Waar vandaan: Toerisme > Oost-Vlaanderen > Scheldeland > Bezienswaardigheden

Oost-Vlaanderen > Scheldeland > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Een overzicht van enkele opmerkelijke bezienswaardigheden:

Begijnhofmuseum Dendermonde

Het Dendermondse Sint-Alexiusbegijnhof dateert van 1288. Het is een pleinbegijnhof met een groene dries en een kerkje, omkranst met een zestigtal woningen uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Eén kleine woning (nummer 11 - Heilige Bonifacius) werd in 1973 ingericht als een 19de-eeuwse begijnenwoning. Op de gelijkvloerse verdieping trekken de voutekamer en de keuken de aandacht. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers met hun typische hemelbedden.

De voormalige woning (nummer 25 - Heilige Begga) van de Grootjuffrouw werd in 1981 ingericht als het tweede luik van het begijnhofmuseum. Deze uit de 16de eeuw daterende woning werd naderhand uitgebreid en verbouwd. In de grote ontvangstkamer bewonderen wij schilderijen, meubelen en andere voorwerpen en documenten die het begijnenleven illustreren. Een kleine ontvangstkamer geeft toegang tot een als slaapkamer ingerichte ruimte en een statig salon met de portretten van de laatste grootjuffrouwen.

Openingsuren: van 9.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 18.00
Openingsperiode: dagelijks open van 1 april tot 31 oktober (maandag gesloten)
Begijnhof 11 en 25
9200 Dendermonde
Tel.: 052-21 30 18
Fax: 052-21 47 36
E-mail: musea@dendermonde.be
Website: www.dendermonde.be

Stadhuis, belfort en Lakenhalle Dendermonde
De oudste vermelding van onze Lakenhalle dateert van 1293-1294, toen de voorganger van het huidige Vleeshuis totaal versleten was. In de toen opgetrokken nieuwbouw werd het Vleeshuis ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping en de Lakenhalle op de eerste verdieping. Die lakenhalle was echter snel te klein en de lakenwevers

vonden dat ze te weinig plaats hadden. Ze kregen in 1337 de toelating om aan de andere kant van het marktplein een nieuwe Lakenhalle op te richten, die pas in 1350 voltooid raakte. Ze bestond toen uit een rechthoekig gebouw van twee bouwlagen, met aan de zijde van de Grote Markt onderaan vier rondbogig afgedekte toegangspoorten en bovenaan vier kruisvensters. Langs de zijde van de Vismarkt was het gebouw voorzien van een grote trapgevel van vier bouwlagen, opgewerkt met kruisvensters en onderaan voorzien van drie poorten, die toegang verleenden tot een driebeukige halle. Op de eerste verdieping bevond zich het vergaderlokaal van de lakenwevers.

In 1377 besloot men naast deze lakenhalle een belfort te bouwen. De voorgevel was versierd met vijf nissen. In de toren werden de stedelijke privileges bewaard in een brandvrije kamer.
Grote Markt
9200 Dendermonde
Tel.: +32-51-21 39 56

Belfort en schepenhuis Aalst

Samen met het Oud-Hospitaal en de Sint-Martinuskerk behoort het Oud- Schepenhuis tot de meest waardevolle gebouwen van de stad. In feite gaat het om een geheel van drie gebouwen, nl. het schepenhuis, de belforttoren en het gebedshuisje. Het Oud-Schepenhuis beheerst de Grote Markt op unieke wijze. Het gebouw biedt een zeer waardevol overzicht van drie eeuwen profane bouwkunst in de Nederlanden. Het in 1225 opgerichte schepenhuis van Aalst is het oudst bewaarde schepenhuis van de vroegere Nederlanden. Het werd opgetrokken in Ledische zandsteen om de zeven Schepenen van het Land van Aalst toe te laten hun administratief en rechterlijk ambt naar behoren uit te oefenen. De achtergevel toont een vroeggotisch profiel, kantelen en een trapgevel, terwijl de vensteropeningen van de benedenverdieping nog tot de Romaanse stijlperiode behoren. De ronde hoektorens versterken de rechthoekvorm van het gebouw en maken het slanker.
Grote Markt
9300 Aalst

Kasteel van Laarne

Dit bewoond kasteel uit de XIIIe eeuw op 15 km van Gent is eigendom van de v.z.w. “Koninklijke Vereniging der Historische Woningen van België”. Ingrijpend verbouwd in de XVIIe eeuw en gerestaureerd in 1962 en 1991.
Uitzonderlijke meubels, wandtapijten en schilderijen en de Europees vermaarde “Zilvercollectie D'Allemagne” bevinden zich tussen de muren
Openingsuren: van pasen tot eind oktober elke zondagnamiddag van 14.00 tot 17.30
Eekhoekstraat
9270 Laarne
Tel.: +32-9-230 91 55 ; Fax: +32-9-231 66 14

