Kies goed uw huisdier!

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Zorgen vrijwaren> Nuttige Tips > Kies goed uw huisdier!

Kies goed uw huisdier!

Hond, kat, kanarie, ... : één van deze charmante beestjes zegt u wel iets? Denk dan wel goed na over de implicaties vóór u er één in huis neemt. Een dier is geen wegwerpproduct dat u zomaar vervangt als u het beu bent!

Bezint eer ge begint?

Huisdieren zijn bijzonder populair in ons land. Bewijs: de Belgische gezinnen hadden in 2000 1,1 miljoen honden en 1,7 miljoen katten . Denk eerst goed na als u zich er één wilt aanschaffen, want het dier zal gemiddeld 15 jaar in uw midden vertoeven, dag in dag uit. Neem dus niet impulsief een huisdier dat u meteen weer dumpt als u met vakantie gaat of plots allergisch blijkt te zijn. Dergelijke wantoestanden kunt u maar beter voorkomen? Bovendien is het leven van onze huisdieren niet altijd een pretje en hangt er een prijskaartje vast aan hun verzorging en vertroeteling. Hou daar rekening mee in uw budget, naast de uitgaven voor voeding uiteraard.

Honden en katten op kop

De hond is nog altijd dé trouwe mensenvriend bij uitstek, maar hij vraagt ook bijzondere aandacht. Honden spelen graag en worden even graag uitgelaten. Dat betekent dat u er meer tijd moet in investeren dan in een kat, want die is zelfstandiger en minder aanhankelijk. U woont op een appartement? Dan is een kat beter geschikt dan een grote hond , die veel ruimte nodig heeft. Bovendien moet u er rekening mee houden dat uw hond misschien veel blaft, en uw buren zullen dat maar matig op prijs stellen? Hebt u kinderen, laat ze dan nooit alleen met een grote hond en hou ze uit zijn buurt als hij aan het eten is. Bent u een kattenliefhebber, let er dan op dat uw kat niet op het babybedje klimt en kijk uit voor krabben, vooral in de buurt van de ogen.

Een mannetje of een wijfje?

We mogen niet veralgemenen, maar bij reptielen en vogels de mannetjes doorgaans felle en dus opvallende kleuren. Soms zijn ze echter agressiever (kamhagedissen bijvoorbeeld) of maken ze meer lawaai. Wijfjes daarentegen zijn meestal gevoelig en broos. Hou ook rekening met eventuele contraceptieproblemen en ongewilde zwangerschappen? Bij zoogdieren zijn de mannetjes groter en minder gedwee dan de wijfjes. Niet-gecastreerde honden en katten zijn in de regel energieker, maar hebben wel de kwalijke neiging om ertussenuit te knijpen. Alles hangt echter af van het ras en van hoe u uw dier opvoedt.

Gevoel of rede?

U bezoekt een proefdierenverblijf of een asiel, en ineens hebt u het gevoel: ?Dat is het!?? Uw hart gaat sneller kloppen als u langs een labrador passeert met z?n vertederende ogen, een ongelukkige kanarie of een wanhopige kat? Al te vaak laten we ons bij de keuze van een dier leiden door onze emoties, terwijl we meer rekening zouden moeten houden met onze middelen, met wat we echt willen en hoeveel we erin willen investeren. Zo is een vogel kopen voor een kind niet echt de verstandigste keuze. Deze charmezanger heeft immers dagelijks verzorging nodig, en uw kind dreigt dit algauw moe te worden. Gevolg: vaak zult ú in zijn plaats de kooi moeten schoonmaken en de voeder- en drinkbak moeten bijvullen. Ook daar moet u aan denken als u uw kind een dier cadeau wilt doen. Als u voor een gezelschapsdier kiest, moet u dat echt zelf willen, anders dreigt het een vergiftigd geschenk te worden?

Denk dus goed na en kies met uw verstand en niet met uw gevoel!

Auteur: Sabine Dupont, Journaliste - Vivio