Waar vandaan: Toerisme > Afrika > Tanzania > Bezienswaardigheden

Afrika > Tanzania > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Dar Es Salaam

De eerste stad van Tanzania, tevens hoofdstad is Dar-es-Salaam . De naam  betekent " Haven van Vrede " . De stad begon als een kleine vissershaven in het midden van de 19e eeuw toen de Sultan van Zanzibar een kreek wou ombouwen tot een veilige haven en handelsplaats. Nu is het een drukke metropolis met 1.5 miljoen inwoners en een haven waar Arabische dhows afwisselen met grote oceaanschepen. 

Dar-es-Salaam i s één van de meest losse en relaxte steden ter wereld. In de stad leven mensen van verschillende ethnische afkomst , ras, religie en ideologie samen. Het is Tanzania's belangrijkste haven en commercieel centrum, en blijft de feitelijke hoofdstad, al is de officiële hoofdstad tegenwoordig Dodoma, 480 km in het binnenland. Het drukke Dar-es-Salaam bezit spectaculaire winkelstraten, monumenten en luxueuze "beach resorts".

Het is tegelijkertijd een historische en een moderne stad . Sommige gebouwen hebben een sterk koloniale architectuur, terwijl andere de uitdrukking zijn van vroeg-Arabische en Oosterse invloeden. Het National Museum bevindt zich vlak naast de botanische tuin in het centrum van de stad. Het herbergt belangrijke archeologische collecties, vooral de fossiele vondsten van de Zinjanthropus man, en een collectie over de minder fraaie kant van de slavenhandel in Zanzibar. Ongeveer 10 Km buiten het centrum kan men ook het Village Museum bezoeken. Dit musem geeft een levend beeld van de authentieke huizen in verschillende delen van Tanzania. Tijdens het weekend worden hier traditionele dansen opgevoerd. 

Oyster Bay (Oesterbaai) heeft een mooie tropische kustlijn en het is strand dat zich het dichtst bij de stad bevindt. Het kleine onbewoonde eiland Mbudya Island, een 3-tal km buiten de kust, is een paradijs voor waterskiërs. De stranden zijn breed , idillisch en zuiver. Verschillende strandhotels en luxueuze "beach resorts" serveren het lekkerste van wat de zee te bieden heeft, en watersport faciliteiten voor snorkelen, windsurfen, diepzeeduiken en vissen worden nog steeds uitgebreid.

Kilimanjaro

Als een bijna perfect gevormde vulkaan rijst de Kilimanjaro uit boven de vlakte. Deze berg biedt een van de prachtigste zichten op het Afrikaanse continent. Met zijn besneeuwde kap en zijn hoogte van 5.895 meter , is deze nog steeds niet uitgedoofde vulkaan de hoogste top in Afrika. Aan de voet van de berg bevinden zich landbouwgronden. Via een weelderig regenwoud baant men zich een weg over alpenweiden en een bar maanlandschap tot aan de met sneeuw en ijs bedekte top. In het regenwoud leven heel wat dieren zoals buffalo's, elanden, antilopen en de zwart-witte colobus aap.

Hoewel men de berg het hele jaar door kan beklimmen, is het toch beter om dit niet tijdens de twee regenseizoenen te doen, namelijk van maart tot midden juni, en van oktober tot begin december. De wegen worden dan heel slipperig. Het beste moment voor een klim is waarschijnlijk januari-februari en september-oktober. Er zijn dan ook vrij weinig wolken.

Officieel mag men vanaf de leeftijd van 12 jaar de berg beklimmen. Het is echter niet zo gemakkelijk. Het is heel belangrijk om goed voorbereid te zijn en de klim op een langzame manier aan te vatten. Indien mogelijk, is het aan te raden om halfweg een extra acclimatisatie-dag in het programma te voorzien. eeen goede uitrusting verhoogt de kans op slagen. In deze uitrusting zouden moeten zitten : een warme slaapzak (de temperatuur gaat soms tot -10°C), een isolatiemat, thermisch ondergoed, handschoenen, een wollen hoed, een zonnebril of een sneeuwbril, zonnecrème, een grote waterfles en een kistje voor eerste hulp bij ongevallen. Een vaak voorkomend probleem bij het beklimmen van de Kilimanjaro is hoogteziekte. Wie er gevoelig voor is, doet er best aan om het plan te staken. De symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en oververmoeidheid. Men kan het voorkomen door langzaam te vorderen en halfweg een halve dag rust te nemen. Men kan hoogteziekte verhelpen door eenvoudigweg naar een lager gebied te gaan. Sommige medicijnen (bv. Diamox) kunnen genomen worden voor men de klim aanvat.

Noorden van het land
In het Noorden van Tanzania vindt men de volgende parken : het Lake Manyara National Park, de Ngorongoro krater in het gelijknamige reservaat, het Serengeti National Park, het Arusha National Park met de Ngurdoto krater en Mount Meru en het Tarangire National Park. Vergeten we natuurlijk het Kilimanjaro National Park niet.

