Waar vandaan: Culinair > Winnaars > Winnaars Oesters

Winnaars Oesters

Winnaars Oesters :

osteo6 Oesters op een bedje groen
osteo6 Oesters met kruidenboter voor op de BBQ
osteo6 Oesters in champagne

1/ Oesters op een bedje groen - Yolande Deconinck

Heel eenvoudig, als voorgerecht:

Eén cm water met toegevoegd bleke selderij stukjes, peterselie en ui
schijfjes.

Oesters op stoomrooster leggen; een snuifje currypoeder erover, rode
peperbolletjes en per oester enkele druppels whisky.
Even (maximum 2 minuten) laten stomen.

Warm opdienen op een bedje groen.

 

2/ Oesters met kruidenboter voor op de BBQ - Annie De Blauwer

Benodigdheden:
125 gram (room)boter
1 teentje knoflook, geperst
½ sjalotje, geperst of geraspt
1 el peterselie, fijngehakt
1/5 el bieslook, fijngehakt
peper
24 oesters

Bereidingswijze:
Kruidenboter:
Laat de boter buiten de koelkast zacht worden.
Meng de knoflook, sjalot, peterselie en bieslook door de boter.
Blijf roeren totdat het een gladde massa wordt.
 
De oesters:
Leg de gesloten oesters op de hete BBQ.
De oesters gaan na verloop van tijd vanzelf open. (echt een luxe!)
Schep een lepeltje kruidenboter op de oester (in de schelp en laat dit smelten).

Dit alles duurt een klein kwartiertje. Niet veel werk dus.
Laat ze jullie smaken op de winterbbq!

 

3/ Oesters in champagne - Martine Baten

Benodigdheden (voor 4 personen):
2 dozijn oesters
1 champagneglas champagne
500 gr spinaziebladeren (als je het graag wat sneller wil en dat mag zeker met de feesten, mag diepvriesspinazie ook)
2 dl room
2 eierdooiers
peper

Bereidingswijze:
De oesters openen, uit de schelp halen met het vruchtwater. Was de onderste helft van de schelpen en bewaar ze voor later.

Giet de champagne bij het gezeefde oestervocht, kruid het met een weinig peper en breng aan de kook. Haal nu van het vuur. De oesters mogen maar ongeveer 15 seconden in het warme vocht. Daarom dit trucje: doe ze in een zeefje en hang dit zeefje met oesters 15 seconden in het warme vocht en laat uitlekken.

Laat nu het vocht inkoken op hoog vuur.

Voor de verse spinazie: was deze en laat ze slinken in de boter met wat peper en zout gekruid. Hak ze nadien grof. Doe een lepel spinazie in elke schelp en leg daarop een gepocheerde oester.

Voor de saus: klop de room, meng er de eierdooiers bij en giet alles, al kloppend in het ingekookte oester-champagnevocht. Laat nog even indikken in bain-marie, zonder te laten koken!

Giet deze saus nu over de oesters en laat ze even onder de grill opwarmen totdat er zich een dun vliesje vormt. EN DAN VIEREN EN SMULLEN MAAR!

Vitelma print


 Bron: wedstrijd aangeboden door Vitelma