Risico's

Overgewicht: Risico's

Er zijn tegenwoordig nog sterkere aanwijzingen dan in de jaren 90 dat overgewicht en zwaarlijvigheid of obesitas verband houden met kanker. Overgewicht en obesitas vermijden en het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht op volwassen leeftijd, zijn dan ook van groot belang om het risico op kanker te helpen verlagen.

Ook de groei en ontwikkeling van het lichaam in het algemeen hebben de laatste jaren een grotere plaats in kankerpreventie gekregen. Eigenlijk kan men stellen dat de basis van kankerpreventie, doorheen de hele levenslijn loopt. Ze is gelinkt aan voeding en lichaamsbeweging, en start bij het begin van het leven, en zelfs bij de moeder en het ongeboren kind...

Borstvoeding
Verschillende studies konden aantonen dat borstvoeding de moeder kan helpen beschermen tegen borstkanker, zowel vóór als na de menopauze. Bovendien zou borstvoeding voor de baby het risico op overgewicht, en zo onrechtstreeks op bepaalde kankertypes, op jonge en volwassen leeftijd helpen beperken.

Groei & ontwikkeling
Een aantal studies wijzen op een mogelijk verband tussen een hoger geboortegewicht en een verhoogd risico op borstkanker vóór de menopauze.

Studies rond groei en ontwikkeling wijzen vooral op een verband tussen een hoge lengte op volwassen leeftijd en een verhoogd risico op dikkedarmkanker en borstkanker na de menopauze. Vermoedelijk - zij het (voorlopig) minder duidelijk - is er ook een toename van het risico op kanker van pancreas, baarmoederslijmvlies en borst (vóór de menopauze).

Dit betekent niet dat er een rechtstreeks verband zou zijn tussen lengte en kanker, maar wel een onrechtstreeks. De lengte op volwassen leeftijd is namelijk een indicator voor erfelijke-, omgevings-, hormonale- en voedingsfactoren doorheen de groei. De resultaten wijzen bijgevolg duidelijk op het belang van deze factoren in kankerpreventie en zullen in de toekomst verder grondig onderzocht worden.

Overgewicht
Het verband tussen overgewicht en kanker is het duidelijkst voor dikkedarmkanker, waarbij vooral een ophoping van vet rond de buik, ook wel abdominaal vet of in de volksmond 'een appelvorm' het grootste risico zouden vormen.

Ook voor borstkankerrisico na de menopauze tekent zich een duidelijk beeld af: zowel ophoping van vetmassa rond de buik als elders blijken duidelijk het risico te verhogen.

Onderzoek suggereert dat een te hoge vetmassa verder eveneens het risico op een bepaald type slokdarmkanker en kankers van pancreas, baarmoederslijmvlies en nieren doet toenemen. Vermoedelijk wordt ook het risico op galblaas- en leverkanker groter, maar bijkomend onderzoek is nodig.

 

Bron: Stichting tegen Kanker