Waar vandaan: Toerisme > Zonbestemmingen > Spanje > Belangrijke informatie

Zonbestemmingen > Spanje > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Hoe er geraken

Met het vliegtuig.
Er zijn internationale luchthavens in verschillende grote steden en badplaatsen in Spanje. Vanuit België kan je rechtstreeks vliegen naar Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, Malaga, Alicante, Murcia, Valladollid ,Girona, Mallorca en de Canarische eilanden. .
Je kan vliegen met SN Brussels Airlines of met de Spaanse maatschappij Iberia.

Volgende low-costmaatschappijen vliegen eveneens op Spanje vanuit België:
- Virgin-Express
- Ryanair
- Vueling

Verschillende touroperators leggen ook chartervluchten in naar de Spaanse Costa's.

Per trein.
Dagelijkse internationale treinen vanuit Brussel naar Spanje. Dit is niet de eenvoudigste manier van reizen, omdat je moet overstappen (in Parijs en aan de Frans-Spaanse grens). Meer info over reizen naar Spanje per trein bij de NMBS (www.b-rail.be)

Per autobus.
Verschillende Belgische autocarbedrijven leggen busreizen in naar de Spaanse Costa's. Per autocar is vaak de goedkoopste manier om naar Spanje te reizen, maar vaak niet de meest comfortabele. je mopet rekenen dat je naar de meeste plaatsen 15 uur of meer onderweg bent.

Hoe zich verplaatsen

Bus / tram
Omdat niet alle plaatsen per spoor te bereiken zijn, is er een goed netwerk van busdiensten in Spanje. De meeste busmaatschappijen staan met hun lijnen en dienstregelingen op internet. Er is in Spanje geen landelijke busmaatschappij. Per streek of regio wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Autocares Julia is hier een van de grootste van. Kaartjes kunt u doorgaans kopen bij het busstation.
Binnen Spanje met de bus reizen is vaak goedkoper dan per trein, denk daaraan.

Metro
In Barcelona en Madrid is het aangewezen om u met de metro te verplaatsen. Dit is makkelijk, snel en niet duur. Er zijn veel stations in beide steden. Ook van op de luchthaven van Madrid is het veel goedkoper om naar de stad te rijden met de metro, in Barcelona kan u het best de bus naar het centrum nemen. Informeer u dan vooraf aan welke halte uw hotel gelegen is, zodat u niet aan de andere kant van de stad uitkomt.
Op de website van TMB vind u alle informatie over metro en andere openbaar vervoer in Barcelona, met onder meer handige plannetjes om vooraf af te drukken
Voor Madrid kan u zich best bevragen in het Metrostation Baraja op de luchthaven, van waar u op een half uur in Madrid-centrum bent .

Taxi
Alle Spaanse steden en autonome regio's hebben hun eigen ontwerp en taxitarief. Als een taxi vrij is , dan kan u dit zien aan het groene lampje dat bovenop het dak brandt. Bijna alle taxi's zijn voorzien van een meter en de tarieven verschillen per regio en stad. In Spanje is het gebruikelijk en goed mogelijk om vooraf met de chauffeur een vaste prijs af te spreken. Dit voorkomt eventueel achteraf een te hoge rekening.

Trein
De Spaanse spoorwegen heten Renfe. De snelste treinen van de Renfe zijn de TALGO en de AVE-treinen, die vooral tussen de grote steden en langs de kusten voor snelle verbindingen zorgen. Deze treinen zijn snel en comfortabel.

Voor meer informatie over RENFE evenals over prijzen, reserveringen en dergelijk kan u best een kijkje nemen op de website van de RENFE. Reservaties via internet vooraf zijn eveneens mogelijk.

Autoverhuur
Verhuurmaatschappijen ken men vinden in alle grote steden, in een aantal hotels en op de internationale vlieghavens. Je moet je identiteit bewijzen door middel van je identiteitskaart en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.
Het is aan te raden, zeker in de drukke periodes om vooraf een wagen te reserveren. Je kan dit best doen via internet omdat je zo makkelijk prijzen kan vergelijken.
Avis
Hertz

Het rijden


Bijzondere verplichtingen zijn er in Spanje niet (net zoals bij ons moet u uw boorddocumenten bij u hebben, net zoals een gevarendriehoek en dergelijk). Wat wel verplicht is, en bij ons is dit nog niet het geval, is een reflecterend hesje, dat u bij een eventuele pannen in het donker zichtbaar moet maken voor tegenover de andere weggebruikers. U kan dit vragen aan uw verzekeraar of garag.

Parkeren
In Spanje is het vooral in de grotere steden een drama om goed te kunnen parkeren, behalve in de parkeergarages. Let er op dat je op straat dient te betalen bij parkeren op de opanbare weg, niet tot 18 u zoals bij ons, maar tot 20 u.
In het weekend s'avonds parkeren Spanjaarden zich soms op de meest onmogelijke plaatsen; als buitenlander kan u dit beter niet doen.
In sommige steden staan onofficiële parkeerwachters op openbare parkings, die in ruil voor enkele €'s uw wagen in de gaten houden. U kan hier beter op ingaan als u nergens anders kan parkeren, omdat u anders uw wagen wel eens beschadigd zou kunnen terugvinden. Gauwdieven vind je langsheen de kustplaatsen en in de grote steden, laat dus beter geen waardevolle zaken zichtbaar in uw wagen achter.

Het weer

Spanje is voor ons het land van de zon, en dat is het ook (grotendeels). Vooral de kusten hebben het geheel jaar door een aangenaam klimaat.
Het binnenland kan vooral s'zomers erg warm zijn, en is niet altijd aan te bevelen in deze periode.
Het zuiden van het land is ook een stuk warmer in de zomer als je je verwijdert van de kuststreken.
Goede en actuele weersvoorspellingen voor geheel Spanje op deze website.

