Diefstal voorkomen

Waar vandaan: Mobiliteit > Veilig Fietsen >Fietsdiefstal voorkomen in 10 stappen

Fietsdiefstal voorkomen in 10 stappen

Wist u dat meer dan de helft van de fietsen voor de deur van de woning wordt gestolen?

De overige diefstallen gebeuren op plaatsen waar veel fietsen staan, zoals bij stations, scholen, winkels, uitgaansgelegenheden en sportterreinen.

Doorgewinterde, gewiekste fietsendieven opereren het liefst overdag op een drukke plaats.

  1. Laat uw fiets steeds slotvast achter, ook al bent u maar even weg (bijvoorbeeld bij de bakker).

  2. Ideaal is dat u zowel het frame als de beide wielen vastmaakt. Indien u enkel uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Zeker bij langparkeren moet u minstens het frame vastmaken.

  3. Maak uw fiets met het frame(!) vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Liefst een fietsenstalling, maar een paal is ook mogelijk.

  4. Gebruik een goed slot en eventueel zelfs twee sloten (dan liefst twee verschillende). Het komt er op aan om het de fietsendief zo moeilijk mogelijk te maken.

  5. Indien u een kettingslot (of krulkabelslot) gebruikt, bevestig dat dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt immers het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond als steun gebruikt worden bij het breken van het slot.

  6. Een beugelslot hangt u best zo laag mogelijk. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

  7. Stal uw fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel voorbijgangers komen en waar een goede verlichting is. Zo is er een voortdurende controle.

  8. Laat niets achter in fietstassen of op uw bagagedrager. Een fietspomp, fietscomputer en afneembare verlichting, haalt u best van de fiets wanneer u deze voor langere tijd wilt parkeren.

  9. Laat uw fiets graveren.

  10. Noteer de nodige gegevens van uw fiets (op een fietspas) en neem eventueel een foto.

 
     
 

 

Bron: Fietsersbond vzw

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: