Kinderen op vakantie: laat ze niet verloren lopen!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Nuttige Tips > Kinderen op vakantie

Kinderen op vakantie: laat ze niet verloren lopen!

Vakantie is heus niet altijd synoniem met een paradijselijk verlaten eiland, maar kan evengoed massa, stranden, markten, pretparken, betekenen. Wie is nog nooit in paniek geraakt omdat een kind dat er zo-even nog was, plots in rook lijkt opgegaan? Ziehier enkele veiligheidstips om van uw vakantie te profiteren zonder er grijze haren van te krijgen?

Een paar meter afstand, een paar seconden onoplettendheid en het is zo ver: uw oogappel is verdwenen. Onvindbaar, zo lijkt het! Gelukkig vindt u uw schavuit in de meeste gevallen een paar minuten later terug in de armen van een onbekende vrouw die zich vertederd over hem ontfermt, of hoort u door de microfoon van de strandhulppost dat uw kind is teruggevonden.

U geeft zoon- of dochterlief een korte donderpreek en een flinke knuffel, waarna alles weer koek en ei is. Ziehier enkele voorzorgen om te vermijden dat de "vermissing" van uw kind te lang duurt of uitgroeit tot een ernstig probleem?

Letterlijk bij de hand nemen

In uitzonderlijke omstandigheden kan het om veiligheidsredenen nodig zijn dat uw kind uw hand vast neemt, ook al vindt het zichzelf daar intussen te oud voor. Leg het in dat geval kort uit waarom (zonder noodzakelijk in detail te treden, want het is zinloos om het angst aan te jagen).

Maak het ook kort en krachtig duidelijk dat grillen nu niet op hun plaats zijn en dat het u blindelings moet gehoorzamen. Niet alleen opdat het niet van uw zijde zou wijken, maar ook om te vermijden dat het ervandoor gaat, bijvoorbeeld omdat u het een derde ijsje of een zoveelste rit in de paardenmolen weigert. Met zoveel volk rond u kunt u zoën probleem missen als de pest!

Informatie die het bij zich moet houden

Denk eraan uw gsm-nummer te noteren op de arm van het kind (met een waterbestendige markeerstift), zodat men onmiddellijk contact kan opnemen met de persoon die er op dat moment voor verantwoordelijk is (ouders, grootouders, vrienden, enz.). Heel praktisch, volgens de Belgische kustpolitie?

U kunt ook een kleine fiche opstellen met enkele nuttige gegevens over het kind. Laat uw kind die fiche wel discreet dragen, rond zijn nek of onder zijn T-shirt bijvoorbeeld. Naast de voornaam van het kind en een gsm-nummer kunt u er ook gegevens op noteren die de redders van pas kunnen komen als het kind verzorging nodig heeft (allergieën, bloedgroep enz.).

Onderschat zijn angst niet

U maakt zich zorgen over zijn verdwijning? Stel u dan in zijn plaats en beeld u in wat het op zulke ogenblikken doormaakt! Als uw kind echt verdwaald is, al is het maar enkele minuten, zal het wellicht in paniek raken en compleet van slag zijn.

Het zal dan ook waarschijnlijk niet in staat zijn om een zinnig antwoord te geven op de vragen van de volwassenen die het hebben gevonden, ook al kan het dat doen in normale omstandigheden.

Aarzel dus niet en noteer uw telefoonnummer op zijn arm of op de infofiche rond zijn nek!

Opvallende kledij?

Zorg ervoor dat uw kind makkelijk herkenbaar is in de massa. Twee suggesties: ofwel laat u het zeer felle kleuren dragen die opvallen, ofwel kiest u voor één effen kleur van kop tot teen, een rode broek en T-shirt bijvoorbeeld! Niet meteen discreet, maar dat is voor één keer ook niet de bedoeling?

Vermijd jeans en donkere T-shirts, want dat zijn de beste manieren om niet opgemerkt te worden! Een effen kleur maakt iemand ook makkelijker herkenbaar op afstand.

Een petje of hoed is een extra herkenningsteken, liefst ook in een opvallende kleur.

Leg samen een afspraakpunt vast

Als u samen met uw kind een kermis of een pretpark bezoekt, doet u bij voorkeur eerst een korte rondwandeling om het terrein te verkennen. Spreek een plek af die het makkelijk kan terugvinden of waarnaar het kan vragen als het oud genoeg is om te communiceren (het toegangsloket, het poppentheater, de ijsberen, enz.).

Kan het de tijd aflezen, spreek dan af op een bepaald tijdstip, mocht het verdwalen (bijvoorbeeld om 17 uur bij de souvenirwinkel).

Hoe dan ook, de beste preventiemethode op openbare plaatsen blijft: verantwoordelijke ouders of volwassenen die het kind aandachtig in de gaten houden!

Vaste herkenningspunten op het strand

Zoek vaste en goed zichtbare herkenningspunten op het strand. Vergeet niet dat, terwijl u zich verdiept in uw tijdschrift of ligt te zonnen, de tijd voorbijvliegt? en het strand verandert met de getijden! Een kind dat op het natte zand speelt, beseft niet altijd dat zijn herkenningspunten (waterplas, zandkasteel, parasol) verplaatst of zelfs verdwenen zijn!

Geef uw kind dus niet de toestemming om te gaan spelen, al is het maar op een paar meter van u, zonder eerst te tonen waar u bent: op de dijk, bij de hulppost, vóór de pier, naast het restaurant met het blauwe uithangbord, enz.

De badge "Hallo Ouders"

U kunt zich ook de badge "Hallo Ouders" aanschaffen, een kleine plastic badge die u kunt bevestigen aan de kleren van het kind. Dankzij dit discrete systeem (de badge bevat geen enkel persoonlijk gegeven van het kind) vormt de persoon die het kind vindt, het nummer 078 15 15 88, dat dag en nacht bereikbaar is, en voert hij vervolgens het unieke identificatienummer in dat vermeld staat op de badge. Die oproep zet een "cascadesysteem" in gang. Daarbij worden de zeven telefoonnummers (gsm mama, gsm papa, thuis, werk,... ) opgebeld die vooraf in volgorde van belangrijkheid zijn geregistreerd (zie de website).

Een deel van de aankoopprijs (5 euro voor drie badges) gaat naar Child Focus . De badges zijn verkrijgbaar in sommige winkels en warenhuizen.

Bel in België de 101

Als u in België uw kind kwijtraakt (of er één vindt!), bel dan naar de politiediensten op het nummer 101. U wordt dan doorverbonden met de politiedienst die zich het dichtst in de buurt bevindt van de vermoedelijke plaats van verdwijning. In de meeste andere Europese landen is dat nummer 112.

Volgens de politie zijn de ouders in de meeste gesignaleerde gevallen niet oplettend genoeg geweest. Dus denk eraan: vakantie, ja, maar ouder ben je élke dag!

Auteur: Gwenaëlle Ansieau, Journaliste - Vivio