Waar vandaan: Toerisme > Oost-Vlaanderen > Meetjesland > Bezienswaardigheden

Oost-Vlaanderen > Meetjesland > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Canadamuseum
In 1995 werd het Canadamuseum opgericht ter nagedachtenis aan, en als eerbetoon voor, de Canadese soldaten die de streek in 1944 hadden bevrijd. Van die moeilijke militaire operatie getuigt ook het Canadese militaire kerkhof op een steenworp van het museum. In diorama's wordt het verhaal van de mobilisatie, de bezetting en de bevrijding van het Meetjesland gebracht. Zo wordt onder andere de slag aan het Leopoldskanaal realistisch in scene gezet met tientallen soldaten en een overtuigend arsenaal wapens. Daarnaast zijn uniformen, wapens, foto's affiches, krantenknipsels en originele gebruiksvoorwerpen te bezichtigen.
NIEUW: Miniatuurmuseum met slagvelden over de WO II op schaal 1/35/
NIEUW: Museum over ons vorstenhuis

Openingsuren: open elke werkdag van 10 tot 18 uur. Van november tot eind maart van 12 tot 18 uur.
Openingsperiode: Gesloten op maandag.
Heulendonk 21
9991 Adegem
Tel.: 050-71 06 66
Fax: 050-71 71 32
E-mail: info@canadamuseum.be
Website: www.canadamuseum.be

Kasteel van Poeke

Het kasteel van Poeke is een indrukwekkend waterkasteel dat zo uit de Loirestreek lijkt weggeplukt. Het eerste kasteel werd in 1453 door soldaten van Filips de Goede met de grond gelijk gemaakt. Het kasteel werd heropgebouwd op initiatief van Jan-Baptist Preudhomme d'Hailly. Het was echter de kamerheer van Maria - Theresia die het huidige uitzicht van het kasteel bepaalde. Sinds 1977 worden er onafgebroken renovatiewerken uitgevoerd door de gemeente Aalter.
Openingsuren: Enkel voor groepen vanaf 20 personen op aanvraag. De kasteeltuinen zijn wel vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

Kasteelstraat
9855 Poeke
Tel.: (0)51-68 64 25

Plattelandscentrum Meetjesland
Het Plattelandscentrum probeert op een hedendaagse, kritische en verhelderende manier de vervreemding van land- en tuinbouw tegen te gaan. In het centrum is een educatieve opstelling te zien over de land - en tuinbouw, en over het leven in een plattelandsregio als het Meetjesland. In een eigen bioscoopzaal kan een kortfilm rond de thematiek landbouw - consument - voeding bekeken worden. Met het centrum en tal van andere projecten streeft het Plattelandscentrum Meetjesland naar duurzaam plattelandstoerisme, dat respect heeft voor het platteland en zijn bewoners.

Leemweg 24
9980 Sint-laureins
Tel.: 09-379 78 37
Fax: 09-379 74 78
E-mail: info@plattelandscentrum.be
Website: www.plattelandscentrum.be Openingsuren: Do en vrij: van 13.30 tot 16.30 uur. Voor groepen altijd op afspraak. Toegankelijk voor mindervaliden

Stadhuis Kaprijke
Een plaatje. Beter kan je het geheel van prachtig dorpsplein en stadhuis niet beschrijven. Hoewel Kaprijke al sinds eeuwen geen stad meer is, wordt het gemeentehuis nog altijd als "stadhuis" betiteld, waarmee herinnerd wordt aan de stadsrechten die Kaprijke samen met Eeklo in 1240 binnen het Brugse Vrije kreeg. Het gemeentehuis was tot voor kort gevestigd in dit Oude Schepenhuis, waarvan de eerste vermeldingen teruggaan tot 1455. Nu heeft het gebouw een nieuwe functie als kunstgallerij en dienst toerisme.

Jeneverhuis Van Hoorebeke
'Nen dreupel'. In het Eeklose dialect is het woord voor een glaasje jenever op zich al een streling voor de tong.
De geschiedenis van dit lekkere drankje komt uitgebreid aan bod in het Jeneverhuis Van Hoorebeke. Hoe het familiegeheim van deze stokersfamilie doorgegeven werd en hoe de 'Hoorebeke' zijn unieke smaak krijgt... U leert het er allemaal. En wat meer is: u proeft het er ook allemaal, want een bezoek is niet af zonder een degustatie van de innemende klare.
Groepsbezoeken: iedere dag, behalve zondag. Op afspraak.

Van Hoorebekeplein 2
9900 Eeklo
Tel.: 09-378 44 44 of 09-373 46 75
Openingsuren: 10.00 tot 12.00
Openingsperiode: dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag

Godshuis Sint-Laureins

De majestueuze koepel van het al even majestueuze Godshuis domineert het hele dorpszicht van Sint-Laureins. Het gebouw werd opgetrokken om dienst te doen als weeshuis. Als snel werd er een klooster in ondergebracht.

Sinds 1992 stond het gebouw op een vreselijke manier te vervallen. Gelukkig kochten enkele jaren geleden twee moedige projectontwikkelaars het gebouw en werd begonnen aan een moeizame restauratie. Nu zijn in het indrukwekkende gebouw verschillende feestzalen ingericht.
9980 Sint-laureins
www.godshuis.be

Huysmanshoeve
In het hart van het Meetjesland, net buiten Eeklo, ligt de Huysmanhoeve. Het complex vindt zijn oorsprong in de 13de eeuw. Het poortgebouw en het woonhuis werden aangekocht en gerestaureerd door de Provincie Oost-Vlaanderen. In het oude woonhuis vond het Bezoekerscentrum een onderkomen.
De restauratiewerken herstelden het interieur van de hoeve zoals het er in de 18de eeuw uitzag. Het sprak dan ook voor zich dat er bij de inrichting van het bezoekerscentrum hiermee zo veel mogelijk rekening werd gehouden. In het bezoekerscentrum krijgt de bezoeker informatie aangeboden over de geschiedenis, de natuur, het landschap en de cultuur in het Meetjesland.
Openingsuren: Dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur.
Openingsperiode: van midden april t.e.m. de eerste week van november
Tel.: 09-327 04 47
Fax: 09-376 74 76
www.huysmanhoeve.be

Bekijk ook eens onze rubriek Dagtrips

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Toerisme Oost-Vlaanderen


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Ken je iemand persoonlijk die doof of slechthorend is?