Soja en cholesterol

Waar vandaan: Culinair > Voeding en gezondheid > Soja en cholesterol

Soja en cholesterol

In een evenwichtige en gevarieerde voeding, met een beperkte inname van verzadigde vetzuren en cholesterol, kunnen soja-eiwitten het cholesterolgehalte verlagen.

Wetenschappers* hebben bevestigd dat de opname van 25 g soja-eiwitten per dag kan leiden tot een cholesterolverlaging. Hoe je 25 g soja-eiwitten kunt opnemen? Heel eenvoudig: gebruik 3 à 4 porties sojaproducten per dag. Bovendien zijn alle sojaproducten cholesterolvrij.

*Food and Drug Administration – Joint Health Claims Initiative

Hieronder een tabel met praktische richtlijnen over hoe 25 g soja-eiwit per dag opgenomen kan worden. Door het uitgebreid aanbod sojaproducten, is dit relatief eenvoudig.

 

Tabel: Voeding om per dag ongeveer 25 g soja-eiwit op te kunnen nemen

Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
 
Ontbijtgranen met sojadrink
(150 ml)
Glas sojadrink (250 ml) Ontbijtgranen met sojadrink
(150 ml)
Ontbijtgranen met sojadrink
(150 ml)
Sojayofu*
(125 g) met ontbijtgranen
 
1 sojayofu* 1 sojayofu*   1 sojayofu* 1 vruchten-milkshake met sojadrink
(220 ml)
 
1 vruchten-milkshake met sojadrink
(220 ml)
  Cappuccino met sojadrink
(150 ml)
Sojadrink in 4 kopjes thee per dag 1 sojadrink
(250 ml)
 
Vegetarisch gehakt met een korst van aardappelpuree
(100 g)
Gepaneerde sojafilet licht gekruid
(85g)
Zoetzure groenten met gemarineerde tofu
(120 g)
Groentewok met pittig gekruide tofureepjes
(90 g)
Sojadessert  
25,5 g
24 g
24 g
27 g
24 g
Dagelijkse opname aan sojaproteïnen

*yofu: alternatief voor yoghurt obv soja.

 

Bron: Alpro