stoffen (die zich opstapelen in levende organismen).
  • EDC's (endochrine disrupting chemicals) die bij mens en dier de werking van de hormonen verstoren.
  • Stoffen die kankerverwekkend zijn, die het voortplantingsvermogen aantasten of die het DNA beschadigen.

Een groot gebrek aan veiligheidsgegevens

Slechts voor 14% van de meest gebruikte chemische stoffen is de minimaal vereiste hoeveelheid gegevens om een veiligheidsevaluatie te kunnen uitvoeren publiekelijk beschikbaar.

REACH voor een gezondere toekomst

REACH, het Europese wetsvoorstel over de controle op chemische stoffen, kan een belangrijke bijdrage leveren om de impact van deze stoffen op mens en milieu te beperken. REACH moet het mogelijk maken chemische stoffen beter te identificeren en de gevaarlijkste stoffen geleidelijk aan van de markt te doen verdwijnen.


 

Bron: WWF