Middelpunt van Vlaanderen
Begin februari 1999 belde de Leuvense professor Van der Waeteren naar het gemeentehuis van Buggenhout, met de mededeling dat het middelpunt van Vlaanderen in Buggenhout ligt. Het bepalen van dit punt was een opdracht die door 4 studenten burgerlijk ingenieur en hun werkleider werd uitgevoerd. Het middelpunt van Vlaanderen werd bepaald in Opdorp vlakbij het 3-provinciënpunt in de Biesten. Op 24 februari werd de pers opgetrommeld, samen met de kinderen van Opdorp, leden van de gemeenteraad, buurtbewoners, ... De studentengroep wees dan de exacte plaats aan. Dit bracht wel enige consternatie mee daar het op het aanplantingsveld van een boer gelegen was, en die was uiteraard niet gelukkig met het voorstel om van zijn terrein een toeristische trekpleister te maken. Na de toenmalige persheisa werd het stil rond het middelpunt. Het was ook absoluut niet ideaal bepaald: nogal verloren aan het begin van een veld in Opdorp, dichtbij de grens met St.-Aamnds, bereikbaar via een veldwegeltje, geen huizen in de buurt. In 2001 werd de draad weer opgenomen door het nieuwe gemeentebestuur. Na verschillende denkpistes werd tijdens de gemeenteraad van 23 januari 2003 beslist een perceel grond aan te kopen, gelegen in de buurt van het middelpunt. Op dit perceel van 240 m² staat nu het kunstwerk 'Het Middelpunt' van de Opdorpse beeldhouwer Roger Van Den Eede, een rustbank en een infobord. Op zondag 25 mei 2003, tijdens de Dag van het Park, is dit parkje officieel ingehuldigd door het gemeentebestuur.
Opdorp
9255 Buggenhout

Scheepvaartmuseum Baasrode

De geografische geschiedenis van Baasrode (in één tij kon het traject Antwerpen-Baasrode omzeild worden) zorgde ervoor dat dit kleine Scheldedorp reeds in de vroegste Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum. Een ets van P. Breughel wijst in die richting. Het huidige museum is gevestigd in de authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme. Dit als monument beschermd gebouw dateert uit 1830. Het bezit prachtige plafondschilderingen uit 1852 (in de Koninklijke Salons) en eveneens waardevolle muurfresco's (1895) die Art-Nouveaukenmerken vertonen. De collectie van het scheepvaartmuseum geeft een globaal beeld van de scheepsbouw in Vlaanderen tijdens de laatste twee eeuwen. Er is een permanente tentoonstelling van tientallen scheepsmodellen en halfmodellen, alsook van een reeks gereedschappen voor het bouwen van houten en ijzeren schepen.

Een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting geeft een beeld van het schippersleven tijdens de voorbije decennia.
Het museumarchief omvat meer dan 3.000 constructieplannen van diverse scheepstypes. Deze plannen worden gebruikt in de modelbouwklas.
Elk museumseizoen organiseert het scheepvaartmuseum een thematentoonstelling met uiteenlopende onderwerpen die steeds verbonden zijn met de lokale en maritieme geschiedenis .
Het symbool van het museum, de scheepslamp van het type 'Bostroëneir' (de petroleumlamp die zelfs bij de zwaarste stormen blijft branden) is een origineel Baasroods ontwerp met internationale faam.
Openingsuren: Geopend elke zaterdag van 14 tot 18 uur en elke zondag van begin april tot eind oktober van 14 tot 18 u. Ook op afspraak.
Sint-Usmarusstraat 137
9200 Baasrode
Tel.: 052-33 34 26 ;Fax: 052-33 23 08
E-mail: scheepvaartmuseum.baasrode@pandora.be
Website: www.dendermonde.be

Waterkasteel Moorsel

Dit renaissance-waterslot werd omstreeks 1520 gebouwd door de kardinaal-abt van Affligem, Karel van Croy. Behoudens enkele verbouwingen in 1661 en herstellingen in 1894 en 1980 bleef het gebouw grotendeels in zijn oorspronkelijke toestand bewaard. Het werd oorspronkelijk opgericht als 'séjour de plaisance', een lustoord voor de wereldlijke abt van Affligem die, zoals bronnen verhalen, de volle vrijheid gaf aan wereldse driften. Het gebouw is opgetrokken in baksteen en de versieringen zijn aangebracht in harde zandsteen. Het geheel ademt een rustig en voornaam voorkomen, de evenwichtigheid van de renaissance is volledig bewaard gebleven. De sierlijke hoekgebouwen met vleugelconsoles omsluiten een stemmig binnenplein.
Opwijksesteenweg ,9310 Moorsel

Sint-Martinuskerk Aalst
De 15de-eeuwse Sint-Martinuskerk, naar ontwerp van de grote kathedralenbouwers Herman en Domien De Waeghemakere en Laurens Keldermans, is onvoltooid gebleven. Toch vormen koor, dwarsschip en straalkapellen een evenwichtig architectonisch voorbeeld van Brabantse hooggotiek. Het schilderij 'Christus stelt de H. Rochus aan tot patroon van de pestlijders' van Pieter Paul Rubens, het Van Peteghemorgel en de fraaie sacramentstoren van du Quesnoy de Oude zijn slechts enkele van de ruim vierhonderd meestal barokke kunstwerken die de kerk sieren.
Sint-Martensplein
9300 Aalst

Bekijk ook eens onze rubriek Dagtrips

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Toerisme Oost-Vlaanderen