Symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker: Symptomen

Prostaatkanker gaat niet gepaard met specifieke symptomen.

Meestal blijft de ziekte onopgemerkt gedurende verschillende jaren. De kanker moet al een zekere grootte hebben bereikt vooraleer er zich problemen voordoen zoals de samendrukking van de urinewegen. Een minder krachtige urinestraal, vaker moeten plassen (ook 's nachts), een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, troebele of bloederige urine zijn symptomen die de aandacht moeten trekken. Het is hoe dan ook verstandig met zo'n klacht naar de arts te stappen om te laten uitzoeken wat er precies aan de hand is.

Dergelijke problemen bij het plassen komen vaak voor bij oudere mannen. Doorgaans is dat het gevolg van een vergrote prostaat (goedaardig gezwel) en niet van een kanker.

Een kwaadaardig prostaatgezwel dat de naburige organen overwoekert, kan gepaard gaan met doffe pijn in de onderbuik of de onderrug, met irritatie aan het rectum (endeldarm). Bij overwoekering van de lymfe stellen artsen soms een oedeem (zwelling) aan het been of het geslacht vast. Deze symptomen treden pas in een laat stadium op.

Het gebeurt vaak dat de ziekte pas aan het licht komt wanneer uitzaaiingen klachten veroorzaken, voornamelijk in de botten (spontane breuken, pijnlijke beenderen).

Opsporing via PSA-controle (Prostate Specific Antigen) van het bloed laat evenwel toe om een eventuele prostaatkanker in een veel vroeger stadium op te sporen bij mensen die niet met bijzondere klachten te kampen hebben. Systematische opsporing door middel van PSA-dosering in het bloed bij de algemene populatie van mannen boven een bepaalde leeftijd wordt op dit ogenblik echter niet aanbevolen.

 

Bron: Stichting tegen Kanker