Accommodatie

Hotels
Spanje beschikt over een breed scala aan hotels. Van eenvoudige nette hostels en pensions tot uitstekende 5 sterren hotels en resorts. Meestal is het voordeliger om vooraf een pakketreis te boeken bij uw reisbureau (of online), vlucht en hotel samen. Reis je met de wagen of met de trein, dan kan je evengoed ter plaatse een hotel boeken. Kijk vooraf dan wel eens naar lokale feesten, want in die periodes kunnen de hotels plaatselijk barstensvol zitten. Zie verder voor deze feesten.
Tijdens de drukke zomermaanden juli en augustus kan je ook vooraf beter boeken als je naar de kust wil.

Campings
Spanje heeft meer dan 1000 campings, verspreid over het gehele Iberische schiereiland en de eilanden. Voor een goed overzicht van campings klikt u deze website .

Appartementen
Spanje beschikt over een ruime keus aan appartementen, bungalows en villa´s.
Hiervoor kan u bst terecht bij een reisbureau of touroperator .

Paradores
Paradores zijn staatshotels die vaak op schitterende locaties of in kloosters, paleizen en kastelen gelegen zijn. Meer informatie op www.parador.es . (Spaans, Frans of Engelstalig)

Enkele leuke verblijven in Spanje vind je hier

Stranden
Spaanse stranden zijn zeer uitnodigend door hun wit zand. Wees voorzichtig en zwem niet waar de vlaggen dit verbieden. De rode vlag geeft strikt verbod. De gele vlag raad u aan om zeer voorzichtig te zijn . De groene vlag duidt aan dat er geen enkel gevaar is.

Officiële Feestdagen
Bijna alles is gesloten op de volgende dagen:
Nieuwjaarsdag
Driekoningen (6 jan.)
Witte Donderdag en Goede Vrijdag
1e Paasdag
Dag van de Arbeid (1 mei)
1e Pinksterdag
Maria Hemelvaart (15 aug.)
Día de la Hispanidad/ Día del Pilar (nationale feestdag, 12 okt.)
Allerheiligen (1 nov.)
Dag van de Grondwet (6 dec.)
Maria Onbevlekte Ontvangenis (8 dec.)
1e Kerstdag

Spanje is een land met enorm veel lokale feesten: carnaval, stadfeesten… Enkele voorbeelden zijn de “stierefeesten” te Pamplona, de stadsfeesten “Pilar” te Zaragoza. Deze zijn heel leuk, maar een onvoorbereide toerist kan voor serieuze verrassingen komen te staan als je een bezoek aan een stad plant waar het toevallig lokale feesten zijn (vooral voor logies en om te parkeren). Een mooi overzicht van de verschillende feesten op volgende website www.spaansverkeersbureau.nl (klik op Feesten)

Tijd
Spanje heeft dezelfde tijd als België. Wie naar de Canarische eilanden trekt dient wel rekening te houden met een tijdsverschil van 2 uur minder.

Openingsuren

Winkels

Open van 9 tot 14 u en van 16 u 30 tot 20 uur. In toeristische streken sluiten de winkels 's avonds meestal later en kan men er op zondag ook een heleboel winkels open vinden.

Warenhuizen
In de grote steden zijn deze de gehele dag onafgebroken geopend van 10 tot 21 uur.

Banken, postkantoren
Geopend van maandag t/m vrijdag van 8 u 30 tot 14 uur; sommige kantoren zijn ook op zaterdag open tussen 8 u30 en 13 uur. Overal in Spanje staan er bankautomaten waar u makkelijk en goedkoop geld kan afhalen.

Munteenheid
De munteenheid is nu de Euro.
Het geven van fooien is niet verplicht in Spanje, maar als u tevreden bent, is het gebruikelijk om een kleine fooi achter te laten in restaurants. Naar boven afronden is het makkelijkste.

Gezondheid
Informeer vóór uw vertrek bij uw ziekenfonds of particuliere verzekeringsmaatschappij welke formulieren u eventueel nodig heeft, mocht u onverhoopt in Spanje medische hulp en/of medicijnen nodig hebben. Bovendien is het aan te bevelen een goede reisverzekering voor de duur van uw vakantie af te sluiten.
Het is aangewezen een kleine thuisapotheek mee te nemen, met enkele courante geneesmiddelen... Het is immers niet altijd eenvoudig om aan een Spaanse apotheker uit te leggen wat u juist heeft.

Electriciteit
De stroom is 220 volts AC, met een continentale stekker.

Telefoon
Bellen vanuit Spanje naar België doet u door 0032 voor het nummer te toetsen (vergeet de 0 van het zonenummer niet weg te laten). Bellen naar Spanje vanuit België kan door het prefix 0034 te gebruiken. Spaanse nummers hebben altijd 9 cijfers.

Bij het gebruik van uw GSM zijn weinig of geen problemen. Let wel op de kosten: maak gebruik van de daluren! Indien u op uw Belgische GSM opgebeld wordt in het buitenland draagt u ook bij tot de kosten, iets wat veel mensen vergeten.

U kan ook het internet raadplegen op publieke plaatsen zoals luchthavens, stations en ook in cybercafé's en in sommige hotels.

Postdiensten
Postzegels kan je overal kopen in de tabakszaken in Spanje, Estancos genaamd. Het Spaanse woord postkantoor is "Correos". Daar kan je terecht om pakjes te versturen of voor een telegram. In de meeste hotels kan je ook faxen

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeniorenNet


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?