Het Serengeti National park met een omvang van 14.763 Km² is het meest bekende wildreservaat van Tanzania. Men kan hier een glimp opvangen van hoe oost-Afrika er moet uitgezien hebben voor de komst van de "grote blanke jagers". Het nutteloos afslachten van de dieren begon op het einde van de 19e eeuw. Recentlijk, echter, hebben trofeejagers en ivoorhandelaars hun bijdrage geleverd tot de tol.

Er leven letterlijk miljoenen dieren op de ogenschijnlijk eindeloze en boomloze Serengeti vlakten. Ze migreren constant, op zoek naar graasland terwijl ze ondertussen als prooi dienen voor een hele waaier van roofdieren. Het zicht van al die dieren is ongelooflijk en de aantallen waarover het gaat zijn fenomenaal. De ster van de jaarlijkse migratietocht is zonder twijfel de "wildebeest". Serengeti is echter ook bekend voor zijn leeuwen-, cheetahs- en giraffenpopulaties. Een verrekijker meebrengen !

Het Ngorongoro conservation area . Hier bevindt zich de Ngorongora krater en het Arusha National Park: dit park ligt in de Ngurdoto krater. Dit is de krater van een vulkaan die waarschijnlijk al 250.000 jaar uitgedoofd is.. Van bovenop de krater (die 20 Km breed en 600 m hoog is) is het uitzicht misschien niet zo indrukwekkend. Maar, eens men door de overvolle jungle weer zijn weg naar beneden heeft gebaand, wordt men wel degelijk geïmpressioneerd. Men heeft de krater vergeleken met de ark van Noah, of de tuin van Eden. Het enige verschil : de krater bestaat ook in de realiteit ! Noah zou hier in elk geval geen moeite gehad hebben om zijn dieren te vinden : leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels en andere herbivoren van de vlakte zoals de wildebeest, Thomson's gazellen, zebra's en reebokken. Verder zijn er nog duizenden flamingo's die in het lage water van het Magadi-meer waden. Dit meer bevindt zich op de vloer van de krater. De lokale masai-stam heeft het recht om hier zijn vee te laten grazen.

Zuiden van het land
Het Mikumi National Park, het Ruaha National Park en het Rungwa wildreservaat  bevinden zich in het midden en het zuiden van Tanzania. Het grootste en meest bekende reservaat is het Selous wildreservaat, waarvan slechts een gedeelte toegankelijk is gemaakt.  Het vroegere beschermde bosgebied in de Udzungwa bergen is sinds kort ook een nationaal park.

Het Selous wildreservaat is reusachtig groot. Men beweert dat dit weinig bezochte park het grootste dierenreservaat ter wereld is (ongeveer 54.600 km²).  Hier zouden de grootste concentraties van olifanten, buffels, krokodillen, nijlpaarden en jachthonden zich bevinden, alsook ontelbare leeuwen, neushoorns, antilopen en immens grote aantallen vogelsoorten. Een van de belangrijkste kenmerken van het park is de grote Rufiji rivier. In het noorden van het reservaat bevindt zich het bewoond gebied van Stiegler's Gorge. De gemakkelijkste manier om naar Selous te geraken is met het vliegtuig vanuit Dar es Salaam. Over het land is het minder evident : er zijn geen bussen en liften is onmogelijk. De Tazara trein gaat echter tot Fuga, aan de rand van het reservaat.

Ruaha National Park . Het dierenbestand leeft geconcentreerd rond de met watervallen doorspekte Great Ruaha river, de levensader van het park. De rivier is een thuis voor de nijlpaarden en krokodillen die zich tegoed doen aan de scholen vis. Na regen verandert de rivier in een overstromende vloedgolf en transormeert zich tijdens het droge seizoen tot een geheel van poelen waar kostbaar drinkwater te vinden is. Waterbokken, impalas en de zuidelijke grant-gazellen riskeren hier hun leven voor een slok water en vormen zo een eeuwigdurende prooi voor de leeuwen, luipaarden, hyenas en roedels wilde honden. De olifantenbevolking van Ruaha is met zijn 8.000 eenheden de grootste van allen in de oost-afrikaanse nationale parken. Nu er een halt is toegeroepen aan de ivoorjagers, kan de kudde zich weer in alle rust herstellen.

Westen van het land
Wie dol is op natuurparken komt in westelijk Tanzania zeker aan zijn trekken. Enkele belangrijke nationale parken zijn : het Gombe Stream National Park, het Nationale Park in de Mahale bergen , het Katavi National Park en het beschermde gebied rond de rivier Ugalla, en het Biharamulo wildreservaat in het noordwesten van Tanzania.

