'Goede' en 'slechte' cholesterol

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Cholesterol: 'Goede' en 'slechte' cholesterol

'Goede' en 'slechte' cholesterol

Vaak wordt gesproken over twee soorten cholesterol: 'de goede' en 'de slechte'.

Eigenlijk gaat het dan over het 'transportmiddel' waarin de cholesterol door het bloed wordt vervoerd. De goede soort verwijdert het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden. Deze wordt HDL-cholesterol genoemd. De slechte cholesterol noemt men LDL-cholesterol.

De verhouding totaal cholesterol op de goede HDL-cholesterol is ook belangrijk.


Dossier Voeding en gezondheid - CholesterolEchter een teveel aan cholesterol in het bloed ten gevolge van een onevenwichtig voedingspatroon (rijk aan verzadigde vetten en cholesterol) ligt aan de basis van hart- en vaatziekten maar is slechts 1 van de vele risicofactoren ervan.

Nochtans wordt een te hoge cholesterol toch nog altijd beschouwd als de belangrijkste risicofactor. Het Interheart-onderzoek uit 2005 in 52 landen dat een uitgebreid overzicht biedt van onderzoeken (>90.000 patiënten), besloot dat elke verlaging van het LDL-cholesterolgehalte met 40mg/dl, 20% vermindering van het cardiovasculaire risico oplevert. Dus hoe minder cholesterol hoe beter.

Als er een teveel aan cholesterol circuleert (LDL-cholesterol), bestaat het risico dat deze de bloedvatwanden gaat aantasten.

 

Bron: Vitelma

 
E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?