Deel via

Geef je woning een eigen accent met authentiek smeedwerk

April 2021
Wij Belgen zouden geen Belgen zijn als onze woning er niet anders dan die van de buren zou uitzien. Niets dat we zo erg vinden als uniformiteit. Ons van de anderen onderscheiden begint al bij de afsluiting en het hekwerk. Zo vind je langs onze wegen tal van pareltjes van kunstig smeed- en draaiwerk. Toegegeven: het is misschien niet meteen aan je besteed (bijvoorbeeld als je op een appartement woont), maar het kan nooit kwaad even weg te dromen...

Smeedijzeren sierhekwerken en poorten zijn zeker een verrijking voor onze woonst. Velen stellen zich tevreden met gestandaardiseerd hekwerk, maar zijn diep vanbinnen misschien toch jaloers op die ene buurman die wel de weg naar een fabrikant van smeedwerk gevonden heeft. Want zeg nu zelf: niets zo tijdloos mooi als authentiek smeedwerk. Uiteraard op voorwaarde dat het goed onderhouden wordt en harmonieert met de omgeving. Kijk dus zeker ook even naar de rest van de straat, want uit de toon vallen heeft het averechts effect, hoe mooi je smeedwerk ook mag zijn.

Voor elk wat wils

Het zorgvuldig uitkiezen van sierhekwerk is een opdracht die voor sommigen misschien onoverkomelijk lijkt, maar dat zeker niet is. Er zijn voldoende fabrikanten op de markt die je bij deze taak kunnen helpen, desgewenst van ontwerp tot en met plaatsing. Al zijn er natuurlijk ook handige Harry’s die graag zelf de handen uit de mouwen steken en dit klusje graag zelf (al dan niet gedeeltelijk) klaren.

Grasduinend in het aanbod valt meteen op dat alles mogelijk is. Van klassiek tot modern of allerlei tussenvormen: in smeedwerk vind je voor elk wat wils. Zeker artistieke zielen zullen hun hartje kunnen ophalen, want heel wat smeedwerkcreaties kunnen echte kunstwerken genoemd worden. Met als leuk bijkomend effect dat de waarde in de loop der jaren alleen maar stijgt.

Voor elk budget

Een uiteraard niet onbelangrijk gegeven in de keuze van smeedwerk is de prijs. Wie bereid is wat dieper in de portefeuille te tasten kan een keuze maken uit een breed aanbod, maar ook als je budget beperkt is zal je versteld staan van de vele voor iedereen haalbare mogelijkheden. Kijk ook verder dan je neus lang is en weet dat degelijk smeedwerk maar weinig onderhoud vergt, wat niet van alle afsluitingen of poorten kan gezegd werden. Als je dit ook in de calculatie betrekt ziet het prijskaartje er nog aantrekkelijker uit.

Er komen steeds meer betaalbare materialen op de markt die toch degelijk van kwaliteit zijn, al blijven legeringen in brons, messing en koper eeuwige toppers. Smeedwerk dat goed behandeld wordt is lang houdbaar en verliest zijn waarde niet. Ook is het opvallend stevig en draagt het bij tot de veiligheid van de woning.

Overal te plaatsen

smeedwerk1 Smeedwerk hoeft zich trouwens niet tot de afsluiting van huis en tuin en de poort te beperken. Het kan eveneens gebruikt worden als balkonsierwerk, als element in de tuin (bijvoorbeeld om bloempotten in te zetten) en waarom niet om er een kunstwerkje mee te maken. Smeedwerk laat zich ideaal combineren met planten en bloemen, bijvoorbeeld door er een klimplant of een druivelaar op te laten groeien. Maar dan mag je niet vergeten tijdig te snoeien om te beletten dat het smeedwerk helemaal overwoekerd wordt.

Ook kan smeed- en draaiwerk dienst doen als beveiliging voor ramen en deuren. Andere toepassingsmogelijkheden van smeedwerk zijn onder meer lantaarnpalen, verlichtingselementen, brievenbussen, zonnewijzers, tuin- en ander meubilair en schommels. En dan hebben we het nog niet over smeedijzeren borstweringen en trappen gehad.

Confrontatie van stijlen

Met smeedwerk kan je een ongekende grandeur aan je huis meegeven, zowel binnen als buiten. Bijzonder smaakvol is de combinatie van de oude glorie van smeedwerk in een eigentijdse omgeving. Smeedwerk met een artistieke inslag bezorgt je woonst zeker een meerwaarde die van een tijdloze schoonheid is.

Ook is het de geknipte oplossing om aan kleine tuintjes extra cachet te geven. Een mooie sierstaander met bloemen, een bankje met smeedwerk, een opvallend hekje: allemaal voorbeelden van het principe ‘less is more’.

Gebruiksgemak

smeedwerk3 Wie vreest dat smeedwerk moeilijk te onderhouden valt, heeft het verkeerd voor. Als je bij een specialist te rade gaat, krijg je materiaal dat een roestvrije behandeling ondergaan heeft. Je kan kiezen voor de natural look of het smeedwerk in een kleur naar keuze te (laten) schilderen. Uiteraard is hier je eigen inbreng wenselijk, want op die manier zorg je voor een eigen, persoonlijk accent. Zo kan je het smeedwerk er bewust oud laten uitzien door een kleur met grondtonen mee te geven, of net de confrontatie tussen oud en nieuw aangaan door voor een hippe kleur te zorgen.

Draaiwerk

Ook met draaiwerk kan je onverwacht mooie resultaten bekomen. Dit werd vroeger voornamelijk in oude gebouwen en statige herenhuizen toegepast, maar de verdere industrialisering heeft gezorgd voor betaalbare machines zodat ook het draaiwerk voor ieders beurs beschikbaar geworden is.

Bovendien hebben een aantal bedrijven zich gespecialiseerd in de restauratie van oud draai- en smeedwerk. Wie uitkijkt kan soms koopjes doen en deze voor een zacht prijsje laten opknappen.

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels