Deel via

Mysteries van de Titanic

September 2022
We kennen de 'Titanic' vooral van de gelijknamige film. Feit is dat dit legendarische schip intussen tot de verbeelding spreekt. Mysteriekenner Carl Bries serveert onze deze week enkele verrassende legendes over dit majestueuze schip.

 In de eerste helft van de vorige eeuw waren luxe cruiseschepen hét nieuwe paradepaardje van de grote rederijen. Het bekendste schip van allen is ongetwijfeld de RMS Titanic. Het was rederij White Star Line die eigenaar was van het majestueuze schip dat moest dienen om de rijken der aarde van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten te brengen.

titanic2 Het hele sprookje mondde echter uit in een nachtmerrie. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic zoals bekend in botsing met een gigantische ijsberg waarna ze onverbiddelijk naar de bodem van de oceaan zonk.

Van dan af gaan er allerlei verhalen en legendes over het schip en haar laatste uren de wereld rond. Wij lijsten er hier enkelen op.

1. De band van de Titanic

Eén van de verhalen die lange tijd de ronde is gegaan, betreft het orkest dat zich aan boord van het schip bevond. Onder leiding van dirigent Wallace Hartley bracht de band moderne muziek naar de passagiers die er telkens ten volle van genoten.

titanic3 Volgens sommigen zou de band ook een cruciale rol hebben gespeeld tijdens de evacuatie na de aanvaring. De muzikanten zouden op vraag van de scheepsleiding muziek hebben gespeeld die de passagiers rustig liet blijven zodat er geen paniek zou ontstaan. Dit valse gevoel van veiligheid zou er mee toe hebben bijgedragen dat pas op de allerlaatste momenten mensen massaal naar de beperkte reddingssloepen zijn gelopen.

Of dit verhaal waar is, werd door niemand bevestigd. Het orkest zou wel tot vlak voordat de boot zonk hebben doorgespeeld. Volgens de tweede officier van de Titanic die de ramp overleefde, waren de muzikanten echter helden die door hun muziek de kalmte aan boord bij de passagiers wist te bewaren.

2. De voorspelling

De Titanic had heel wat bekende passagiers uit zijn tijd aan boord. Eén van hen was de Britse schrijver en onderzoeksjournalist William Thomas Stead. Hij gold als een pionier in zijn vak van onderzoeksjournalistiek en was destijds erg populair.

titanic4 Stead overleefde de ramp niet, maar het grootste mysterie zijn twee boeken die hij exact twintig jaar voor de feiten schreef. In één van die boeken gaat het over een luxecruiseschip dat zinkt en waar er te weinig reddingsbootjes aanwezig zijn. In een ander verhaal schreef Stead over een schip dat in aanvaring komt met een ijsberg.

Voor velen is dit slechts toeval. Scenario’s als in botsing komen met een ijsberg of een tekort aan reddingsbootjes zijn zaken die altijd wel kunnen gebeuren, hoewel dat laatste niet zou mogen . Daarvoor hoef je geen glazen bol in je bezit te hebben. Maar voor sommigen is er toch meer aan de hand. Voor hen is het te opvallend dat Stead quasi precies hetzelfde had neergepend als wat zoveel jaar later echt gebeurde.

3. Het derde schip

Eén van de grootste vragen is de theorie van het derde schip. Het was de RMS Carpathia die de mensen uit de reddingssloepen aan boord nam. Dat was twee uur nadat de evacuatie had plaats gevonden, maar volgens sommige bronnen zou er destijds nog een schip in de buurt zijn geweest dat de noodsignalen moet hebben opgevangen. Dat schip zou echter niet hebben gereageerd op de noodoproep en de mensen aan hun lot hebben overgelaten.

titanic5 Dat derde schip dat zich vlakbij de Titanic en dus ook de Carpathia bevond, zou volgens sommigen het Noorse schip de Samson zijn geweest. Een officier van dat bewuste schip zou dit later bevestigen in een Noorse krant. Waarom ze dan niet beantwoordden aan de noodkreet van de Titanic? De reden is simpel: op het schip zaten zeehondenjagers die zich op dat moment in verboden wateren bevonden. En dus deden ze alsof ze van niks wisten en lieten ze de Titanic en zijn opvarenden voor wat het was.

titanic6 De woorden van de officier zijn voor velen de ultieme bevestiging van het raadsel dat al decennialang de ronde ging. Voor anderen zegt het niks, zij blijven sceptisch omtrent dit gerucht. Plaats en tijdstip lijken niet te kloppen met hetgeen officieel staat genoteerd omtrent de plaats waar de Samson zich rond die tijd zou hebben bevonden. In het logboek staat dat ze al tientallen mijlen verwijderd waren van de plek waar de Titanic op dat moment is gezonken. Deze groep denkt dan ook dat de officier zich gewoonweg heeft vergist in plaats en tijdstip.

4. De ongekende held

Naast alle rampspoed die rond de Titanic hangt, zou je bijna vergeten dat het verhaal ook een held voortbracht. En niet zomaar een held, maar wel één die menig mensenleven heeft gered.

titanic7 De held in kwestie heette Rigel en hij was een grote zwarte hond die toebehoorde aan Eerste Officier William McMaster Murdoch. Die overleefde de ramp niet, maar zijn hond Rigel wist zich wel op tijd te redden en hij zwom tot vlakbij één van de reddingsbootjes.

Het dier zou achter het bootje blijven peddelen totdat leden van de RMS Carpathia kwamen zoeken naar overlevenden. Door de mist zagen ze niet ver, maar toen begon Rigel opeens te blaffen waardoor de kapitein van het schip zijn mannen de goede richting instuurde. Alle inzittenden van het bootje werden gered en Rigel werd door één van de matrozen aan boord gehesen.

Auteur: Carl Bries

5 reacties

George DB
Heel interessant ! Bij punt 1 nog wat extra dramatiek - te mooi om niet te vermelden : het orkest zou al musicerend mee ten onder gegaan zijn, terwijl ze als laatste de prachtige hymne speelden : Nearer, my God, to Thee.... ( zie Wikipedia).
19/09/22 16:00 REAGEER
Hugoo
Oorzaak van de ondergang was niet direct de botsing met de ijsberg.
Gebleken is dat de scheepsbouwers in tijdnood waren gekomen. Er werd dus naar de deadline toe snel snel gewerkt, zelfs met minderwaardig staal en verkeerde maat klinknagels. Als alles volgens plan was verlopen zou het schip de aanvaring met de ijsberg met glans hebben kunnen opvangen, terwijl het nu openscheurde als een sardineblikje...
19/09/22 16:40 REAGEER
Hugoo
Men probeert het zinken van de Titanic romantisch voor te stellen, terwijl in de grootste chaos en paniek vrouwen en kinderen, vooral van lagere klasse, door bemanning en rijke luizen opzij geduwd en vertrappeld werden, zelfs neergeschoten, om alzo als eerste in de weinige reddingsbootjes te kunnen klimmen.
En ja, het orkest speelde door... Heldhaftig.
20/09/22 16:47 REAGEER
Hugoo
En toen werd het heel stil...
23/09/22 21:31 REAGEER
Hugoo
Dat de hoofdverandwoordelijke, die de 1500 doden op zijn geweten heeft, niemand minder is dan ene W. Churchill, ''de grootste Brit aller tijden'' schijnt niemand te deren...
6/10/22 16:28 REAGEER

Login Registreer

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels