GPS voor Fietsers

Waar vandaan: Mobiliteit > Veilig Fietsen > GPS voor Fietsers

GPS voor fietsers

De recreatieve fietser kan de laatste jaren dankbaar gebruik maken van allerhande thematische fietsroutes en de fietsknooppunten in de provincies.

Langs goed uitgestippelde wegen kan u zo vele stukken van het land ontdekken en volop genieten.

Uiteraard kan u ook zelf een tocht uitstippelen langsheen de mooiste plekjes. Hiervoor kan u gebruik maken van gedetailleerde kaarten of een beroep doen op een navigatiesysteem zoals GPS (Global Positioning System).

Een GPS speciaal voor de fiets

GPS voor de fietsMr. Claes is fervent fietser en geeft cursussen over het gebruik van de GPS op de fiets. “Een normaal GPS-toestel voor autonavigatie is niet geschikt voor de fiets. De accu is te snel leeg, het toestel is niet waterdicht en kan bovendien niet tegen de trillingen op de fiets.”

Specifieke fiets-GPS-toestellen zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik op de fiets en gaan tot acht uur mee. Elektronische fietsnavigatie is bovendien kind van deze tijd en doet dan ook veel meer dan enkel het aangeven van de juiste richting. “Het toestel verwittigt u bij richtingsveranderingen. U kan dus uw aandacht volledig bij het verkeer houden. Ook het ongemak van een natte wapperende kaart is met dit systeem niet aan de orde.”

Bovendien geeft het toestel u heel wat extra informatie mee; nabijgelegen drank- of eetgelegenheden of de dichtstbijzijnde fietsenmaker vindt u in een handomdraai. Afhankelijk van het model vindt u er ook de hoogte waarop u zich bevindt, uw hartslag en de trapfrequentie op terug.

Het gebruik van de GPS vereist enige oefening maar eens u er weg mee bent, biedt het tal van mogelijkheden.“U kan uw routes zelf uitstippelen op topografische kaarten en opladen op uw fiets-GPS. Er zijn ook heel wat routeplanners te ontdekken op internet. Voor de fiets-GPS kan men heel eenvoudig fietsroutes downloaden.’

De GPS voor de fiets is een nuttige hulp voor onderweg. Niet alleen rijdt u er veiliger door, uw weg terug vinden was nog nooit zo gemakkelijk. “Bezitters van een fiets-GPS rijden nooit meer verloren omdat de ene of andere lieverd de fietswegwijzers heeft verdraaid of dat ze verwijderd werden en niet teruggeplaatst na wegwerkzaamheden.”

 

Bron: Fietsersbond vzw

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?