Goede fiets

Waar vandaan: Mobiliteit > Veilig Fietsen > Koop een geschikte fiets

Koop een geschikte fiets

Een goede fiets is een investering in vele jaren fietsplezier, comfortabele verplaatsingen en garandeert vooral een veilige en efficiënte verplaatsing in het verkeer.

Ga niet over één nacht ijs, laat u degelijk adviseren en maak een bewuste keuze. Beslissingen louter op basis van uw budget kunnen u op lange termijn duur te staan komen.

Type fiets
Waarvoor gaat u de fiets gebruiken?
De verschillende types van fietsen zijn ontwikkeld naargelang het gebruik ervan en dat vertaalt zich in specifieke eigenschappen en tekorten. Een verkeerd gebruik van de fiets brengt dus risico’s met zich mee.

Bv. Aantal fietskilometers: Informeer u voor uw aankoop duidelijk over welk type fiets overeenstemt met uw gewenst gebruik!
Wie regelmatig langere fietstochten maakt, heeft andere eisen dan wie driemaal per week naar het centrum rijdt om boodschappen te doen. Intensief fietsgebruik vraagt een grotere investering. Ook hierbij kan een fietsspecialist u helpen een keuze te maken uit het ruime aanbod.

Bv. Fiets op maat: Laat uw fiets uitmeten op maat. Een gespecialiseerde fietsverkoper zal bovendien uw stuur, uw zadel en uw pedalen precies afstellen op uw maat.

Elke fiets moet aangepast zijn aan de afmetingen van de fietser. Een verkeerde maat veroorzaakt snel vermoeidheid en zelfs pijnproblemen. Wie niet comfortabel in het zadel zit, kan zijn of haar fiets niet altijd veilig besturen.

Mountainbikes worden gebruikt om op onverharde wegen en banen te rijden, het zogenaamde offroad rijden. Dit type fietsen wordt ook aangeduid met de afkortingen MTB of ATB (All Terrain Bicycle).

Racefietsen zijn niet gemaakt om verlichtingen en reflectoren op te monteren. Niet geschikt dus voor wie ’s morgens vroeg of ’s avonds laat de baan op gaat.

SPORT

Fietsen met een racefiets vereist een speciale afstelling. De juiste houding vindt u pas na jaren. Dit heeft zowel met de fiets zelf te maken als met uw lichaam dat voortdurend verandert. Een racefiets is in principe gemaakt om sneller mee te fietsen. Idealiter worden de handen onderaan de stuurboog geplaatst. Oudere fietsers kunnen deze houding als vervelend ervaren. Rugklachten zijn het meest voorkomend. Plaats het zadel niet teveel boven het stuur om overbelasting van de rug te voorkomen. Gebruik liever een iets langere stuurpen en laat de hoogte van zadel en stuur niet teveel verschillen. ¹

Stadsfietsen zijn uitstekend uitgerust met spatborden, verlichting, bagagedrager en kledijbeschermers; de ideale fiets dus voor kleinere verplaatsingen. Bv. Om boodschappen te doen, familie of vrienden te bezoeken, ....

Hybride fietsen combineren verschillende functies. Ze zijn sportief maar bieden toch de bescherming en de voordelen van een stadsfiets. Vergeet echter niet dat de kaders anders zijn waardoor de fietshouding eerder sportief is.

Driewielers winnen steeds meer aan populariteit. Lage instapfietsZe bieden een oplossing aan mensen die moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren op de fiets.Een driewieler besturen vereist wel andere vaardigheden danhet besturen van een ‘gewone’ fiets,zeker in de bochten. Hun stabiliteit is een voordeel in het verkeer maar ze zijn minder manoeuvreerbaar vooral op drukbevolkte wegen.

Een fiets met lage instap. Door de lage instap leent deze fiets zich uitermate voor mensen die moeite hebben om het been hoog op te tillen. Zowel mannen als vrouwen weten dit type van fiets te appreciëren.

Fietsen met elektrische trapondersteuning

Artikel
Nooit meer moe op de fiets
Wat u moet weten over elektrische fietsen

Droomt u van fietsen met weinig inspanning? Wilt u het gevoel dat u altijd de wind in de rug heeft? Dan is de elektrische fiets wat u zoekt.

Zalig comfortabel
Elektrische fietsEen elektrische fiets staat synoniem met comfortabel fietsen. Omdat de elektrische aandrijving voor trapondersteuning zorgt, moet de fietser minder inspanningen leveren.
Mijnheer en mevrouw Jaenen uit Limburg (allebei 80 jaar en fietsliefhebbers):
Wij fietsen gemiddeld 4.300 kilometer per jaar. Sinds we de elektrische fiets gebruiken, is dat niet verminderd, maar kost het ons veel minder moeite.” 
De overschakeling op een elektrische fiets is niet altijd evident. De kostprijs ligt heel wat hoger dan bij een klassieke fiets en ook de perceptie speelt een rol. Daarom is bij veel senioren de drempel soms nog groot.
Ook mijnheer en mevrouw Jaenen moesten even wennen aan het idee. “In het begin denk je dat je niet meer bekwaam bent om met een gewone fiets te rijden. Nu vind ik het heel normaal. Het leukste is dat je niet moe bent als je thuiskomt. Zelfs niet met de wind op kop!

En de wet? ²
Volgens de wet is een fiets een rijwiel dat ‘door middel van pedalen door één of meer van zijn berijders wordt voortbewogen en niet met een motor is uitgerust’. De elektrische fiets maakt gebruik van een hulpmotor die ondersteuning biedt bij het trappen. Hoe snel u rijdt, hangt af van de inzet van de fietser zelf. Die nuance is belangrijk, want daardoor is een elektrische fiets, voor de wet een fiets. Dat geldt dus voor rijwielen die een elektrische hulpmotor hebben maar slechts werken als de pedalen worden gebruikt. Let wel op: het vermogen van de motor mag niet hoger zijn dan 0,25 kilowatt. Met een elektrische fiets rijden, heeft dus verder geen gevolgen op het gebied van helmplicht of verzekeringsplicht.

 

¹ Cf. www.vlaamsewielrijdersbond.be
² www.elektrische-fietsen.net

Bron: Fietsersbond vzw

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Ken je iemand persoonlijk die doof of slechthorend is?