Gombe is het kleinste van de nationale parken in Tanzania. Het is een van de laatste habitats van de chimpansee en een dunne strook van een oud woud in de bergen die door diepe dalen worden doortrokken en zich vastklampen aan de oevers van het Tanganikameer. De chimpansees drinken uit de rivieren, laten zich in het water vallen terwijl 's nachts honderden kleine houten bootjes de horizon verlichten. Hier kan men de sterren van de internationale chimpanzee-gemeenschap ontmoeten zoals ze voorgesteld werden door de Britse onderzoekster Jane Goodall . Haar jarenlange observaties van de apen vormen de meest uitgebreide studie over deze diersoort. Gombe is een plaats waar "personalities" thuis zijn. De chimpansees zijn als individu even uniek als de mens. Men herkent dan ook vrij vlug hun eigen karaktertrekken : hun geroep, hun geknor, hun gegrom maakt vlug duidelijk wie een leidersfiguur is, wie macht heeft, en wie een onderdanige rol speelt. De meerderheid van de dieren in het park zijn primaten, meestal woudapen. Naast chimpansees kan men er ook de prachtige blauwe meerkat ontmoeten. Planteneters en vleeseters zijn zeldzaam in de wouden, waardoor Gombe een  uitstekend gebied is voor Safariwandelingen.

Het Katavi National Park is verafgelegen, wild en hard. Het bevindt zich op een hoge en brede vlakte in het zuidwesten van Tanzania. Hier kan men een echte Afrikaanse Safari beleven : de onaangeroerde wildernis en jezelf. Het is zelfs onwaarschijnlijk dat je het derde grootste nationaal park in Tanzania met anderen moet delen, behalve dan met de rijke dierenwereld . De belangrijkste kenmerken van het park zijn het moerassige weideland van Katavi in het noorden, het met palmbomen omringde Chalameer in het zuidoosten en de Katuma rivier. Katavi heeft de grootste concentratie van nijlpaarden en krokodillen . Het nijlpaard, het derde grootste landdier ter wereld, brengt de nacht door met ongeveer 60 kg voedsel op te eten tot hij zich terugtrekt in zijn huis in het water. Katavi bezorgt ook onsterfelijk roem aan de legendarische jager Katabi. Men gelooft dat zijn geest in een tamarinde boom huist. Deze boom wordt dan door de lokale bevolking met kransen omhangen om de zegen van de jager af te smeken. Leeuwen en luipaarden hebben in dit park geen gebrek aan voedsel : elegant springende impalas, vlezige eland-antilopen, zwartbenige topis, zebras en kudden met tot 1.600 buffels grazen door de met kort gras begroeide vlakte.  Een kaleidoscoop van 400 vogelsoorten flitst van de acaciabomen, naar de rivieroever en de moerassen terwijl hele vluchten pelikanen het meer doorkruisen. Olifanten grazen in het moerasland, met hun imposante lenden in het riet.

Zanzibar

Zanzibar is de oudste (en mooiste)  "Spice Girl" ter wereld. Op het voormalige slaveneiland Zanzibar tref je zowel specerijen- plantages als witte stranden en wuivende palmen. Zanzibar is wereldwijd bekend als het 'kruideneiland' , en sinds lang vindt men op het eiland grote kruidnagel- en kokospalmenplantages. Een spice tour duurt ongeveer 5 uren en is uitermate interessant : men kan er zien hoe kokosnoten, bananen, peper, cacao, limoenen, vanille, apenootjes en nog veel meer groeien.

De naam Zanzibar roept exotische en romantische beelden op. Zanzibar is eigenlijk de naam van twee eilanden samen, nl. Unguja en Pemba . Het stadje Zanzibar ligt op Unguja, het eiland dat algemeen als "Zanzibar" wordt aangeduid.Zanzibar is één der mooiste eilanden in de wereld, een juweel in de Indische Oceaan. Het is vanaf deze kusten dat de grote Europese ontdekkingsreizigers Burton, Speke, Kraph, Reubman en Livingstone hun expedities naar het binnenland van Afrika begonnen. 

Zanzibar's Stone Town is een fascinerende plaats om te wandelen en in te "verdwalen". Het is een chaotisch labyrinth van draaiende straatjes met witgewassen huizen met prachtig gebeeldhouwde deuren.  Er is een eindeloze rij van winkeltjes, bazaars, moskeeën, gerechtshoven en forten, twee voormalige paleizen van de Sultan,  twee grote kathedralen, oude koloniale huizen een publiek badhuis in Perzische stijl en een bizarre collectie van vreemde consulaten.  De vele smalle steegjes van het oude stadje zijn een levendige herinnering aan de lange en kleurrijke geschiedenis van het eiland. 

Freddie Mercury , de in 1992 aan AIDS overleden wereldberoemde zanger van de rockgroep Queen, werd als Farokh Bulsara in Zanzibar geboren op 5 september 1946. Zijn vader werkte als boekhouder voor de Britse koloniale regering in het "House of Wonder" in Stone Town. Farokh werd op kostschool gestuurd naar Indië. Later studeerde hij grafische kunsten in Londen. Hij keerde nooit meer terug naar Zanzibar, maar de invloed van zijn Zanzibari achtergrond kwam tot uiting in de teksten van "Bohemian Rhapsody", het bekendste nummer van de groep.

 

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea